Ciastka marchewkowe
Opublikowano: 04.08.2023 r.
Marchewka, mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa, olej rzepakowy i jajko – to główne składniki naszych przepysznych ciastek marchewkowych. Ich połączenie daje zdrową, energetyczną przekąskę, która idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, te ciastka to po prostu smakowita bomba!
Składniki dla 10 porcji:
- Marchewka - 100 g (2 sztuki)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 150 g
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 40 ml (3 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- W misce wymieszaj startą marchew z mąką, proszkiem, jajkiem i tłuszczem. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka są naturalnie słodkie, dzięki słodkiemu smaku marchewki. Brak cukru sprawia, że są mniej kaloryczne i mają niższy indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk