Ciastka maślane
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (20 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
Przepis na ciastka maślane krok po kroku
Masło pokrój na małe kawałki, przesiej mąki, dodaj cukier i cukier waniliowy i wbij jajka. Całość ugnieć rękami na jednolitą masę.
Ciasto podziel na 2 części. Każdą owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wytnij z niego ciastka za pomocą foremek.
Ciastka poukładaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Pychotka
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciastek maślanych
Ciastka maślane to bardzo łatwy i smaczny deser, który sprawdzi się dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Do jego przygotowania używa się tylko kilku podstawowych składników, a efekt końcowy zachwyca wszystkich, którzy je spróbują. Mają wspaniały smak i świetnie sprawdzą się jako przekąska nawet dla najmłodszych domowników, ze względu na łagodność.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka maślane, które będą niezwykle smaczne, a przy tym bardzo chrupiące, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego niezwykle smaczne ciastka, które choć słodkie, nie są mdlące. Charakteryzują się idealnie wyważonym smakiem.
Ten przepis na dobre ciastka maślane sprawia, że nawet początkujące osoby świetnie poradzą sobie z tym wypiekiem. Całość jest niezwykle prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Ciasteczka charakteryzują się intensywną chrupkością i miękkością. Do ich przygotowania najlepsze jest ciasto kruche, dzięki czemu całość jest wspaniała, a łatwa w przygotowaniu.
Jeżeli zastanawiasz się jak się robi ciastka maślane w bardzo nieskomplikowany sposób, to ta receptura sprawdzi się idealnie. Ciastka, choć naprawdę łatwe smakują jak z najlepszej cukierni. Tak przygotowane słodkości będą idealną alternatywą dla sklepowych słodyczy, gdyż są znacznie zdrowsze. Mają zdecydowanie mniej cukru, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym mogą zmienić mąkę na wersję pełnoziarnistą.
To dobre ciastka nawet dla najmłodszych, gdyż są łagodne, kruche i nie mają zbyt dużo cukru. Osoby na diecie mogą zamienić cukier na dowolny słodzik, który zmniejszy kaloryczność całego dania.
Te ciastka są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Są wspaniałym wyborem na lekki i zdrowy deser. Choć domowej roboty wcale nie są skomplikowane, czy nudne. Przyciągają wspaniałym smakiem. Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie ich w kilkanaście minut. Ciastka są tak łatwe, że poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharze. Całość zachwyca smakiem i wspaniałą strukturą.
Alergeny w ciastkach maślanych
Lista alergenów dla ciastek maślanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciastek maślanych
Te ciastka są zdecydowanie lepszą alternatywą dla sklepowych produktów, jednak nie powinny gościć w diecie zbyt często.
Energia i białka
(42g)
Węglowodany
(42g)
Tłuszcze
(42g)
Witaminy
(42g)
Składniki mineralne
(42g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.