Przepis na ciastka amerykańskie krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Piekarnik nagrzej do 160 st. C, blaszkę do pieczenia wyłóż papierem pieczeniowym.

Mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy wymieszaj w miejsce.

W drugiej misce ubij masło z dodatkiem cukru przez 5 minut.

Następnie do masła dodaj jajko i ubijaj przez kolejne 5 minut.

Do miski z masłem wsyp suche produkty i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki.

Do masy na ciasteczka dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj.

Z ciasta uformuj kulki o wielkości gałki lodów i ułóż je na blaszce. Kulki powinny być ułożone z zachowaniem kilkucentymetrowego odstępu.

Kulki przyklep z wierzchu, aby ciasteczka miały grubość około pół centymetra.

Ciasteczka piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut.

Po tym czasie ciasteczka wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Ciastka amerykańskie ułożone jedno na drugim leżą na blacie.
Ciastka amerykańskie
Koszt przygotowania dania
14.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
160 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Ciastka amerykańskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciastkach amerykańskich

Ciastka amerykańskie to bardzo dobry pomysł na domowe wypieki. Smaczne ciasteczka świetnie sprawdzą się podczas imprezy urodzinowej dla dzieci, a także podczas spotkania ze znajomymi. Pyszne ciasteczka można przygotować z masłem orzechowym lub z siekanymi orzechami. Przepis na ciastka amerykańskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, jajka, cukier wanilinowy, czekolada deserowa oraz odrobina soli.

Jak zrobić ciastka amerykańskie? Piekarnik nagrzej do 160 st. C, blaszkę do pieczenia wyłóż papierem pieczeniowym. Mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy wymieszaj w miejsce. W drugiej misce ubij masło z dodatkiem cukru przez 5 minut. Następnie do masła dodaj jajko i ubijaj przez kolejne 5 minut. Do miski z masłem wsyp suche produkty i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Do masy na ciasteczka dodaj pokrojoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Z ciasta uformuj kulki o wielkości gałki lodów i ułóż je na blaszce. Kulki powinny być ułożone z zachowaniem kilkucentymetrowego odstępu. Kulki przyklep z wierzchu, aby ciasteczka miały grubość około pół centymetra. Ciasteczka piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut. Po tym czasie ciasteczka wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Podsumowując pyszne ciasteczka to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty. Ciasteczka można podać na deser dla dzieci z dodatkiem szklanki mleka lub kakao. Łatwe ciasteczka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Najlepsze ciastka przygotować można z dodatkiem masła z orzechów ziemnych lub migdałów.

Wartości odżywcze ciastek amerykańskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kalorie)
458.31 kcal
160.41 kcal
Białko
6.71 g
2.35 g

Węglowodany w ciastkach amerykańskich

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany
58.32 g
20.41 g
Węglowodany przyswajalne
57.12 g
19.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.20 g
0.42 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz
22.70 g
7.95 g
Tłuszcze nasycone
15.63 g
5.47 g
Tłuszcze nienasycone
7.07 g
2.47 g
Cholesterol
66.26 mg
23.19 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciastka amerykańskie

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A
127.71 µg (mcg)
44.70 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.02 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.58 mg
0.20 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol
125.90 µg (mcg)
44.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
0.08 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.08 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.51 mg
0.53 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
39.17 µg (mcg)
13.71 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
21.94 µg (mcg)
7.68 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciastka amerykańskie

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód
41.26 mg
14.44 mg
Potas
240.06 mg
84.02 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
107.49 mg
37.62 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
164.22 mg
57.48 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
30.75 mg
10.76 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.18 mg
0.76 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
1.14 mg
0.40 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
0.08 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek amerykańskich 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciastkach amerykańskich

Lista alergenów dla ciastek amerykańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciastek amerykańskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier wanilinowy
10 g
2 płaskie łyżeczki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Czekolada deserowa
250 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 250 g
Koszt składników
29.70
Jak oceniasz przepis na ciastka amerykańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób