Ciasteczka z masłem orzechowym
- Płatki owsiane (400 g)
- Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (200 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
- Rodzynki (120 g)
Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym krok po kroku
Podgrzej mleko i wlej do miski, wsyp płatki i pozostaw do namoknięcia.
Do płatków dodaj jajka, ksylitol, rodzynki, masło orzechowe, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj bardzo delikatnie.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej uformowane ciastka.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Wystudź i wyłóż na paterze.
-
Ciastka owsianki
-
Smoothie
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Chlebek bananowy fit
-
Deser chia
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Budyń jaglany
-
Lody domowe
-
Nutella ze śliwek
-
Deser z galaretki
-
Ciastka kokosowe
-
Galaretka bez cukru
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Placuszki serowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Affogato
-
Kruche rogaliki
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Zdrowe desery
Więcej informacji na temat ciasteczek z masłem orzechowym
Ciasteczka z masłem orzechowym to bardzo dobry pomysł na pyszne fit ciasteczka, które doskonale sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy i herbaty. Ciasteczka można przygotować z ulubionymi dodatkami. Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, jajka, ksylitol, rodzynki, masło orzechowe, czekolada gorzka, mleko, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciasteczka z masłem orzechowym? Podgrzej mleko i wlej do miski, wsyp płatki i pozostaw do namoknięcia. Do płatków dodaj jajka, ksylitol, rodzynki, masło orzechowe, proszek do pieczenia i wymieszaj. Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj bardzo delikatnie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej uformowane ciastka. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudź i wyłóż na paterze.
Rodzynki to tak naprawdę suszone owoce winogron. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Rodzynki mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny ich spożywać w dużej ilości osoby mające problem z gospodarką węglowodanową. Masło orzechowe to popularne masło z orzechów arachidowych. Orzechy te są tak naprawdę rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego, dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców. Masło orzechowe świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i ciastek wegańskich. Nadaje im odpowiednią teksturę oraz cudowny aromat. Masło z orzechów arachidowych jest także źródłem kwasów tłuszczowych, które są nośnikiem smaku oraz bardzo dużej liczby kalorii. Jeśli dbasz o linię, zwracaj uwagę na porcję spożytego masła.
Podsumowując pyszne ciasteczka owsiane to najlepsze ciasta dla osób walczących z nadmierną masą ciała. Pyszne ciastka można podać także na drugie śniadanie dzieciom. Ciasteczka są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni. Zamiast rodzynek możesz dodać do ciastek inne owoce suszone.
Alergeny w ciasteczkach z masłem orzechowym
Lista alergenów dla ciasteczek z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
Wartości odżywcze ciasteczek z masłem orzechowym
Ciasteczka z masłem orzechowym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasteczka zawierają dużo składników mineralnych i witamin. Są także świetnym źródłem pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.