Ciasteczka z kleiku ryżowego
- Kleik ryżowy - bezsmakowy (190 g)
- Jajko (3 szt.)
- Masło - w temperaturze pokojowej (250 g)
- Proszek do pieczenia - płaska łyżeczka, bezglutenowy lub zwykły (6 g)
- Cukier drobny (100 g)
- Cukier waniliowy (16 g)
- Wiórki kokosowe - 4 łyżki (24 g)
- Sezam nasiona - 3 łyżki (18 g)
Przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego krok po kroku
W misce utrzyj masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta piana.
Wbijaj jajka pojedynczo. I po każdym chwilę miksuj do połączenia składników.
Wsyp do miski z masą kleik ryżowy, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i sezam.
Wymieszaj wszystko dokładnie.
Z masy formuj dłońmi kulki wielkości orzecha.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim kulki z ciasta w niewielkiej odległości.
W każdej kulce zrób wgłębienie.
Piecz ciasteczka przez 20-25 minut w 180 st. C do ciemnozłotego koloru.
Po upieczeniu wgłębienia możesz napełnić dżemem.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat ciasteczek z kleiku ryżowego
Ciasteczka z kleiku ryżowego to szybkie i łatwe rozwiązanie na deser dla dzieci. To także świetny pomysł na pyszne drugie śniadanie lub podwieczorek.
Przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Na samym początku wystarczy ubić masło w temperaturze pokojowej z cukrem na gładką, jasną, puszystą masę. Do takiej masy dodaje się pozostałe składniki jak jajka, kleik ryżowy, proszek do pieczenia, wiórki koksowe i nasiona sezamu. Warto wzbogacić przepis również o cukier waniliowy. Z powstałej formy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczaj, dodatkowo robiąc w nich wgłębienie (ten krok możesz pominąć). W to wgłębienie możesz później włożyć dżem lub marmoladę, dodatkowo ozdabiając ciasteczka. Ciasteczka piecz w 180 stopniach, aż się zarumienią. Potrwa to około 20-25 minut, ale zaglądaj od czasu do czasu do ciasteczek. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego.
Kleik ryżowy jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się z ryżu. To zboże, które jest bardzo bogate w witaminy z grupy B. Znaleźć w nim można również magnez i żelazo. Przede wszystkim jest to dobre źródło węglowodanów. Kleik ryżowy przygotowuje się szczególnie dla dzieci, ale jest polecany również po operacjach, czy podczas wymiotów. Powstający podczas gotowania „klej” jest bardzo łatwostrawny, a dodatkowo łagodzi podrażnienia układu pokarmowego.
Aby ułatwić przygotowanie posiłków w sklepach znaleźć można przygotowany i wysuszony produkt. Łatwo jednak zrobić taki kleik samodzielnie. Wystarczy gotować ryż do momentu jego całkowitego rozpadu na papkę. Podczas gotowania należy mieszać kleik, by nie przywarł do dna. Następnie można go dodatkowo przetrzeć przez sitko, dzięki czemu jego struktura będzie jeszcze gładsza. Ryż w taki sposób można ugotować na wodzie lub jeśli nie ma przeciwwskazań na mleku.
W ciasteczkach mamy również wiórki kokosowe. Wiórki kokosowe produkuje się z miąższu kokosa. Na początku miąższ należy wysuszyć, a następnie zetrzeć i rozdrobnić na wiórki. Oprócz popularnego używania do ciast, deserów czy lodów można spotkać ich dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Kokos znany jest ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawiera witaminę C oraz E. Znaleźć w nim można również wapń, cynk i fosfor. Dlatego też wskazuje się na jego pozytywne oddziaływanie na stan skóry, paznokci i włosów. Bardzo popularną maską na włosy jest właśnie zwykły olej kokosowy, który powstaje poprzez tłoczenie wysuszonego miąższu kokosa. Warto więc uzupełnić swoją dietę w łyżkę wiórków kokosowych, tym bardziej że taka porcja zawiera tylko ok. 40 kcal
Alergeny w ciasteczkach z kleiku ryżowego
Lista alergenów dla ciasteczek z kleiku ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze ciasteczek z kleiku ryżowego
Ryż to zboże, które jest bardzo bogate w witaminy z grupy B. Znaleźć w nim można również magnez i żelazo.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.