Przepis na ciasteczka z białek krok po kroku
- Białko jajka 8 szt.
- Cukier 250 g
- Mąka migdałowa 150 g
- Budyń (proszek) 50 g śmietankowy
Białka umieść w misce.
Ubij na sztywną pianę.
Wsyp cukier i zmiksuj na szklistą pianę.
Wsyp mąkę migdałową i dodaj budyń.
Zmiksuj do połączenia składników.
Masę na ciastka przełóż do rękawa cukierniczego.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Na blaszce wyciskaj ciastka za pomocą rękawa.
Piecz ciastka w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Wystudź i podawaj na paterze.
Często zadawane pytania
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Marcepan
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciastka z masłem orzechowym
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Miodownik z kaszą manną
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasta z orzechami

(liczba kalorii)
Ciasteczka z białek - cechy przepisu
Więcej o ciasteczkach z białek
Ciasteczka z białek to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasteczka można przygotować z białek pozostałych po wykonaniu innych potraw. Ciasteczka można zrobić z dodatkiem czekolady lub siekanych orzechów. Przepis na ciasteczka z białek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: białka jaj, cukier, mąka migdałowa, budyń śmietankowy.
Jak zrobić ciasteczka z białek? Białka umieść w misce. Ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i zmiksuj na szklistą pianę. Wsyp mąkę migdałową i dodaj budyń. Zmiksuj do połączenia składników. Masę na ciastka przełóż do rękawa cukierniczego. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce wyciskaj ciastka za pomocą rękawa. Piecz ciastka w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudź i podawaj na paterze.
Migdały wykorzystywane do produkcji mąki nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane. To nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Białka jaj zawierają małą ilość kalorii i prawie całkowicie pozbawione są tłuszczu.
Podsumowując: smaczne ciasteczka pieczone w piekarniku sprawdzą się podane na wiele różnych okazji. Tradycyjne ciasteczka wzbogacić można dodatkiem barwnika spożywczego. Prosty przepis na ciastka nie sprawi Ci wiele trudności. Domowe ciasteczka można dodać do ciast i deserów na zimno. Najlepsze ciastka dobre są do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze ciasteczek z białek
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w ciasteczkach z białek
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na ciasteczka z białek
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka z białek
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ciasteczkach z białek
Lista alergenów dla ciasteczek z białek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka migdałowa