Ciastka kruche ze śliwkami
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Śmietana 12% (175 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Masło (200 g)
- Cukier puder (50 g)
- Cynamon (2 g)
- Śliwki (400 g)
Przepis na ciastka kruche ze śliwkami krok po kroku
Do miski wrzuć mąkę, śmietanę, żółtka, masło i cukier puder. Zagnieć jednolite ciasto.
Rozwałkuj ciasto na 5 mm grubości.
Za pomocą szklanki wytnij kółka. Na co drugim połóż połówkę śliwki i posyp cynamonem.
Śliwki przykryj drugim kawałkiem ciasta i połącz ze sobą krawędzie obu okręgów.
W ciasteczkach zrób 3 krótkie nacięcia.
Ciasteczka układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Ciastka piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciastek kruchych ze śliwkami
Ciastka kruche ze śliwkami są doskonałym wyborem dla miłośników prostych deserów. Smakują wybornie, głównie ze względu na spory dodatek tych pysznych owoców.
Przepis na ciastka kruche ze śliwkami stanowi najlepsze rozwiązanie dla wszystkich osób, które kochają słodkości, ale nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te smaczne ciasteczka doskonale sprawdzają się do kawy. Dzięki temu, że przepis jest naprawdę nieskomplikowany, da sobie z nimi radę nawet amator. Ciasteczka wychodzą w ekspresowym tempie, więc świetnie sprawdzą się dla tych, którzy nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. W kilka minut można je upiec i cieszyć się ich niezwykłym smakiem. Wszystkie składniki dostaniesz w każdym większym sklepie. W sezonie najlepiej jest używać do tych ciastek świeżych owoców. Jednak poza sezonem można też sięgnąć po śliwki mrożone. Dzięki temu te ciastka można przygotowywać naprawdę przez cały rok. Śliwki to owoce, które nie są doceniane. Warto to zmienić, gdyż są naprawdę smaczne, ale również zdrowe. Śliwki to doskonałe źródło witamin – A, C, E, B6 oraz K. Są również bogate w polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Zawierają pektyny, które korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy i regulują proces trawienia. Pomimo znacznej zawartości cukrów prostych, spożycie śliwek nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi, co prawdopodobnie związane jest z wysoką zawartością błonnika, więc owoce te sprawdzają się również dla osób z cukrzycą.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka kruche ze śliwkami, by były pyszne, domowe i dobre również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Choć nie są zbyt wymyślne, smakują naprawdę wybornie. To dzięki idealnym proporcjom ciasta i owoców. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć przepyszne ciastka, które świetnie sprawdzą się również dla dzieci. Choć mają mało cukru, są naprawdę słodkie. Będą doskonałym wyborem na podwieczorek, czy smaczny deser. Doskonale sprawdzają się na co dzień, gdyż są proste w przygotowaniu.
Alergeny w ciastkach kruchych ze śliwkami
Lista alergenów dla ciastek kruchych ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciastek kruchych ze śliwkami
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.