Ciasteczka z marmoladą
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Masło (70 g)
- Cukier puder (30 g)
- Jajko (1 szt.)
- Marmolada (70 g)
Przepis na ciasteczka z marmoladą krok po kroku
Masło o temperaturze pokojowej przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Składniki miksujemy do momentu powstania puszystego kremu.
Następnie dodajemy jajko, szczyptę soli i mąkę. Składniki miksujemy dalej do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem formujemy ciasteczka o dowolnym kształcie.
Na środku ciastek robimy małe wgłębienie, w którym umieszczamy marmoladę.
Pieczemy je w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciateczek z marmoladą
Pyszne ciasteczka z marmoladą do kawy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Kruche ciasteczka w połączeniu z marmoladą są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodkie ciasteczka zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasteczka z marmoladą? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku masło o temperaturze pokojowej przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Składniki miksujemy do momentu powstania puszystego kremu. Następnie dodajemy jajko, szczyptę soli i mąkę. Składniki miksujemy dalej do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem formujemy ciasteczka o dowolnym kształcie. Na środku ciastek robimy małe wgłębienie, w którym umieszczamy marmoladę. Pieczemy je w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Sprawdzony przepis na ciasteczka z marmoladą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Domowe i tradycyjne kruche ciasteczka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w ciasteczkach z marmoladą
Lista alergenów dla ciateczek z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciateczek z marmoladą
Ciastka mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
-
mąka pszenna,
masło,
cukier,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.