Ciastka bez jajek
- Margaryna wegańska (150 g)
- Cukier puder (50 g)
- Mąka pszenna typ 750 (150 g)
- Mąka ziemniaczana (75 g)
- Cukier wanilinowy (10 g)
Przepis na ciastka bez jajek krok po kroku
Margarynę wyjmij wcześniej z lodówki, by była w temperaturze pokojowej.
Tłuszcz utrzyj w misce z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej do miski z tłuszczem.
Ciasto wymieszaj i wyrób. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5 cm i za pomocą foremek lub szklanki wycinaj ciastka.
Ciastka ułóż na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia.
Piecz je około 12 minut w 180 st. C.
-
Ciastka maślane
-
Ciastka kruche
-
Magdalenki
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciastka kruche ze śliwkami
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka orzeszki
-
Kruche rogaliki
-
Ciasteczka z marmoladą
-
Kruche ciastka z marmoladą
-
Ciasteczka serowe
-
Ciasteczka dyniowe
-
Shortbread
-
Miękkie ciasteczka maślane
-
Kruche ciasteczka z czekoladą
-
Ciastka orzechowe
-
Kruche ciasteczka
Więcej informacji na temat ciastek bez jajek
Ciastka bez jajek to idealny wybór dla osób z alergią na jajka, ale także miłośników kuchni wegańskiej. Są smaczne, szybkie i niezwykle kruche, idealne do kawy.
Przepis na ciastka bez jajek to doskonały pomysł na pyszny deser, który pozbawiony jest dużej ilości alergenów. Sprawdzi się w diecie osób uczulonych na białka jaja kurzego, czy nabiał. To również dobra opcja dla rodziców rozszerzających dietę malucha. W takim wypadku warto jednak pominąć dodatek cukru, gdyż nie jest on konieczny. Te ciastka to idealny wybór dla wszystkich miłośników słodkości. Również tych domowych. Do ich przygotowania używa się tylko kilku podstawowych składników, a efekt zachwyca wszystkich, którzy je spróbują. Mają wspaniały smak i świetnie sprawdzą się jako przekąska nawet dla najmłodszych domowników, ze względu na łagodność. Całość jest niezwykle prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Ciasteczka charakteryzują się intensywną chrupkością i miękkością. Do ich przygotowania najlepsze jest ciasto kruche, dzięki czemu całość jest wspaniała, a łatwa w przygotowaniu. Tak przygotowane słodkości będą idealną alternatywą dla sklepowych słodyczy, gdyż są znacznie zdrowsze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka bez jajek, by były pyszne, a przy tym szybkie i łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie, czy nawet swojej spiżarni. Ciastka, choć bez jajek, to wciąż są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobre rozwiązanie na zdrowy deser. Jeśli chcesz zmniejszyć ich kaloryczność i indeks glikemiczny, możesz zamienić cukier na dowolny ulubiony słodzik. Pamiętaj jednak, że zwykle słodziki są bardziej słodkie, więc należy użyć ich nieco mniej. To najlepsze ciastka bez jajek. Jeśli obawiasz się, że ciastka bez dodatku jajek nie wyjdą, przekonaj się z tym przepisem, jak pyszne wychodzą. Powstają z niego niezwykle smaczne ciastka, które choć słodkie, nie są mdlące. Charakteryzują się idealnie wyważonym smakiem.
Alergeny w ciastkach bez jajek
Lista alergenów dla ciastek bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
Wartości odżywcze ciastek bez jajek
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(54g)
Węglowodany
(54g)
Tłuszcze
(54g)
Witaminy
(54g)
Składniki mineralne
(54g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.