Ciasteczka z białek

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasteczka z białek ułożone na papierze do pieczenia.
Ciasteczka z białek
Ciasteczka z białek to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty dla całej rodziny. Ciasteczka sprawdzą się jako przekąska do pracy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Czas ubijania 20 min
304 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Białko jajka (8 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Mąka migdałowa (150 g)
  • Budyń (proszek) śmietankowy (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rękaw cukierniczy

Przepis na ciasteczka z białek krok po kroku

Białka umieść w misce.

Ubij na sztywną pianę.

Wsyp cukier i zmiksuj na szklistą pianę.

Wsyp mąkę migdałową i dodaj budyń.

Zmiksuj do połączenia składników.

Masę na ciastka przełóż do rękawa cukierniczego.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Na blaszce wyciskaj ciastka za pomocą rękawa.

Piecz ciastka w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Wystudź i podawaj na paterze.

Jak oceniasz przepis na ciasteczka z białek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasteczek z białek

Ciasteczka z białek to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasteczka można przygotować z białek pozostałych po wykonaniu innych potraw. Ciasteczka można zrobić z dodatkiem czekolady lub siekanych orzechów. Przepis na ciasteczka z białek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: białka jaj, cukier, mąka migdałowa, budyń śmietankowy.

Jak zrobić ciasteczka z białek? Białka umieść w misce. Ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i zmiksuj na szklistą pianę. Wsyp mąkę migdałową i dodaj budyń. Zmiksuj do połączenia składników. Masę na ciastka przełóż do rękawa cukierniczego. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce wyciskaj ciastka za pomocą rękawa. Piecz ciastka w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudź i podawaj na paterze.

Migdały wykorzystywane do produkcji mąki nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane. To nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Białka jaj zawierają małą ilość kalorii i prawie całkowicie pozbawione są tłuszczu.

Podsumowując: smaczne ciasteczka pieczone w piekarniku sprawdzą się podane na wiele różnych okazji. Tradycyjne ciasteczka wzbogacić można dodatkiem barwnika spożywczego. Prosty przepis na ciastka nie sprawi Ci wiele trudności. Domowe ciasteczka można dodać do ciast i deserów na zimno. Najlepsze ciastka dobre są do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Alergeny w ciasteczkach z białek

Lista alergenów dla ciasteczek z białek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka migdałowa

Wartości odżywcze ciasteczek z białek

na 100g gotowej potrawy

Ciasteczka z białek to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ciasteczka przygotować można bez dodatku cukru. Sprawdzą się wówczas dla osób mających problemy z metabolizmem glukozy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
304.12
304.12
Białko (g)
8.94
8.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
43.95
43.95
Węglowodany przyswajalne (g)
42.33
42.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.62
1.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.27
11.27
Tłuszcze nasycone (g)
1.77
1.77
Tłuszcze nienasycone (g)
9.50
9.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.03
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.53
1.53
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
106.00
106.00
Potas (mg)
153.14
153.14
Wapń (mg)
52.27
52.27
Fosfor (mg)
5.89
5.89
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.22
4.22
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.05
0.05
Cynk (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek z białek 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek z białek

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka migdałowa
150 g
28.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
16.80
Za 150 g
Budyń (proszek)
50 g
śmietankowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Koszt składników
44.50