Przepis na ciasteczka z kajmakiem krok po kroku

Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Mąkę przesiej przez mąkę, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia.

Dodaj pokrojone masło i żółtka.

Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto w rękach.

Uformuj ciasto w kulę i włóż do lodówki na godzinę.

Podziel ciasto na małe kulki o wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz.

Powinny powstać płaskie, okrągłe ciasteczka o grubości 1 cm.

Ułóż je na blaszy i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 C stopniach.

Na każde ciasteczko dodaj łyżeczkę kajmaku.

ciasteczka z kajmakiem
Ciasteczka z kajmakiem
Koszt przygotowania dania
11.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
126 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Ciasteczka z kajmakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciasteczkach z kajmakiem

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie koniecznie na duży kawałek ciasta lub tortu?

Przygotuj ciasteczka z kajmakiem z mojego dzisiejszego przepisu, sprawdzą się idealnie właśnie na taki mały głód.

Ciasteczka z mojego przepisu są na kruchym, delikatnym spodzie z odrobiną kajmaku, dodatkowo możesz posypać je na końcu posiekanymi orzeszkami.

Pokochają je nie tylko dorośli, ale szczególnie dzieci.

Kruche ciasteczka z kajmakiem możesz przygotować w większej ilości i przechowywać przez dłuższy czas np. w szklanym słoiku. Kiedy najdzie Cię ochota na słodycze, śmiało sięgnij po nie. Dodatkowo będą też piękną ozdobą Twojego domu.

Zatem jak zrobić ciasteczka z kajmakiem?

Będziesz potrzebować mąkę, w moim przypadku jest to mąka pszenna, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. Oprócz tego potrzebny będzie cukier puder, masło, żółtka jaj i oczywiście kajmak. Ja zawsze korzystam z gotowej masy kajmakowej w puszce. Jeśli zależy Ci na oszczędności czasu, również z niej skorzystaj. Wystarczy, że przesiejesz mąkę przez sito, wymieszasz ją z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Opcjonalnie możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy, który doda charakterystycznego posmaku ciasteczkom. Do suchych produktów dodaj pokrojone masło i żółtka jaj. W tym przepisie skorzystamy tylko z żółtek, jednak nie wyrzucaj białek. Możesz zrobić z nich np. bazę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto w rękach. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na minimum godzinę. Gotowe ciasto podziel na małe kulki, rozpłaszcz je w ręce tak, aby miały grubość około 1 cm.

Przełóż spody ciasteczek na papier do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie zostaw ciasteczka, aby ostygły i dodaj na nie po jednej łyżeczce kajmaku.

Nasze pyszne ciasteczka gotowe. Sam widzisz, jak prosty jest przepis na ciasteczka z kajmakiem. Będzie to świetny pomysł na bardzo dobre domowe łakocie.

Wartości odżywcze ciasteczek z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
421.98 kcal
126.59 kcal
Białko
8.75 g
2.63 g

Węglowodany w ciasteczkach z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany
56.44 g
16.93 g
Węglowodany przyswajalne
56.44 g
16.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
18.38 g
5.51 g
Tłuszcze nasycone
12.35 g
3.71 g
Tłuszcze nienasycone
6.03 g
1.81 g

Witaminy w przepisie na ciasteczka z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina B6
0.05 mg
0.02 mg
Tiamina
0.46 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.09 mg
Niacyna
3.13 mg
0.94 mg
Foliany
76.19 µg (mcg)
22.86 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
29.74 mg
8.92 mg
Potas
134.19 mg
40.26 mg
Wapń
65.53 mg
19.66 mg
Fosfor
113.62 mg
34.08 mg
Magnez
21.55 mg
6.46 mg
Żelazo
2.75 mg
0.83 mg
Cynk
0.75 mg
0.23 mg
Miedź
0.10 mg
0.03 mg
Mangan
0.35 mg
0.11 mg
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek z kajmakiem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach z kajmakiem

Lista alergenów dla ciasteczek z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • kajmak
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasteczek z kajmakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kajmak
200 g
1/2 puszki
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na ciasteczka z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób