Ciasteczka z mąki kukurydzianej

Opublikowano: 30.12.2021 r., 18:55 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciasteczka z mąki kukurydzianej
Ciasteczka z mąki kukurydzianej
Ciasteczka z mąki kukurydzianej to idealna słodka przekąska dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej i osób cierpiących na choroby glutenozależne.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 15 min
122 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 17 porcji
  • Mąka kukurydziana - 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Mleko 2% - 3/4 szklanki (60 ml)
  • Cukier - 4 łyżki (40 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane - 1 garść (60 g)
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska

Przepis na ciasteczka z mąki kukurydzianej krok po kroku

Masło przełóż do rondelka i rozpuść.

Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, sodę, wlej mleko i rozpuszczone masło.

Dokładnie wymieszaj całą masę, na końcu wbij jajko i zagnieć ciasto.

Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz je w rękach.

Ułóż ciasteczka na blaszcze do pieczenia, ciasteczka posyp słonecznikiem.

Upiecz ciasteczka w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na ciasteczka z mąki kukurydzianej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat ciasteczek z mąki kukurydzianej

Cierpisz na choroby glutenozależne, dlatego koniecznie musisz eliminować gluten ze swojej diety i zawsze musiałeś odmawiać sobie słodyczy?

Koniecznie poznaj mój przepis na ciasteczka z mąki kukurydzianej i też ciesz się słodkim deserem.

Aby przygotować ciasteczka z mąki kukurydzianej musisz po prostu zamienić mąkę, zamiast używać mąki pszennej, która zawiera gluten w swoim składzie, skorzystaj z mąki kukurydzianej, która jest naturalnie bezglutenowa. Oprócz niej przygotuj jeszcze jajko, masło, mleko, cukier i słonecznik. W moim przepisie użyłam zwykłego białego cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego. Nie ma to jednak większego znaczenia. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały, pozyskiwany jest z buraków cukrowych, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru, możesz postawić na miód. Opcjonalnie, dodaj aromat waniliowy lub laskę wanilii.

Mój przepis jest bardzo prosty i szybki, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni.

Zatem jak zrobić ciasteczka z mąki kukurydzianej?

W pierwszej kolejności rozpuść masło w rondelku.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier i opcjonalnie aromat waniliowy, następnie wlej mleko i rozpuszczone masło.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, wbij jajko i zagnieć ciasto w rękach. Uformuj małe kulki o wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz we w dłoniach.

Ułóż ciasteczka na blaszce do pieczenia, dobrze aby była ona pokryta papierem. Wtedy ciasteczka nie przypieką się i nie będzie problemu z ich odklejaniem od blachy.

Jeszcze przed upieczeniem posyp nasze bezglutenowe ciasteczka nasionami słonecznika. Jeśli chcesz, możesz użyć innych nasion, mogą to być też posiekane orzechy włoskie lub migdały.

Włóż blachę do piekarnika, za 15 minut ciasteczka będą dobre.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis.

Mąka kukurydziana to świetna alternatywa mąki pszennej nie tylko do słodkich wypieków. Nie zawiera ona glutenu, jednak jej indeks glikemicznym jest wysoki. Będzie to bardzo ważna informacja dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Alergeny w ciasteczkach z mąki kukurydzianej

Lista alergenów dla ciasteczek z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasteczek z mąki kukurydzianej

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie cierpisz na choroby glutenozależnie i nie musisz spożywać produktów bezglutenowych, możesz skorzystać z mąki pszennej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
407.98
122.39
Białko (g)
6.40
1.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
43.38
13.01
Węglowodany przyswajalne (g)
40.70
12.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.68
0.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
24.14
7.24
Tłuszcze nasycone (g)
13.80
4.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina B6 (mg)
0.21
0.06
Tiamina (mg)
0.44
0.13
Ryboflawina (mg)
0.25
0.07
Niacyna (mg)
3.29
0.99
Foliany (µg (mcg))
93.51
28.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
49.92
14.98
Potas (mg)
160.05
48.02
Wapń (mg)
30.96
9.29
Fosfor (mg)
139.41
41.82
Magnez (mg)
48.32
14.50
Żelazo (mg)
2.57
0.77
Cynk (mg)
0.95
0.29
Miedź (mg)
0.23
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek z mąki kukurydzianej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek z mąki kukurydzianej

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
250 g
1 szklanka
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Mleko 2%
60 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Słonecznik nasiona łuskane
60 g
1 garść
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Koszt składników
23.50