Ciasteczka owsiane fit
- Płatki owsiane - 1 szklanka (110 g)
- Jabłko - 2 sztuki (360 g)
- Banan (120 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 3 łyżki (60 g)
- Orzechy włoskie - 2 garści (60 g)
Przepis na ciasteczka owsiane fit krok po kroku
Jabłka umyj i zetrzyj na tarce.
Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj razem z jajkami, masłem orzechowym, łyżeczką cynamonu i posiekanymi orzechami.
Do jabłka dodaj płatki i masę z bananem i dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj łyżką masę owsianą.
Piecz 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
-
Legumina
-
Ciastka kokosowe
-
Galaretka bez cukru
-
Słodycze bez cukru
-
Krem patissiere
-
Brownie z buraka
-
Fit sernik na zimno
-
Budyń bez cukru
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasteczka z mlekiem w proszku
-
Ciastka marchewkowe
-
Sernik bez cukru
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Pączek wiedeński
-
Lody pistacjowe
-
Tarta rustykalna
-
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
-
Wegańska czekolada
-
Słodycze bez cukru
Więcej informacji na temat ciasteczek owsianych fit
Ciasteczka owsiane fit to pyszne, słodkie ciasteczka z płatków owsianych z orzechami, bez dodatku cukru. Słodzone są jedynie owocami. Dodatkowo mogą je jeść osoby z celiakią, pod warunkiem, że płatki owsiane będą bezglutenowe. Poza tym są to szybkie i bardzo proste ciastka.
Jak zrobić ciasteczka owsiane?
Przepis na fit ciasteczka owsiane zaczynamy od owoców, które będą źródłem słodyczy w naszych ciasteczkach. Jabłko myjemy i ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. Możesz obrać jabłko, ale bardziej wartościowe będzie ono ze skórką. Najlepiej wybrać słodkie jabłka, bo to w dużej mierze one będą odpowiadały za słodycz naszych ciasteczek. Jeżeli będziesz używać kwaśnej odmiany jabłek, to może być konieczne dodanie słodzika. Orzechy drobno siekamy, możesz też zostawić kilka do ozdoby. W misce rozgniatamy widelcem banana. Dodajemy do niego jajko i masło orzechowe. Jeśli chcesz mieć wegańskie ciasteczka, to możesz zastąpić jajko, dodatkowym bananem. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłko, posiekane orzechy i płatki owsiane. Jeżeli chcesz kakaowe ciasteczka, to dodaj do masy także kakao. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Masa powinna być dosyć gęsta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, a na blachę wykładamy papier do pieczenia. Przy pomocy łyżki wykładamy ciasteczka na blaszkę do pieczenia. Na wierzchu każdego ciasteczka możesz ułożyć większe kawałki orzechów do ozdoby. Pieczemy ciasteczka około 15 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu najlepiej zostawić ciasteczka, aby trochę przestygły. W ten prosty i szybki sposób uzyskujemy pyszne, kruche ciastka owsiane z orzechami i jabłkiem.
Takie ciasteczka będą smacznym deserem dla dzieci i dorosłych. Możesz też stworzyć z nich pełnowartościową przekąskę, podając je z twarożkiem lub jogurtem, dzięki czemu taka przekąska będzie zawierała więcej białka, ponieważ same ciasteczka są głównie źródłem węglowodanów i tłuszczu. Oczywiście twaróg lub pokruszone tofu możesz też dodać bezpośrednio do ciasteczek, ale będą wtedy mniej słodkie. Dodatkowo w przypadku tofu mogą też wymagać więcej masła orzechowego, ponieważ pokruszone tofu jest dosyć suche.
Alergeny w ciasteczkach owsianych fit
Lista alergenów dla ciasteczek owsianych fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasteczek owsianych fit
Ciasteczka owsiane mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej (upewnij się że płatki owsiane są oznaczone jako bezglutenowe), o niskim indeksie glikemicznym, a także po drobnych modyfikacjach weganie (jajko zamień na banana).
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.