Ciastka bez jajek

Opublikowano: 09.10.2022 r., 10:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciastka wegańskie na papierze.
Ciastka bez jajek
Ciastka bez jajek to idealny wybór dla osób z alergią na jajka, ale także miłośników kuchni wegańskiej. Są smaczne, szybkie i niezwykle kruche, idealne do kawy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
263 kcal
Kcal w porcji
54 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Margaryna wegańska (150 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (150 g)
  • Mąka ziemniaczana (75 g)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, wałek

Przepis na ciastka bez jajek krok po kroku

Margarynę wyjmij wcześniej z lodówki, by była w temperaturze pokojowej.

Tłuszcz utrzyj w misce z cukrem i cukrem waniliowym.

Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej do miski z tłuszczem.

Ciasto wymieszaj i wyrób. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5 cm i za pomocą foremek lub szklanki wycinaj ciastka.

Ciastka ułóż na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia.

Piecz je około 12 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciastka bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat ciastek bez jajek

Ciastka bez jajek to idealny wybór dla osób z alergią na jajka, ale także miłośników kuchni wegańskiej. Są smaczne, szybkie i niezwykle kruche, idealne do kawy.

Przepis na ciastka bez jajek to doskonały pomysł na pyszny deser, który pozbawiony jest dużej ilości alergenów. Sprawdzi się w diecie osób uczulonych na białka jaja kurzego, czy nabiał. To również dobra opcja dla rodziców rozszerzających dietę malucha. W takim wypadku warto jednak pominąć dodatek cukru, gdyż nie jest on konieczny. Te ciastka to idealny wybór dla wszystkich miłośników słodkości. Również tych domowych. Do ich przygotowania używa się tylko kilku podstawowych składników, a efekt zachwyca wszystkich, którzy je spróbują. Mają wspaniały smak i świetnie sprawdzą się jako przekąska nawet dla najmłodszych domowników, ze względu na łagodność. Całość jest niezwykle prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Ciasteczka charakteryzują się intensywną chrupkością i miękkością. Do ich przygotowania najlepsze jest ciasto kruche, dzięki czemu całość jest wspaniała, a łatwa w przygotowaniu. Tak przygotowane słodkości będą idealną alternatywą dla sklepowych słodyczy, gdyż są znacznie zdrowsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka bez jajek, by były pyszne, a przy tym szybkie i łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie, czy nawet swojej spiżarni. Ciastka, choć bez jajek, to wciąż są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobre rozwiązanie na zdrowy deser. Jeśli chcesz zmniejszyć ich kaloryczność i indeks glikemiczny, możesz zamienić cukier na dowolny ulubiony słodzik. Pamiętaj jednak, że zwykle słodziki są bardziej słodkie, więc należy użyć ich nieco mniej. To najlepsze ciastka bez jajek. Jeśli obawiasz się, że ciastka bez dodatku jajek nie wyjdą, przekonaj się z tym przepisem, jak pyszne wychodzą. Powstają z niego niezwykle smaczne ciastka, które choć słodkie, nie są mdlące. Charakteryzują się idealnie wyważonym smakiem.

Alergeny w ciastkach bez jajek

Lista alergenów dla ciastek bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750

Wartości odżywcze ciastek bez jajek

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(54g)
Energia (kcal)
487.14
263.05
Białko (g)
5.38
2.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(54g)
Węglowodany (g)
53.34
28.80
Węglowodany przyswajalne (g)
51.49
27.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
1.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(54g)
Tłuszcz (g)
28.46
15.37
Tłuszcze nasycone (g)
6.35
3.43
Tłuszcze nienasycone (g)
22.11
11.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.46
7.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.66
4.67
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(54g)
Witamina A (µg (mcg))
282.41
152.50
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.72
0.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.28
0.69
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
264.83
143.01
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.22
1.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
67.76
36.59
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
210.69
113.77
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(54g)
Sód (mg)
269.37
145.46
Potas (mg)
213.33
115.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.53
9.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
64.14
34.63
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.86
11.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.79
0.96
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.39
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek bez jajek 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek bez jajek

Koszt składników
15.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Margaryna wegańska
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 750
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
75 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 75 g
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Koszt składników
15.60