Ciastka maślane

Opublikowano: 30.07.2021 r., 14:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciastka maślane
Przepis na ciastka maślane
Ciastka maślane są świetnym pomysłem na bardzo łatwy, a przy tym smaczny deser. Zrobione tylko z kilku składników, które łatwo znaleźć w domowej spiżarni.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 12 min
189 kcal
Kcal w porcji
42 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (20 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Cukier - pół szklanki (100 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, sitko, foremki do ciastek

Przepis na ciastka maślane krok po kroku

Masło pokrój na małe kawałki, przesiej mąki, dodaj cukier i cukier waniliowy i wbij jajka. Całość ugnieć rękami na jednolitą masę.

Ciasto podziel na 2 części. Każdą owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wytnij z niego ciastka za pomocą foremek.

Ciastka poukładaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.

Jak oceniasz przepis na ciastka maślane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat ciastek maślanych

Ciastka maślane to bardzo łatwy i smaczny deser, który sprawdzi się dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Do jego przygotowania używa się tylko kilku podstawowych składników, a efekt końcowy zachwyca wszystkich, którzy je spróbują. Mają wspaniały smak i świetnie sprawdzą się jako przekąska nawet dla najmłodszych domowników, ze względu na łagodność.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka maślane, które będą niezwykle smaczne, a przy tym bardzo chrupiące, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego niezwykle smaczne ciastka, które choć słodkie, nie są mdlące. Charakteryzują się idealnie wyważonym smakiem.

Ten przepis na dobre ciastka maślane sprawia, że nawet początkujące osoby świetnie poradzą sobie z tym wypiekiem. Całość jest niezwykle prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Ciasteczka charakteryzują się intensywną chrupkością i miękkością. Do ich przygotowania najlepsze jest ciasto kruche, dzięki czemu całość jest wspaniała, a łatwa w przygotowaniu.

Jeżeli zastanawiasz się jak się robi ciastka maślane w bardzo nieskomplikowany sposób, to ta receptura sprawdzi się idealnie. Ciastka, choć naprawdę łatwe smakują jak z najlepszej cukierni. Tak przygotowane słodkości będą idealną alternatywą dla sklepowych słodyczy, gdyż są znacznie zdrowsze. Mają zdecydowanie mniej cukru, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym mogą zmienić mąkę na wersję pełnoziarnistą.

To dobre ciastka nawet dla najmłodszych, gdyż są łagodne, kruche i nie mają zbyt dużo cukru. Osoby na diecie mogą zamienić cukier na dowolny słodzik, który zmniejszy kaloryczność całego dania.

Te ciastka są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Są wspaniałym wyborem na lekki i zdrowy deser. Choć domowej roboty wcale nie są skomplikowane, czy nudne. Przyciągają wspaniałym smakiem. Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie ich w kilkanaście minut. Ciastka są tak łatwe, że poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharze. Całość zachwyca smakiem i wspaniałą strukturą.

Alergeny w ciastkach maślanych

Lista alergenów dla ciastek maślanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciastek maślanych

na 100g gotowej potrawy

Te ciastka są zdecydowanie lepszą alternatywą dla sklepowych produktów, jednak nie powinny gościć w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(42g)
Energia (kcal)
450.41
189.17
Białko (g)
7.32
3.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(42g)
Węglowodany (g)
55.35
23.25
Węglowodany przyswajalne (g)
55.06
23.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(42g)
Tłuszcz (g)
23.07
9.69
Tłuszcze nasycone (g)
15.06
6.33
Tłuszcze nienasycone (g)
8.00
3.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(42g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.04
Tiamina (mg)
0.38
0.16
Ryboflawina (mg)
0.23
0.10
Niacyna (mg)
2.58
1.08
Foliany (µg (mcg))
69.24
29.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(42g)
Sód (mg)
11.39
4.78
Potas (mg)
112.22
47.13
Wapń (mg)
28.80
12.10
Fosfor (mg)
97.46
40.93
Magnez (mg)
17.28
7.26
Żelazo (mg)
2.38
1.00
Cynk (mg)
0.66
0.28
Miedź (mg)
0.09
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek maślanych 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek maślanych

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
21.50