Ciasteczka z mąki orkiszowej
- Mąka orkiszowa - 3 szklanki (600 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (240 g)
- Masło (130 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (100 g)
- Proszek do pieczenia (30 g)
- Czekolada gorzka (120 g)
Przepis na ciasteczka z mąki orkiszowej krok po kroku
Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj jajka, ksylitol, masło i proszek do pieczenia oraz masło orzechowe. Wyrób zwarte ciasto.
Posiekaj gorzką czekoladę i dodaj do ciasta.
Zagnieć szybko.
Formuj równej wielkości ciastka.
Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczaj ręką.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 15-17 minut.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Pieguski
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciastka migdałowe
-
Ciastka brownie
-
Cantuccini
-
Ciastka na Boże Narodzenie
Więcej informacji na temat ciasteczek z mąki orkiszowej
Ciasteczka z mąki orkiszowej to świetny pomysł na małe co nieco po obiedzie. Ciastka można podać dla dzieci z dodatkiem kakao. Przepis na ciasteczka z mąki orkiszowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, ksylitol, masło orzechowe, gorzka czekolada, masło, jajka, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciasteczka z mąki orkiszowej? Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj jajka, ksylitol, masło i proszek do pieczenia oraz masło orzechowe. Wyrób zwarte ciasto. Posiekaj gorzką czekoladę i dodaj do ciasta. Zagnieć szybko. Formuj równej wielkości ciastka. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczaj ręką. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 15-17 minut. Gotowe ciasta przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce, dzięki czemu będą dłużej świeże.
Ksylitol jest cukrem pochodzenia brzozowego, zawiera o połowę mniej kalorii niż cukier, ma niższy indeks glikemiczny, a także ma właściwości bakteriobójcze, dzięki temu zapobiega rozwojowi próchnicy u dzieci. Ksylitol można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i coraz częściej w dużych sklepach spożywczych. Jego wadą jest jednak cena, która jest kilkukrotnie wyższa od ceny cukru. Ksylitol różni się smakiem od cukru, daje uczucie chłodu w jamie ustnej. Masło orzechowe to popularne masło z orzechów arachidowych. Orzechy te są tak naprawdę rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego, dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców. Masło orzechowe świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i ciastek wegańskich. Nadaje im odpowiednią teksturę oraz cudowny aromat. Masło orzechowe jest kaloryczne poprzez zawartość dużej ilości tłuszczu.
Podsumowując pyszne i łatwe do zrobienia ciasta świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty. Dobre ciastka możesz przechowywać w temperaturze pokojowej około 7 dni. Zamiast gorzkiej czekolady możesz dodać do ciasta kakao lub czekoladę mleczną. Do ciastek możesz dodać także suszone owoce.
Alergeny w ciasteczkach z mąki orkiszowej
Lista alergenów dla ciasteczek z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
Wartości odżywcze ciasteczek z mąki orkiszowej
Ciasteczka z maki orkiszowej to bardzo dobre źródło białka zarówno roślinnego jak zwierzęcego. Ciasteczka zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Mają niski indeks glikemiczny i mogą być spożywane przez diabetyków.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.