Ciasteczka wielkanocne
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
- Cukier (230 g)
- Masło (340 g)
- Jajko (4 szt.)
- Proszek do pieczenia (40 g)
- Konfitura wiśniowa (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Jogurt naturalny 2% (100 g)
Przepis na ciasteczka wielkanocne krok po kroku
W misce umieść ciepłe masło, ubij je do powstania puszystej masy.
W misce umieść ciepłe masło, ubij je do powstania puszystej masy.
Do masła dodaj cukier i ubij.
Wbij jajka, dodaj jogurt naturalny, mąkę pszenną i kakao oraz proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.
Z masy formuj ciastka z małym wgłębieniem.
We wgłębienie nałóż łyżeczkę konfitury.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 15-20 minut.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciastka brownie
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciasteczek wielkanocnych
Ciasteczka wielkanocne to bardzo dobry pomysł na pyszne i łatwe do zrobienia ciasteczka świąteczne. Ciasteczka z dodatkiem kakao i konfitury wiśniowej idealnie sprawdzą się na deser podczas świąt wielkanocnych. Przepis na ciasteczka wielkanocne jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia, kakao, konfitura wiśniowa, jogurt naturalny.
Jak zrobić ciasteczka wielkanocne? W misce umieść ciepłe masło, ubij je do powstania puszystej masy. Do masła dodaj cukier i ubij. Wbij jajka, dodaj jogurt naturalny, mąkę pszenną i kakao oraz proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Z masy formuj ciastka z małym wgłębieniem. We wgłębienie nałóż łyżeczkę konfitury. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
Wiśnie to owoce sezonowe dostępne w okresie od lipca do sierpnia. Wiśnie mają czerwony kolor i świetnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów. Lekko kwaśny smak wiśni świetnie sprawdza się także w konfiturach i dżemach. Wiśnie można także wykorzystywać jako substrat do produkcji domowych alkoholi takich jak wina i nalewki na spirytusie. Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Owoce jagodowe, które alternatywnie możesz dodać do ciasta, są bogatym źródłem witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem. Wiśnie zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie diabetyków. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując szybkie ciasteczka wielkanocne to prosty przepis na pyszne ciastka do kawy i herbaty. Ciasteczka są dobre do przechowywania w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni. Ciasteczka możesz przygotować także z dodatkiem innej konfitury.
Alergeny w ciasteczkach wielkanocnych
Lista alergenów dla ciasteczek wielkanocnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasteczek wielkanocnych
Ciasteczka wielkanocne to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Słodkie ciasteczka nie są dobrym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej oraz chorujących na cukrzycę. Ciasteczka możesz posłodzić ksylitolem zamiast cukru.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.