Ciastka maszynkowe

Opublikowano: 17.06.2022 r.
Mąka pszenna, masło, smalec i żółtka jajek to kluczowe składniki ciastek maszynkowych, które nadają im niepowtarzalny smak i kruchość. Dorzuć do tego cukier puder i proszek do pieczenia, a całość dopełnia kremowa śmietana 18%. To dzięki tym składnikom ciastka maszynkowe są tak pyszne i idealnie sprawdzają się do kawy czy herbaty.
Składniki dla 66 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 750 g
- Masło - 125 g
- Smalec - 125 g
- Cukier puder - 125 g
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Śmietana 18% - 120 g (1/2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - aromat śmietankowy, cukier puder, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 66
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska, maszynka do mielenia, blacha do pieczenia 30x38, nakładka na maszynkę do ciastek
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i smalec i zacznij ucierać.
- Dodaj śmietanę, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia.
- Ugniataj ciasto, aż składniki się połączą.
- Na maszynkę do mięsa nałóż nakładkę do ciastek.
- Przepuść ciasto przez maszynkę, odcinając kawałki ciasta. Ciasteczka układaj na blaszce do pieczenia.
- Piecz ciastka przez 15-18 minut w 200 st. C.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowana dieta ma w sobie miejsce również na słodycze, szczególnie takie domowej roboty.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk