Ciasteczka owsiane Thermomix
- Płatki owsiane (200 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (50 g)
- Suszona żurawina (40 g)
- Masło (80 g)
- Cukier waniliowy (30 g)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 czubate łyżki (30 g)
Przepis na ciasteczka owsiane z thermomixa krok po kroku
W naczyniu Thermomixa umieść masło i rozpuść je przez 2 minuty / temperatura 37 / obroty 1.
Dodaj pozostałe składniki. Całość wymieszaj przez 50 sekund / obroty wsteczne 4.
Na blasze wyłóż papier do pieczenia. Łyżeczką nabieraj ciasto i formując ciasteczka, układaj na blasze zachowując niewielki odstęp.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat ciasteczek owsianych z thermomixa
Ciasteczka owsiane Thermomix wykonasz z kilku podstawowych składników. Potrzebne będą płatki owsiane, proszek do pieczenia, jajko, cukier i masło. Wzbogacone będą nasionami słonecznika i żurawiną, ale te składniki możesz wymienić na dowolne nasiona, orzechy lub owoce suszone. Z każdym dodatkiem będą niezwykle smaczne i sycące. Świetnie sprawdzą się na deser albo drugie śniadanie. Dobrze wzbogacą dietę w błonnik, dlatego będą dobre nie tylko dla dzieci.
Aby wykonać przepis na ciasteczka owsiane z Thermomixa na początku rozpuść masło w naczyniu Thermomixa. Dodaj pozostałe składniki i całość wymieszaj. Tyle wystarczy, by powstały te szybkie ciasteczka owsiane Thermomix. Jeśli zamiast słonecznika używasz orzechów, możesz wcześniej rozdrobnić je w naczyniu Thermomixa przez 5 sekund / obroty 4. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasteczka owsiane w Thermomixie. Sam widzisz, że są niezwykle proste w wykonaniu.
Mianem ciasteczka określamy rodzaj słodkiego wyrobu cukierniczego. Wykonuje się je w różnych kształtach, smakach czy wielkości. Z reguły ciastko przeznaczone jest na jedną porcję. Można podzielić je pod względem trwałości. Ciasteczka owsiane Thermomix zaliczamy do ciastek bardziej kruchych i suchych, dzięki czemu mogą być przechowywane dłużej niż te bardziej miękkie przekładane kremami. Choć z reguły ciastka kojarzymy ze słodkim wyrobem, to można spotkać je również w wersji wytrawnej z dodatkiem soli lub np. cebuli. W każdym wydaniu ciastka są smaczne i stanowią fajne wzbogacenie diety. Domowe słodycze to świetny pomysł na zdrowy deser. Będą lepszym wyborem ze względu na użyte składniki. W domowych wyrobach można również wprowadzać modyfikację, np. zamieniając cukier na słodzik.
Mimo to warto użyć cukru waniliowego, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu ciasteczkom. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.
Alergeny w ciasteczkach owsianych z thermomixa
Lista alergenów dla ciasteczek owsianych z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasteczek owsianych z thermomixa
Ciasteczka owsiane to zdrowy wybór, ze względu na bogactwo w wartości odżywcze z płatków owsianych.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.