Ciastka bananowe
- Płatki owsiane (200 g)
- Masło (100 g)
- Banan - 1 szt (120 g)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (40 g)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Czekolada deserowa (50 g)
Przepis na ciastka bananowe krok po kroku
W małym rondelku roztop masło.
Banana obierz ze skórki i rozgnieć go dokładnie widelcem. Wrzuć do miski.
Do miski wsyp też płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Wbij jajka i zetrzyj czekoladę. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj rękami.
Z masy uformuj małe, spłaszczone ciasteczka.
Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnika.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
-
Placek bananowiec
-
Kopiec kreta
-
Ciasto z bananami
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Omlet bananowy
-
Bananowiec ciasto
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Gofry bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto bananowe
Więcej informacji na temat ciastek bananowych
Ciastka bananowe to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Przygotowuje się je w kilka chwil ze składników, które na pewno masz już w swojej kuchni.
Przepis na ciastka bananowe to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Te smaczne ciasta robi się z płatków owsianych i z bananów. Te proste ciasteczka zasmakują wszystkim miłośnikom naturalnych słodkości. Są bardzo słodkie i chrupiące. Pięknie prezentują się na talerzu. Pysznie smakują nawet na drugi dzień, choć zwykle znikają tuż po upieczeniu. To ze względu na ukrytą w nich pyszną czekoladę. Ciastka powstają z płatków owsianych, dlatego są bogate w wiele cennych składników odżywczych. Są świetnym źródłem witamin z grupy B, a także beta glukanów, które mają dobry wpływ na cały organizm. Dzięki użyciu całych płatków ciasteczka mają dużo błonnika i są bardzo chrupiące. Oprócz nich głównym składnikiem są oczywiście banany, które dbają o odpowiednią słodycz. Najlepiej wybierać te nieco przejrzałe, gdyż są znacznie słodsze, dzięki temu do wypieków nie trzeba dodawać dużo cukru. Ciastka, które z niego wychodzą, zaskakują słodyczą, wspaniałą konsystencją i pysznym smakiem. To wszystko zasługa płatków połączonych z bananem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka bananowe, by były pyszne, szybkie i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstają z niego najlepsze ciastka na bazie bananów i płatków owsianych. To doskonałe rozwiązanie również dla dzieci. Ciastka są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Wystarczy kilka minut, by wyczarować te pyszne i naprawdę smaczne ciastka, które świetnie zastąpią sklepowe produkty, w których kryje się bardzo dużo utwardzonych tłuszczy, które są niezwykle niebezpieczne dla zdrowia. W tej opcji smakują nawet lepiej, a są dużo lepszą dla organizmu opcją. Ten naprawdę łatwy przepis będzie świetnym pomysłem na zdrowy deser, nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych. Na pewno będą idealną opcją na słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek. Można je również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy i zjeść je na śniadanie lub lunch.
Alergeny w ciastkach bananowych
Lista alergenów dla ciastek bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada deserowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciastek bananowych
To zdrowa opcja, która sprawdzi się również dla dzieci.
Energia i białka
(61g)
Węglowodany
(61g)
Tłuszcze
(61g)
Witaminy
(61g)
Składniki mineralne
(61g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.