Ciastka bananowe

Opublikowano: 15.08.2022 r., 9:38 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeżo upieczone ciastka bananowe
Ciastka bananowe
Ciastka bananowe to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Przygotowuje się je w kilka chwil ze składników, które na pewno masz już w swojej kuchni.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
212 kcal
Kcal w porcji
61 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Płatki owsiane (200 g)
  • Masło (100 g)
  • Banan - 1 szt (120 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (40 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Czekolada deserowa (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, tarka, duża miska, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na ciastka bananowe krok po kroku

W małym rondelku roztop masło.

Banana obierz ze skórki i rozgnieć go dokładnie widelcem. Wrzuć do miski.

Do miski wsyp też płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Wbij jajka i zetrzyj czekoladę. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj rękami.

Z masy uformuj małe, spłaszczone ciasteczka.

Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnika.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na ciastka bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat ciastek bananowych

Ciastka bananowe to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Przygotowuje się je w kilka chwil ze składników, które na pewno masz już w swojej kuchni.

Przepis na ciastka bananowe to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Te smaczne ciasta robi się z płatków owsianych i z bananów. Te proste ciasteczka zasmakują wszystkim miłośnikom naturalnych słodkości. Są bardzo słodkie i chrupiące. Pięknie prezentują się na talerzu. Pysznie smakują nawet na drugi dzień, choć zwykle znikają tuż po upieczeniu. To ze względu na ukrytą w nich pyszną czekoladę. Ciastka powstają z płatków owsianych, dlatego są bogate w wiele cennych składników odżywczych. Są świetnym źródłem witamin z grupy B, a także beta glukanów, które mają dobry wpływ na cały organizm. Dzięki użyciu całych płatków ciasteczka mają dużo błonnika i są bardzo chrupiące. Oprócz nich głównym składnikiem są oczywiście banany, które dbają o odpowiednią słodycz. Najlepiej wybierać te nieco przejrzałe, gdyż są znacznie słodsze, dzięki temu do wypieków nie trzeba dodawać dużo cukru. Ciastka, które z niego wychodzą, zaskakują słodyczą, wspaniałą konsystencją i pysznym smakiem. To wszystko zasługa płatków połączonych z bananem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka bananowe, by były pyszne, szybkie i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstają z niego najlepsze ciastka na bazie bananów i płatków owsianych. To doskonałe rozwiązanie również dla dzieci. Ciastka są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Wystarczy kilka minut, by wyczarować te pyszne i naprawdę smaczne ciastka, które świetnie zastąpią sklepowe produkty, w których kryje się bardzo dużo utwardzonych tłuszczy, które są niezwykle niebezpieczne dla zdrowia. W tej opcji smakują nawet lepiej, a są dużo lepszą dla organizmu opcją. Ten naprawdę łatwy przepis będzie świetnym pomysłem na zdrowy deser, nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych. Na pewno będą idealną opcją na słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek. Można je również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy i zjeść je na śniadanie lub lunch.

Alergeny w ciastkach bananowych

Lista alergenów dla ciastek bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciastek bananowych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która sprawdzi się również dla dzieci.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(61g)
Energia (kcal)
348.09
212.33
Białko (g)
8.35
5.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(61g)
Węglowodany (g)
35.49
21.65
Węglowodany przyswajalne (g)
31.05
18.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.44
2.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(61g)
Tłuszcz (g)
19.79
12.07
Tłuszcze nasycone (g)
12.10
7.38
Tłuszcze nienasycone (g)
7.69
4.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.80
3.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.89
1.16
Cholesterol (mg)
101.88
62.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(61g)
Witamina A (µg (mcg))
143.13
87.31
Witamina B6 (mg)
0.15
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.15
Witamina C (mg)
1.71
1.05
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.22
Witamina E (mg)
0.62
0.38
Retinol (µg (mcg))
140.46
85.68
Tiamina (mg)
0.21
0.13
Ryboflawina (mg)
0.30
0.18
Niacyna (mg)
0.57
0.35
Foliany (µg (mcg))
26.61
16.23
Beta karoten (µg (mcg))
30.32
18.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(61g)
Sód (mg)
37.04
22.59
Potas (mg)
331.38
202.14
Wapń (mg)
77.79
47.45
Fosfor (mg)
264.06
161.08
Magnez (mg)
66.32
40.46
Żelazo (mg)
2.22
1.35
Cynk (mg)
1.83
1.12
Miedź (mg)
0.22
0.14
Mangan (mg)
1.48
0.90
Brak danych dla: jajko, czekolada deserowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek bananowych 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek bananowych

Koszt składników
28.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Banan
120 g
1 szt
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
40 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Czekolada deserowa
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Koszt składników
28.40