Ciastka kruche z dżemem

Opublikowano: 26.09.2024 r., 17:07 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe kruche ciastka z dżemem
Ciastka kruche z dżemem
Kruche ciastka z dżemem to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników słodkiego smaku i delikatnego, kruchego ciasta. Przygotowanie tych pysznych słodkości jest niezwykle proste, a efekt końcowy zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Idealne na popołudniową herbatę, śniadanie czy jako mała przekąska do kawy. Ciastka te z pewnością zdobędą serca wszystkich łasuchów i smakoszy domowych wypieków.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 10 min
70 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański

Przepis na ciastko kruche z dżemem

Jestem wielką fanką ciastek kruchych z dżemem. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na to pyszne i aromatyczne ciasto. To doskonały pomysł na podwieczorek czy deser. Przepis na ciastka kruche z dżemem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego każdy poradzi sobie z ich zrobieniem.

Aby rozpocząć przygotowanie ciastek, potrzebujemy kilku składników. Będą nimi: masło, mąka pszenna typ 500, cukier, jajko, sól oraz dżem śliwkowy niskosłodzony. Nie zapomnij także przygotować sobie miski i piekarnika.

Najpierw przesiej do miski mąkę, dodaj jajko, cukier, sól oraz pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieć wszystkie składniki w rękach, aby się połączyły. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli potrzeba, dodaj więcej mąki lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Teraz rozwałkuj ciasto na stolnicy do grubości około 3-4 mm. Za pomocą foremek lub szklanki wykrój kształty ciastek. Umieść je na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Ciastka będą piec się przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu ciastka wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Gdy będą już chłodniejsze, dodaj na każde ciastko kleks dżemu. Możesz wykorzystać dżem śliwkowy lub dowolny inny, który lubisz. Dzięki temu Twoje ciastka będą jeszcze bardziej aromatyczne i smaczne.

Czas potrzebny na przygotowanie składników wynosi około 30 minut, a pieczenie zajmuje kolejne 10 minut. To naprawdę szybki przepis, idealny na spontaniczne chwile w kuchni. Poziom trudności to łatwy, więc każdy może spróbować swoich sił w przygotowaniu tych pysznych ciastek.

Ciastka kruche z dżemem to idealna propozycja dla osób na dietę wegetariańską. Mają słodki smak i z pewnością zadowolą nawet największych łasuchów. Jeśli chcesz zmodyfikować przepis, możesz sięgnąć po mąkę bez glutenu, aby ciastka były wersji bezglutenowej.

Warto wypróbować ten przepis na ciastka kruche z dżemem. Są one proste w przygotowaniu, a ich smak po prostu zachwyca. Można je podać na podwieczorek dla rodziny, jako deser na przyjęciu lub po prostu delektować się nimi podczas popołudniowej herbaty. Smacznego!

Składniki dla 20 porcji
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (120 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Sól - szczypta (1 g)
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska

Przepis na ciastko kruche z dżemem krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj cukier, sól, masło. Całość zagnieć w rękach do połączenia się wszystkich składników.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy, powinno mieć grubość około 3-4 mm.

Wykrój ciastka za pomocą foremek lub szklanki.

Przełóż ciastka na blaszkę do pieczenia i upiecz ciastka w piekarniku przez 10 minut w 180 st. C.

Po ostygnięciu dodaj kleks dżemu.

Jak oceniasz przepis na ciastko kruche z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat ciastek kruchych z dżemem

Ciastka kruche z dżemem, to delikatne, kruche ciasteczka, które szybko i łatwo przygotujesz w domowym zaciszu. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników takich jak: masło, mąka, cukier, jajko, odrobina soli oraz dowolny dżem. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Ciasteczka będą delikatnie maślane. Opcjonalnie możesz dodać laskę wanilii lub aromat waniliowy.

Zatem, jak zrobić ciastka kruche z dżemem?

Do miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj cukier, sól, masło. Całość zagnieć w rękach do połączenia się wszystkich składników. Rozwałkuj ciasto na stolnicy, powinno mieć grubość około 3-4 mm. Wykrój ciastka za pomocą foremek lub szklanki. Przełóż ciastka na blaszkę do pieczenia.

Jak upiec te dobre dla wszystkich łakocie, aby ciasto na ciasteczka było delikatnie kruche?

Upiecz je w piekarniku przez 10 minut w 180 st. C. Po ostygnięciu dodaj kleks dżemu.

Sam widzisz, jak prosty jest przepis na ciastka kruche z dżemem. Możesz śmiało przygotować je w większej ilości i przechowywać w szklanym słoiku.

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasteczka będą nie tylko piękną ozdobą, ale i pysznymi domowymi łakociami. Będzie to idealny pomysł na domowe łakocie.

Postaw na najlepsze domowe ciasteczka dla całej rodziny.

Alergeny w ciastku kruchym z dżemem

Lista alergenów dla ciastek kruchych z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciastek kruchych z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciastek możesz użyć dowolnego dżemu lub konfitury. Jeśli chcesz, aby Twoje ciastka były w wersji bezglutenowej postaw na mąkę bez glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
352.38
70.48
Białko (g)
5.82
1.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
50.23
10.05
Węglowodany przyswajalne (g)
49.83
9.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
14.82
2.96
Tłuszcze nasycone (g)
10.00
2.00
Tłuszcze nienasycone (g)
4.82
0.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.01
Tiamina (mg)
0.32
0.06
Ryboflawina (mg)
0.19
0.04
Niacyna (mg)
2.22
0.44
Foliany (µg (mcg))
57.00
11.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
65.05
13.01
Potas (mg)
72.42
14.48
Wapń (mg)
14.61
2.92
Fosfor (mg)
61.64
12.33
Magnez (mg)
14.23
2.85
Żelazo (mg)
1.99
0.40
Cynk (mg)
0.48
0.10
Miedź (mg)
0.08
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek kruchych z dżemem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek kruchych z dżemem

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
120 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
1 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Dżem śliwkowy niskosłodzony
200 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Koszt składników
21.50