Przepis na ciasteczka z białek krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rękaw cukierniczy

Białka umieść w misce.

Ubij na sztywną pianę.

Wsyp cukier i zmiksuj na szklistą pianę.

Wsyp mąkę migdałową i dodaj budyń.

Zmiksuj do połączenia składników.

Masę na ciastka przełóż do rękawa cukierniczego.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Na blaszce wyciskaj ciastka za pomocą rękawa.

Piecz ciastka w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Wystudź i podawaj na paterze.

Często zadawane pytania

Ciasteczka z białek ułożone na papierze do pieczenia.
Ciasteczka z białek
Koszt przygotowania dania
26.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
304 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Ciasteczka z białek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ciasteczkach z białek

Ciasteczka z białek to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasteczka można przygotować z białek pozostałych po wykonaniu innych potraw. Ciasteczka można zrobić z dodatkiem czekolady lub siekanych orzechów. Przepis na ciasteczka z białek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: białka jaj, cukier, mąka migdałowa, budyń śmietankowy.

Jak zrobić ciasteczka z białek? Białka umieść w misce. Ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i zmiksuj na szklistą pianę. Wsyp mąkę migdałową i dodaj budyń. Zmiksuj do połączenia składników. Masę na ciastka przełóż do rękawa cukierniczego. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce wyciskaj ciastka za pomocą rękawa. Piecz ciastka w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudź i podawaj na paterze.

Migdały wykorzystywane do produkcji mąki nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane. To nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Białka jaj zawierają małą ilość kalorii i prawie całkowicie pozbawione są tłuszczu.

Podsumowując: smaczne ciasteczka pieczone w piekarniku sprawdzą się podane na wiele różnych okazji. Tradycyjne ciasteczka wzbogacić można dodatkiem barwnika spożywczego. Prosty przepis na ciastka nie sprawi Ci wiele trudności. Domowe ciasteczka można dodać do ciast i deserów na zimno. Najlepsze ciastka dobre są do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze ciasteczek z białek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
304.12 kcal
304.12 kcal
Białko
8.94 g
8.94 g

Węglowodany w ciasteczkach z białek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
43.95 g
43.95 g
Węglowodany przyswajalne
42.33 g
42.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.62 g
1.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
11.27 g
11.27 g
Tłuszcze nienasycone
9.50 g
9.50 g

Witaminy w przepisie na ciasteczka z białek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.18 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Niacyna
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Foliany
1.53 µg (mcg)
1.53 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka z białek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
106.00 mg
106.00 mg
Potas
153.14 mg
153.14 mg
Wapń
52.27 mg
52.27 mg
Fosfor
5.89 mg
5.89 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Magnez
4.22 mg
4.22 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Żelazo
0.05 mg
0.05 mg
Cynk
0.02 mg
0.02 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Miedź
0.01 mg
0.01 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek z białek 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach z białek

Lista alergenów dla ciasteczek z białek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka migdałowa

Cena przygotowania ciasteczek z białek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
8 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka migdałowa
150 g
28.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
16.80
Za 150 g
Budyń (proszek)
50 g
śmietankowy
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Koszt składników
44.50
Jak oceniasz przepis na ciasteczka z białek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób