Przepis na ciastka bananowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, tarka, duża miska, papier do pieczenia, rondelek

W małym rondelku roztop masło.

Banana obierz ze skórki i rozgnieć go dokładnie widelcem. Wrzuć do miski.

Do miski wsyp też płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Wbij jajka i zetrzyj czekoladę. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj rękami.

Z masy uformuj małe, spłaszczone ciasteczka.

Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnika.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Często zadawane pytania

Ciastka bananowe podane z bananem w tle.
ciastka bananowe
Koszt przygotowania dania
9.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
212 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Ciastka bananowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ciastkach bananowych

Ciastka bananowe to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Przygotowuje się je w kilka chwil ze składników, które na pewno masz już w swojej kuchni.

Przepis na ciastka bananowe to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Te smaczne ciasta robi się z płatków owsianych i z bananów. Te proste ciasteczka zasmakują wszystkim miłośnikom naturalnych słodkości. Są bardzo słodkie i chrupiące. Pięknie prezentują się na talerzu. Pysznie smakują nawet na drugi dzień, choć zwykle znikają tuż po upieczeniu. To ze względu na ukrytą w nich pyszną czekoladę. Ciastka powstają z płatków owsianych, dlatego są bogate w wiele cennych składników odżywczych. Są świetnym źródłem witamin z grupy B, a także beta glukanów, które mają dobry wpływ na cały organizm. Dzięki użyciu całych płatków ciasteczka mają dużo błonnika i są bardzo chrupiące. Oprócz nich głównym składnikiem są oczywiście banany, które dbają o odpowiednią słodycz. Najlepiej wybierać te nieco przejrzałe, gdyż są znacznie słodsze, dzięki temu do wypieków nie trzeba dodawać dużo cukru. Ciastka, które z niego wychodzą, zaskakują słodyczą, wspaniałą konsystencją i pysznym smakiem. To wszystko zasługa płatków połączonych z bananem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka bananowe, by były pyszne, szybkie i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstają z niego najlepsze ciastka na bazie bananów i płatków owsianych. To doskonałe rozwiązanie również dla dzieci. Ciastka są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Wystarczy kilka minut, by wyczarować te pyszne i naprawdę smaczne ciastka, które świetnie zastąpią sklepowe produkty, w których kryje się bardzo dużo utwardzonych tłuszczy, które są niezwykle niebezpieczne dla zdrowia. W tej opcji smakują nawet lepiej, a są dużo lepszą dla organizmu opcją. Ten naprawdę łatwy przepis będzie świetnym pomysłem na zdrowy deser, nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych. Na pewno będą idealną opcją na słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek. Można je również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy i zjeść je na śniadanie lub lunch.

Wartości odżywcze ciastek bananowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(61g)
Energia (kalorie)
348.09 kcal
212.33 kcal
Białko
8.35 g
5.09 g

Węglowodany w ciastkach bananowych

Na 100g
Na porcję
(61g)
Węglowodany
35.49 g
21.65 g
Węglowodany przyswajalne
31.05 g
18.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.44 g
2.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(61g)
Tłuszcz
19.79 g
12.07 g
Tłuszcze nasycone
12.10 g
7.38 g
Tłuszcze nienasycone
7.69 g
4.69 g
Tłuszcze jednonasycone
5.80 g
3.54 g
Tłuszcze wielonasycone
1.89 g
1.16 g
Cholesterol
101.88 mg
62.14 mg

Witaminy w przepisie na ciastka bananowe

Na 100g
Na porcję
(61g)
Witamina A
143.13 µg (mcg)
87.31 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Witamina C
1.71 mg
1.05 mg
Witamina D
0.35 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Witamina E
0.62 mg
0.38 mg
Retinol
140.46 µg (mcg)
85.68 µg (mcg)
Tiamina
0.21 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.18 mg
Niacyna
0.57 mg
0.35 mg
Foliany
26.61 µg (mcg)
16.23 µg (mcg)
Beta karoten
30.32 µg (mcg)
18.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciastka bananowe

Na 100g
Na porcję
(61g)
Sód
37.04 mg
22.59 mg
Potas
331.38 mg
202.14 mg
Wapń
77.79 mg
47.45 mg
Fosfor
264.06 mg
161.08 mg
Magnez
66.32 mg
40.46 mg
Żelazo
2.22 mg
1.35 mg
Cynk
1.83 mg
1.12 mg
Miedź
0.22 mg
0.14 mg
Mangan
1.48 mg
0.90 mg
Brak danych dla: jajko, czekolada deserowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek bananowych 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciastkach bananowych

Lista alergenów dla ciastek bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciastek bananowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
200 g
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Banan
120 g
1 szt
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
40 g
9.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Czekolada deserowa
50 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Koszt składników
28.40
Jak oceniasz przepis na ciastka bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób