Ciasteczka z mąki ryżowej
- Mąka ryżowa (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (50 ml)
- Proszek do pieczenia (10 g)
- Olej kokosowy (10 ml)
Przepis na ciasteczka z mąki ryżowej krok po kroku
Wszystkie składniki zagnieć. Uformuj kulkę i schłodź 20 min.
Z ciasta uformuj małe kulki i lekko spłaszcz na formie zabezpieczonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 10 minut do zarumienienia. Ostudź.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciasteczek z mąki ryżowej
Ciasteczka z mąki ryżowej to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który świetnie sprawdzi się też na zdrowej diecie. Całość jest lekka i smaczna.
Przepis na ciasteczka z mąki ryżowej to doskonały pomysł na odżywczą przekąskę. Doskonale smakują z dodatkiem mleka, czy kawy. Te smaczne ciasteczka są też niezwykle proste w przygotowaniu. Najlepsze jest w nich to, że nie potrzebujesz wielu składników, by stworzyć je od podstaw. Ciasteczka przygotowane z tego przepisu możesz upiec na co dzień, jako dodatek do kawy, ale również na specjalne okazje. Jeśli lubisz, możesz je też udekorować. Idealnie sprawdzi się w tym celu roztopiona czekolada. Pokrycie nią ciastek sprawi, że będą nieco słodsze, smaczniejsze, a przy okazji również bardziej apetyczne. Możesz wykorzystać każdy rodzaj czekolady. Jeśli jednak jesteś na diecie bezglutenowej, zadbaj, by czekolada również nie zawierała tego białka. Wystarczy wybierać taką z symbolem przekreślonego kłosa.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasteczka z mąki ryżowej, by były pyszne i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Te smaczne ciasteczka ze względu na użycie ryżu są bezglutenowe. To dobra wiadomość dla osób, które muszą unikać tego składnika. Wystarczy kilka chwil, by stworzyć naprawdę smaczne ciastka, których głównym składnikiem jest mąka ryżowa. Mąka ryżowa jest bogata w niacynę, witaminę B6, witaminę B1 oraz magnez, żelazo i cynk. Witaminy i składniki mineralne wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów w organizmie. Występująca w dwóch odmianach (białej oraz brązowej) mąka ryżowa to doskonały produkt dla wszystkich tych osób, które zmagają się z problemem bolesnych zaparć, a nawet nietolerancji glutenu. Dodatkowo produkowana z wysokiej jakości ryżu mąka, jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu naprawdę wiele różnych cennych składników odżywczych. Ma neutralny smak i biały kolor, łatwo się trawi i jest uważana za hipoalergiczną. To świetny przykład mąki bezglutenowej, dzięki której można przygotować niezwykłe wypieki.
Alergeny w ciasteczkach z mąki ryżowej
Lista alergenów dla ciasteczek z mąki ryżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasteczek z mąki ryżowej
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(43g)
Węglowodany
(43g)
Tłuszcze
(43g)
Witaminy
(43g)
Składniki mineralne
(43g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.