Przepis na ciasteczka z mąki orkiszowej krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj jajka, ksylitol, masło i proszek do pieczenia oraz masło orzechowe. Wyrób zwarte ciasto.

Posiekaj gorzką czekoladę i dodaj do ciasta.

Zagnieć szybko.

Formuj równej wielkości ciastka.

Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczaj ręką.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 15-17 minut.

Często zadawane pytania

Ciasteczka z mąki orkiszowej podane na pergaminie oraz w drewnianym koszyczku.
Ciasteczka z mąki orkiszowej
Koszt przygotowania dania
33.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
261 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
61

Ciasteczka z mąki orkiszowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ciasteczkach z mąki orkiszowej

Ciasteczka z mąki orkiszowej to świetny pomysł na małe co nieco po obiedzie. Ciastka można podać dla dzieci z dodatkiem kakao. Przepis na ciasteczka z mąki orkiszowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, ksylitol, masło orzechowe, gorzka czekolada, masło, jajka, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasteczka z mąki orkiszowej? Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj jajka, ksylitol, masło i proszek do pieczenia oraz masło orzechowe. Wyrób zwarte ciasto. Posiekaj gorzką czekoladę i dodaj do ciasta. Zagnieć szybko. Formuj równej wielkości ciastka. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczaj ręką. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 15-17 minut. Gotowe ciasta przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce, dzięki czemu będą dłużej świeże.

Ksylitol jest cukrem pochodzenia brzozowego, zawiera o połowę mniej kalorii niż cukier, ma niższy indeks glikemiczny, a także ma właściwości bakteriobójcze, dzięki temu zapobiega rozwojowi próchnicy u dzieci. Ksylitol można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i coraz częściej w dużych sklepach spożywczych. Jego wadą jest jednak cena, która jest kilkukrotnie wyższa od ceny cukru. Ksylitol różni się smakiem od cukru, daje uczucie chłodu w jamie ustnej. Masło orzechowe to popularne masło z orzechów arachidowych. Orzechy te są tak naprawdę rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego, dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców. Masło orzechowe świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i ciastek wegańskich. Nadaje im odpowiednią teksturę oraz cudowny aromat. Masło orzechowe jest kaloryczne poprzez zawartość dużej ilości tłuszczu.

Podsumowując pyszne i łatwe do zrobienia ciasta świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty. Dobre ciastka możesz przechowywać w temperaturze pokojowej około 7 dni. Zamiast gorzkiej czekolady możesz dodać do ciasta kakao lub czekoladę mleczną. Do ciastek możesz dodać także suszone owoce.

Wartości odżywcze ciasteczek z mąki orkiszowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
372.89 kcal
261.02 kcal
Białko
11.02 g
7.71 g

Węglowodany w ciasteczkach z mąki orkiszowej

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
54.23 g
37.96 g
Węglowodany przyswajalne
47.64 g
33.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.59 g
4.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
16.22 g
11.35 g
Tłuszcze nasycone
9.30 g
6.51 g
Cholesterol
76.74 mg
53.72 mg

Witaminy w przepisie na ciasteczka z mąki orkiszowej

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka z mąki orkiszowej

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
55.19 mg
38.63 mg
Wapń
123.29 mg
86.30 mg
Żelazo
2.47 mg
1.73 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek z mąki orkiszowej 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach z mąki orkiszowej

Lista alergenów dla ciasteczek z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Cena przygotowania ciasteczek z mąki orkiszowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
600 g
3 szklanki
8.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 600 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
240 g
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
10.56
Za 240 g
Masło
130 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
100 g
10.00
Za 210.0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Czekolada gorzka
120 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Koszt składników
61.60
Jak oceniasz przepis na ciasteczka z mąki orkiszowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób