Ciastka karmelizowane

Opublikowano: 09.02.2023 r., 9:48 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciastka karmelizowane
Ciastka karmelizowane
Te łatwe ciastka karmelizowane składają się tylko z cukru i ciasta francuskiego. Czy jadłeś kiedyś palmiery? Jeżeli nie, poznaj przepis na ciastka karmelizowane.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 11 min
179 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie (275 g)
  • Cukier do posypania (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia

Przepis na ciastka karmelizowane krok po kroku

Nastaw piekarnik na 210 st. C (góra-dół).

Na blaszce ułóż papier do pieczenia.

Na czysty stół wyłóż rozwinięte ciasto francuskie.

Posyp go z jednej strony cukrem po całości.

Obróć ciasto na drugą stronę i posyp drugą połową cukru.

Walkiem rozwałkuj lekko ciasto, by cukier dobrze się przykleił.

Złap za krótsze boki i zacznij je rolować w stronę "do siebie" tak, by zawinięte końce spotkały się w połowie dłuższego brzegu. Powinny powstać zawijasy po obu stronach krótszych brzegów.

Zawinięty rulon pokrój w plastry grube na około 2 cm.

Układaj ciastka na blaszce w odstępach.

Piecz ciastka do mocnego, rumianego koloru. Najpierw piecz 7 minut z jednej strony, a następnie 4 minuty z drugiej strony.

Po upieczeniu wyjmij ciastka na kratkę. Gdy ostygną, staną się chrupkie.

Nastaw piekarnik na 210 st. C (góra-dół).

Na blaszce ułóż papier do pieczenia.

Na czysty stół wyłóż rozwinięte ciasto francuskie.

Posyp go z jednej strony cukrem po całości. Ilość cukru dostosuj wg uznania.

Obróć ciasto na drugą stronę i posyp drugą połową cukru.

Walkiem rozwałkuj lekko ciasto, by cukier dobrze się przykleił.

Złap za krótsze boki i zacznij je rolować w stronę "do siebie" tak, by zawinięte końce spotkały się w połowie dłuższego brzegu. Powinny powstać zawijasy po obu stronach krótszych brzegów.

Zawinięty rulon pokrój w plastry grube na około 2 cm.

Układaj ciastka na blaszce w odstępach.

Piecz ciastka do mocnego, rumianego koloru. Najpierw piecz 7 minut z jednej strony, a następnie 4 minuty z drugiej strony.

Po upieczeniu wyjmij ciastka na kratkę. Gdy ostygną, staną się chrupkie.

Jak oceniasz przepis na ciastka karmelizowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat ciastek karmelizowanych

Te łatwe ciastka karmelizowane składają się tylko z cukru i ciasta francuskiego. Czy jadłeś kiedyś palmiery? Jeżeli nie, poznaj przepis na ciastka karmelizowane. Są bardzo chrupiące, mają maślany posmak z dodatkiem karmelizowanego cukru. To jest bardzo prosty przepis. Domowe ciastka karmelizowane są najlepsze, ponieważ masz pewność, że nie ma w nich niepotrzebnych dodatków. Te pyszne ciasteczka łatwo przygotujesz w ekspresowym tempie. Zobacz, jak zrobić ciastka karmelizowane. Z tym prostym przepisem możesz wykonać je nawet z Twoim dzieckiem.

Palmiery, czyli pyszne ciastka karmelizowane z ciasta francuskiego to słodycz, którą zrobisz błyskawicznie. Taka nazwa ciastek karmelizowanych nawiązuje do kształtu liści palmy. Przepis na ciastka karmelizowane wymaga użycia tylko i wyłącznie dwóch składników: cukru oraz ciasta francuskiego. Zrobienie tych smacznych, domowych ciasteczek jest więc łatwe i niewymagające. Taki prosty przepis daje najlepsze, smaczne ciastka, które są dobre na każdą okazję. Wyglądają bardzo ładnie i fajnie prezentują się na stole.

Palmiery występują w różnych wersjach. Smaczne są z dodatkiem cynamonu, bakalii i konfitur. Można je posmarować czekoladą lub masłem orzechowym. W wersji wytrawnej są równie pysznym sposobem na coś dobrego do zjedzenia. Taka przekąska jest fajnym rozwiązaniem, by przygotować coś słodkiego na wynos. Możesz zabrać je wszędzie: do pracy, na studia lub do szkoły. Ciasteczka karmelizowane z powodzeniem zdadzą egzamin, by zrobić deser do kawy. Dobre będą też jako słodka przekąska na imprezę.

Jak zrobić ciastka karmelizowane: najpierw rozgrzej piekarnik i przygotuj blaszkę. Rozwiń ciasto francuskie, posyp je cukrem z obu stron. Następnie lekko rozwałkuj wałkiem – cukier ma się przylepić. Zacznij zwijać: złap za krótsze boki i jednocześnie zwijaj je do środka z obu stron. Zawijasy powinny spotkać się w połowie dłuższego brzegu. Pokrój roladę na plastry o grubości około 2 cm. Ułóż ciastka na blaszce w odstępach. Piecz z jednej strony przez 7 minut, z drugiej zaś 4 minuty. Domowe ciastka karmelizowane powinny być dobrze zarumienione. Jeśli będą słabo zarumienione, należy wydłużyć czas pieczenia (uważaj, by nie przesadzić).

*Do przepisu na ciastka karmelizowane najlepszy byłby cukier gruboziarnisty wymieszany z normalnym (1:1). Dobre jest też użycie cukru trzcinowego.

Jak zrobisz ciastka karmelizowane, wyłóż je od razu po upieczeniu na kratkę. Wtedy ostygną i staną się chrupkie. Ciasteczka karmelizowane od razu po wyjęciu z piekarnika będą miękkie.

Alergeny w ciastkach karmelizowanych

Lista alergenów dla ciastek karmelizowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze ciastek karmelizowanych

na 100g gotowej potrawy

Jest to propozycja na ciasteczka ze średnim indeksem glikemicznym. Zawiera dużo cukru, więc nie jest to deser zalecany osobom, które mają insulinooporność i cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
513.59
179.76
Białko (g)
5.65
1.98
Fenyloalanina (mg)
0.28
0.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
57.38
20.08
Węglowodany przyswajalne (g)
56.22
19.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
0.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
29.59
10.36
Tłuszcze nasycone (g)
9.07
3.17
Tłuszcze nienasycone (g)
20.52
7.18
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.02
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.42
0.15
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.31
0.11
Ryboflawina (mg)
0.22
0.08
Niacyna (mg)
3.23
1.13
Foliany (µg (mcg))
60.42
21.15
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
193.11
67.59
Potas (mg)
47.70
16.70
Wapń (mg)
7.97
2.79
Fosfor (mg)
46.48
16.27
Magnez (mg)
12.39
4.34
Żelazo (mg)
1.99
0.70
Cynk (mg)
0.41
0.14
Miedź (mg)
0.09
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek karmelizowanych 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek karmelizowanych

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Cukier
80 g
do posypania
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Koszt składników
12.50