Ciastka karmelizowane
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
- Cukier - do posypania (80 g)
Przepis na ciastka karmelizowane krok po kroku
Nastaw piekarnik na 210 st. C (góra-dół).
Na blaszce ułóż papier do pieczenia.
Na czysty stół wyłóż rozwinięte ciasto francuskie.
Posyp go z jednej strony cukrem po całości.
Obróć ciasto na drugą stronę i posyp drugą połową cukru.
Walkiem rozwałkuj lekko ciasto, by cukier dobrze się przykleił.
Złap za krótsze boki i zacznij je rolować w stronę "do siebie" tak, by zawinięte końce spotkały się w połowie dłuższego brzegu. Powinny powstać zawijasy po obu stronach krótszych brzegów.
Zawinięty rulon pokrój w plastry grube na około 2 cm.
Układaj ciastka na blaszce w odstępach.
Piecz ciastka do mocnego, rumianego koloru. Najpierw piecz 7 minut z jednej strony, a następnie 4 minuty z drugiej strony.
Po upieczeniu wyjmij ciastka na kratkę. Gdy ostygną, staną się chrupkie.
Nastaw piekarnik na 210 st. C (góra-dół).
Na blaszce ułóż papier do pieczenia.
Na czysty stół wyłóż rozwinięte ciasto francuskie.
Posyp go z jednej strony cukrem po całości. Ilość cukru dostosuj wg uznania.
Obróć ciasto na drugą stronę i posyp drugą połową cukru.
Walkiem rozwałkuj lekko ciasto, by cukier dobrze się przykleił.
Złap za krótsze boki i zacznij je rolować w stronę "do siebie" tak, by zawinięte końce spotkały się w połowie dłuższego brzegu. Powinny powstać zawijasy po obu stronach krótszych brzegów.
Zawinięty rulon pokrój w plastry grube na około 2 cm.
Układaj ciastka na blaszce w odstępach.
Piecz ciastka do mocnego, rumianego koloru. Najpierw piecz 7 minut z jednej strony, a następnie 4 minuty z drugiej strony.
Po upieczeniu wyjmij ciastka na kratkę. Gdy ostygną, staną się chrupkie.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Pasteis de nata
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat ciastek karmelizowanych
Te łatwe ciastka karmelizowane składają się tylko z cukru i ciasta francuskiego. Czy jadłeś kiedyś palmiery? Jeżeli nie, poznaj przepis na ciastka karmelizowane. Są bardzo chrupiące, mają maślany posmak z dodatkiem karmelizowanego cukru. To jest bardzo prosty przepis. Domowe ciastka karmelizowane są najlepsze, ponieważ masz pewność, że nie ma w nich niepotrzebnych dodatków. Te pyszne ciasteczka łatwo przygotujesz w ekspresowym tempie. Zobacz, jak zrobić ciastka karmelizowane. Z tym prostym przepisem możesz wykonać je nawet z Twoim dzieckiem.
Palmiery, czyli pyszne ciastka karmelizowane z ciasta francuskiego to słodycz, którą zrobisz błyskawicznie. Taka nazwa ciastek karmelizowanych nawiązuje do kształtu liści palmy. Przepis na ciastka karmelizowane wymaga użycia tylko i wyłącznie dwóch składników: cukru oraz ciasta francuskiego. Zrobienie tych smacznych, domowych ciasteczek jest więc łatwe i niewymagające. Taki prosty przepis daje najlepsze, smaczne ciastka, które są dobre na każdą okazję. Wyglądają bardzo ładnie i fajnie prezentują się na stole.
Palmiery występują w różnych wersjach. Smaczne są z dodatkiem cynamonu, bakalii i konfitur. Można je posmarować czekoladą lub masłem orzechowym. W wersji wytrawnej są równie pysznym sposobem na coś dobrego do zjedzenia. Taka przekąska jest fajnym rozwiązaniem, by przygotować coś słodkiego na wynos. Możesz zabrać je wszędzie: do pracy, na studia lub do szkoły. Ciasteczka karmelizowane z powodzeniem zdadzą egzamin, by zrobić deser do kawy. Dobre będą też jako słodka przekąska na imprezę.
Jak zrobić ciastka karmelizowane: najpierw rozgrzej piekarnik i przygotuj blaszkę. Rozwiń ciasto francuskie, posyp je cukrem z obu stron. Następnie lekko rozwałkuj wałkiem – cukier ma się przylepić. Zacznij zwijać: złap za krótsze boki i jednocześnie zwijaj je do środka z obu stron. Zawijasy powinny spotkać się w połowie dłuższego brzegu. Pokrój roladę na plastry o grubości około 2 cm. Ułóż ciastka na blaszce w odstępach. Piecz z jednej strony przez 7 minut, z drugiej zaś 4 minuty. Domowe ciastka karmelizowane powinny być dobrze zarumienione. Jeśli będą słabo zarumienione, należy wydłużyć czas pieczenia (uważaj, by nie przesadzić).
*Do przepisu na ciastka karmelizowane najlepszy byłby cukier gruboziarnisty wymieszany z normalnym (1:1). Dobre jest też użycie cukru trzcinowego.
Jak zrobisz ciastka karmelizowane, wyłóż je od razu po upieczeniu na kratkę. Wtedy ostygną i staną się chrupkie. Ciasteczka karmelizowane od razu po wyjęciu z piekarnika będą miękkie.
Alergeny w ciastkach karmelizowanych
Lista alergenów dla ciastek karmelizowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
Wartości odżywcze ciastek karmelizowanych
Jest to propozycja na ciasteczka ze średnim indeksem glikemicznym. Zawiera dużo cukru, więc nie jest to deser zalecany osobom, które mają insulinooporność i cukrzycę.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.