Ciasteczka z mąki kukurydzianej
- Mąka kukurydziana - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Mleko 2% - 3/4 szklanki (60 ml)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Słonecznik nasiona łuskane - 1 garść (60 g)
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
Przepis na ciasteczka z mąki kukurydzianej krok po kroku
Masło przełóż do rondelka i rozpuść.
Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, sodę, wlej mleko i rozpuszczone masło.
Dokładnie wymieszaj całą masę, na końcu wbij jajko i zagnieć ciasto.
Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz je w rękach.
Ułóż ciasteczka na blaszcze do pieczenia, ciasteczka posyp słonecznikiem.
Upiecz ciasteczka w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach C.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciasteczek z mąki kukurydzianej
Cierpisz na choroby glutenozależne, dlatego koniecznie musisz eliminować gluten ze swojej diety i zawsze musiałeś odmawiać sobie słodyczy?
Koniecznie poznaj mój przepis na ciasteczka z mąki kukurydzianej i też ciesz się słodkim deserem.
Aby przygotować ciasteczka z mąki kukurydzianej musisz po prostu zamienić mąkę, zamiast używać mąki pszennej, która zawiera gluten w swoim składzie, skorzystaj z mąki kukurydzianej, która jest naturalnie bezglutenowa. Oprócz niej przygotuj jeszcze jajko, masło, mleko, cukier i słonecznik. W moim przepisie użyłam zwykłego białego cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego. Nie ma to jednak większego znaczenia. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały, pozyskiwany jest z buraków cukrowych, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru, możesz postawić na miód. Opcjonalnie, dodaj aromat waniliowy lub laskę wanilii.
Mój przepis jest bardzo prosty i szybki, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni.
Zatem jak zrobić ciasteczka z mąki kukurydzianej?
W pierwszej kolejności rozpuść masło w rondelku.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier i opcjonalnie aromat waniliowy, następnie wlej mleko i rozpuszczone masło.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, wbij jajko i zagnieć ciasto w rękach. Uformuj małe kulki o wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz we w dłoniach.
Ułóż ciasteczka na blaszce do pieczenia, dobrze aby była ona pokryta papierem. Wtedy ciasteczka nie przypieką się i nie będzie problemu z ich odklejaniem od blachy.
Jeszcze przed upieczeniem posyp nasze bezglutenowe ciasteczka nasionami słonecznika. Jeśli chcesz, możesz użyć innych nasion, mogą to być też posiekane orzechy włoskie lub migdały.
Włóż blachę do piekarnika, za 15 minut ciasteczka będą dobre.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis.
Mąka kukurydziana to świetna alternatywa mąki pszennej nie tylko do słodkich wypieków. Nie zawiera ona glutenu, jednak jej indeks glikemicznym jest wysoki. Będzie to bardzo ważna informacja dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Alergeny w ciasteczkach z mąki kukurydzianej
Lista alergenów dla ciasteczek z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasteczek z mąki kukurydzianej
Jeśli nie cierpisz na choroby glutenozależnie i nie musisz spożywać produktów bezglutenowych, możesz skorzystać z mąki pszennej.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.