Ciasteczka z mąki orkiszowej

Opublikowano: 19.01.2022 r., 8:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasteczka z mąki orkiszowej podane na pergaminie oraz w drewnianym koszyczku.
Ciasteczka z mąki orkiszowej
Ciasteczka z mąki orkiszowej to doskonała propozycja na pyszny dietetyczny deser. Zdrowe ciasteczka są niskokaloryczne i zawierają dużą ilość białka. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
261 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka orkiszowa 3 szklanki (600 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (240 g)
  • Masło (130 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (100 g)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
  • Czekolada gorzka (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasteczka z mąki orkiszowej krok po kroku

Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj jajka, ksylitol, masło i proszek do pieczenia oraz masło orzechowe. Wyrób zwarte ciasto.

Posiekaj gorzką czekoladę i dodaj do ciasta.

Zagnieć szybko.

Formuj równej wielkości ciastka.

Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczaj ręką.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 15-17 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasteczka z mąki orkiszowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasteczek z mąki orkiszowej

Ciasteczka z mąki orkiszowej to świetny pomysł na małe co nieco po obiedzie. Ciastka można podać dla dzieci z dodatkiem kakao. Przepis na ciasteczka z mąki orkiszowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, ksylitol, masło orzechowe, gorzka czekolada, masło, jajka, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasteczka z mąki orkiszowej? Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj jajka, ksylitol, masło i proszek do pieczenia oraz masło orzechowe. Wyrób zwarte ciasto. Posiekaj gorzką czekoladę i dodaj do ciasta. Zagnieć szybko. Formuj równej wielkości ciastka. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczaj ręką. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 15-17 minut. Gotowe ciasta przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce, dzięki czemu będą dłużej świeże.

Ksylitol jest cukrem pochodzenia brzozowego, zawiera o połowę mniej kalorii niż cukier, ma niższy indeks glikemiczny, a także ma właściwości bakteriobójcze, dzięki temu zapobiega rozwojowi próchnicy u dzieci. Ksylitol można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i coraz częściej w dużych sklepach spożywczych. Jego wadą jest jednak cena, która jest kilkukrotnie wyższa od ceny cukru. Ksylitol różni się smakiem od cukru, daje uczucie chłodu w jamie ustnej. Masło orzechowe to popularne masło z orzechów arachidowych. Orzechy te są tak naprawdę rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego, dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców. Masło orzechowe świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i ciastek wegańskich. Nadaje im odpowiednią teksturę oraz cudowny aromat. Masło orzechowe jest kaloryczne poprzez zawartość dużej ilości tłuszczu.

Podsumowując pyszne i łatwe do zrobienia ciasta świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty. Dobre ciastka możesz przechowywać w temperaturze pokojowej około 7 dni. Zamiast gorzkiej czekolady możesz dodać do ciasta kakao lub czekoladę mleczną. Do ciastek możesz dodać także suszone owoce.

Alergeny w ciasteczkach z mąki orkiszowej

Lista alergenów dla ciasteczek z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze ciasteczek z mąki orkiszowej

na 100g gotowej potrawy

Ciasteczka z maki orkiszowej to bardzo dobre źródło białka zarówno roślinnego jak zwierzęcego. Ciasteczka zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Mają niski indeks glikemiczny i mogą być spożywane przez diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
372.89
261.02
Białko (g)
11.02
7.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
54.23
37.96
Węglowodany przyswajalne (g)
47.64
33.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.59
4.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
16.22
11.35
Tłuszcze nasycone (g)
9.30
6.51
Cholesterol (mg)
76.74
53.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.21
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
55.19
38.63
Wapń (mg)
123.29
86.30
Żelazo (mg)
2.47
1.73
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek z mąki orkiszowej 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek z mąki orkiszowej

Koszt składników
61.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
600 g
3 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 600 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
240 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.56
Za 240 g
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
100 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Czekolada gorzka
120 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Koszt składników
61.60