Ciasteczka z kajmakiem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Kajmak - 1/2 puszki (200 g)
Przepis na ciasteczka z kajmakiem krok po kroku
Mąkę przesiej przez mąkę, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia.
Dodaj pokrojone masło i żółtka.
Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto w rękach.
Uformuj ciasto w kulę i włóż do lodówki na godzinę.
Podziel ciasto na małe kulki o wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz.
Powinny powstać płaskie, okrągłe ciasteczka o grubości 1 cm.
Ułóż je na blaszy i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 C stopniach.
Na każde ciasteczko dodaj łyżeczkę kajmaku.
- Ciastka maślane
- Kruche ciasto
- Tarta
- Mazurek wielkanocny
- Tarta z jabłkiem
- Ciastka kruche
- Pleśniak
- Szarlotka z kruszonką
- Tarta z jabłkami
- Tarta ze szpinakiem
- Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
- Szarlotka z bezą
- Tarta z owocami
- Tarta z malinami
- Jabłecznik na kruchym cieście
- Jabłecznik z budyniem
- Tarta cytrynowa
- Tarta z truskawkami
- Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciasteczek z kajmakiem
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie koniecznie na duży kawałek ciasta lub tortu?
Przygotuj ciasteczka z kajmakiem z mojego dzisiejszego przepisu, sprawdzą się idealnie właśnie na taki mały głód.
Ciasteczka z mojego przepisu są na kruchym, delikatnym spodzie z odrobiną kajmaku, dodatkowo możesz posypać je na końcu posiekanymi orzeszkami.
Pokochają je nie tylko dorośli, ale szczególnie dzieci.
Kruche ciasteczka z kajmakiem możesz przygotować w większej ilości i przechowywać przez dłuższy czas np. w szklanym słoiku. Kiedy najdzie Cię ochota na słodycze, śmiało sięgnij po nie. Dodatkowo będą też piękną ozdobą Twojego domu.
Zatem jak zrobić ciasteczka z kajmakiem?
Będziesz potrzebować mąkę, w moim przypadku jest to mąka pszenna, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. Oprócz tego potrzebny będzie cukier puder, masło, żółtka jaj i oczywiście kajmak. Ja zawsze korzystam z gotowej masy kajmakowej w puszce. Jeśli zależy Ci na oszczędności czasu, również z niej skorzystaj. Wystarczy, że przesiejesz mąkę przez sito, wymieszasz ją z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Opcjonalnie możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy, który doda charakterystycznego posmaku ciasteczkom. Do suchych produktów dodaj pokrojone masło i żółtka jaj. W tym przepisie skorzystamy tylko z żółtek, jednak nie wyrzucaj białek. Możesz zrobić z nich np. bazę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto w rękach. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na minimum godzinę. Gotowe ciasto podziel na małe kulki, rozpłaszcz je w ręce tak, aby miały grubość około 1 cm.
Przełóż spody ciasteczek na papier do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie zostaw ciasteczka, aby ostygły i dodaj na nie po jednej łyżeczce kajmaku.
Nasze pyszne ciasteczka gotowe. Sam widzisz, jak prosty jest przepis na ciasteczka z kajmakiem. Będzie to świetny pomysł na bardzo dobre domowe łakocie.
Alergeny w ciasteczkach z kajmakiem
Lista alergenów dla ciasteczek z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- kajmak
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasteczek z kajmakiem
Ciasteczka z kajmakiem to idealna słodka przekąska w ciągu dnia, możesz dodać do nich np. posiekane orzechy.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
- mąka pszenna, cukier, masło, jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.