Ciasteczka warszawskie
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier puder - 6 łyżek (60 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (15 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 1 łyżka (20 g)
- Orzechy laskowe (100 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
Przepis na ciastka warszawskie krok po kroku
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj 1 całe jajko i jedno żółtko ( białko odłóż do miseczki). Dodaj posiekane masło. Całość wyrób rękami, by powstała spójna masa. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki.
Białko zmiksuj z cukrem pudrem, do połączenia składników.
Ciasto rozwałkuj i wykrój okręgi kieliszkiem. Ciasteczka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciastku rozsmaruj niewielką ilość białka z cukrem pudrem.
Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 - 20 minut.
W rondelku ugotuj pół szklanki mleka z cukrem. Drugą połowę dokładnie wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodaj aromat migdałowy. Gdy mleko zacznie się gotować powoli przelej zawartość szklanki do rondelka, cały czas mieszając. Mieszaj tak długo, aż powstanie gęsta masa. Do masy dodaj posiekane orzechy laskowe.
Upieczone ciasteczka przełóż masą i zamknij drugą połówką. Boczne krawędzie również pokryj masą i obtocz w wiórkach kokosowych.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciasteczek warszawskich
Ciasteczka warszawskie, znane również pod nazwą aspirynki lub słoneczka, to pyszne wypieki, które na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Są bardzo eleganckie, a ich smak wyszukany. Choć wydają się bardzo skomplikowane, wcale tak nie jest. Ze względu na piękny i dekoracyjny wyglądają przyciągają wzrok. To sprawie, że świetnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezy i przyjęcia.
Przepis na ciasteczka warszawskie choć nie jest bardzo łatwy, na pewno poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze, ze względu na pełną instrukcję krok po kroku. Ciastka, choć dość pracochłonne można wykonać wystarczająco szybko, gdy przygotuje się wszystkie potrzebne warstwy wcześniej.
Jest wiele różnych przepisów, by stworzyć te ciekawe i bardzo pyszne ciastka. W niektórych masę robi się z marmoladą, by nieco zmienić ich smak. Jednak w tej wersji marmolada została pominięta, gdyż całość jest niezbyt słodka czy mdląca ze względu na dodatek orzechów.
Te ciastka z kremem będą świetnym wyborem na wystawne przyjęcia, ze względu na piękny i elegancki wygląd. Ciastka oprószone wiórkami kokosowymi prezentują się bardzo dekoracyjnie. Jednak niewątpliwie najlepszy jest w nich smak. To zasługa pysznego kremu, bezy i kruchego ciasta. Beza, choć dobrze ukryta, wspaniale smakuje i nadaje wyjątkowej słodyczy tym ciastkom. Jeżeli ktoś nie jest fanem zbyt słodkich ciastek, do bezy może dodać soku z cytryny, by była bardziej orzeźwiająca.
W tej wersji ciastka robi się z masą orzechową, która wspaniale współgra z bezą i kruchym ciastem. Do masy najlepiej użyć orzechów laskowych, które mają fantastyczny łagodny i lekko słodkawy smak. Świetnie współgrają one z kremem na bazie budyniu. Ze względu na dodatek aromatu migdałowego całość jest niezwykle orzechowa.
Kruche ciasteczka z bezą i kremem są tak piękne i smaczne, że warto jest przygotowywać je zarówno na co dzień, jak i od święta. Prezentują się dobrze ze względu na otulające je wiórki kokosowe, które można też zastąpić orzechami lub czekoladą. To przepis na ciastka, które nie tylko wspaniale wyglądają, ale również tak smakują.
Alergeny w ciastkach warszawskich
Lista alergenów dla ciasteczek warszawskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
- aromat migdałowy
Wartości odżywcze ciasteczek warszawskich
Ciasteczka nie są dobrym wyborem na co dzień, gdyż zawierają dużo cukru prostego i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(41g)
Węglowodany
(41g)
Tłuszcze
(41g)
Witaminy
(41g)
Składniki mineralne
(41g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.