Ciasteczka z ziarnami
- Mąka pszenna typ 1850 - 1,5 szklanki (200 g)
- Masło - 0,5 kostki (100 g)
- Śmietana 12% - 2 łyżki (40 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 3 łyżki (45 g)
- Jajko (1 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (40 g)
Przepis na ciasteczka z ziarnami krok po kroku
Do miski przełóż mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko, ksylitol, śmietanę i proszek do pieczenia.
Szybko zagnieć ciasto i przełóż na 15 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkuj, wytnij ciasteczka, na przykład za pomocą szklanki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka posmaruj białkiem i posyp słonecznikiem.
Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciasteczek z ziarnami
Ciasteczka z ziarnami to popularna propozycja ciastek. Są one chętnie kupowane w cukierniach, a już dziś możesz przygotować je w swoim domu. Fit ciasteczka z nasionami to fajna propozycja jako dodatek do kawy czy herbaty, ale także jako zdrowa, słodka przekąska do drugiego śniadania czy lunch boxa.
Zdrowe ciasteczka z nasionami wykonane są z mąki pełnoziarnistej oraz bez dodatku tradycyjnego cukru, zamiast niego dodany jest ksylitol. Zamiast ksylitolem możesz posłodzić swoje ciasteczka miodem, będą równie słodkie i smaczne. Kruche ciasteczka z powodzeniem wykonasz także bez mąki, zamiast mąki możesz użyć mielonych orzechów. Zdrowe ciasteczka przygotowane z ziarnami słonecznika mają wiele właściwości zdrowotnych. Nasiona słonecznika są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, witamin E, A, D, witamin z grupy B oraz cennych antyoksydantów czy składników mineralnych takich jak: cynk, żelazo, potas i wapń. Ziarna słonecznik wyróżniają się jedną z największych zawartości fitosteroli ze wszystkich produktów spożywczych. Fitosterole są ważnym składnikiem diety, szczególnie osób, u których występuje podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. Trzy łyżki nasion słonecznika codziennie wykazują terapeutyczne działanie. Fitosterole, ale także kwas linolowy wykazują działanie przeciwnowotworowe szczególnie w odniesieniu do nowotworu prostaty, sutka, jelita grubego, płuc i skóry. Witamina E występująca w nasionach jest antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki, czym wpływa na opóźnienie procesów starzenia się, jednak jest ona także ważna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Słonecznik zawiera również stosunkowo dużo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego oraz ogranicza wchłanianie glukozy do krwi. Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowe działanie układu nerwowego, cynk pomaga w utrzymaniu odpowiedniej kondycji włosów, skóry i paznokci, pomaga również w walce z trądzikiem czy redukcją wydziela sebum. Ciasteczka możesz przygotować z każdym rodzajem nasion, możesz użyć nasion sezamu, dyni czy lnu. Najzdrowszy będzie miks wszystkich tych ziaren.
Przepis na ciasteczka z ziarnami jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Mimo to ich smak jest wyjątkowy i ciasteczka będą smakować każdemu, kogo nimi poczęstujesz.
Alergeny w ciasteczkach z ziarnami
Lista alergenów dla ciasteczek z ziarnami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasteczek z ziarnami
Ciasteczka z ziarnami to pyszna i zdrowa propozycja na domowe ciasteczka.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.