Ciasteczka orzeszki

Opublikowano: 24.10.2021 r., 19:10 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Metalowa patera z ciasteczkami orzeszkami
Ciasteczka orzeszki
Wypróbuj sprawdzony przepis na ciasteczka orzeszki. Delikatne, kruche ciasteczka w kształcie orzeszków z przepysznym kremem orzechowym są wyśmienitą, słodką przekąską.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 60 min
74 kcal
Kcal w porcji
18 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 100 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3 pełne szklanki (400 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 0,7 szklanki (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
  • Masło - 1,25 kostki (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3 łyżki (36 g)
  • Masło - 1,25 kostki (250 g)
  • Orzechy włoskie - 0,5 szklanki zmielonych orzechów (55 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, likier orzechowy
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, duża miska, folia spożywcza, młynek, foremka do orzeszków

Przepis na ciasteczka orzeszki krok po kroku

Do miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj jajka, cukier, proszek do pieczenia i zimne masło pokrojone w kostkę.

Ze składników zrób kruszonkę, zbierz ją w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Mleko wlej do garnka, dodaj cukier i zagotuj.

W miseczce wymieszaj żółtka z cukrem waniliowym. Mieszaj rózgą i dodawaj partiami ciepłe mleko naprzemiennie z mąką. Przelej do garnka z powrotem i ciągle mieszając podgrzewaj aż zgęstnieje.

Przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia.

Masło ubij mikserem na puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po łyżce budyniu.

Gdy dodasz cały budyń i masa będzie dobrze połączona dodaj starte orzechy.

Ciasto po wyjęciu z lodówki podziel na małe kuleczki. Wkładaj do foremki i piecz aż będą złote. Pozostaw do wystudzenia.

Każdą połówkę orzeszka nadziej i zlep w całość.

Gotowe orzeszki przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na ciasteczka orzeszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat ciasteczek orzeszków

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz. Równolegle swoją historię tworzyły ciasteczka, które również zmieniały się wraz z epokami.

Ciasteczka orzeszki to jedna z najpopularniejszych ciasteczek, które goszczą w polskich domach od wielu lat. Pieczone orzeszki z kremem są niesamowicie pyszną, małą i słodką przekąską, która sprawdzi się idealnie do kawy czy herbaty. Świąteczne ciasteczka, kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ponieważ wymagają odrobinę pracy przygotowywane są przede wszystkim na wyjątkowe okazje. Ciasto na orzeszki z formy to kruche ciasto, które idealnie sprawdza się do tego typu wypieków. Jak zrobić ciasto na orzeszki dowiesz się z dokładnego przepisu. Przepis na ciastka orzechy jest łatwy ale wymagający czasu i pracy. Szczególnie pracochłonną częścią przygotowania ciasteczek jest pieczenie połówek orzeszków. Orzeszki możesz wykonać z różnymi kremami. Do orzeszków pasuje nie tylko krem orzechowy ale także kajmakowy, karmelowy, śmietankowy, waniliowy, czekoladowy czy nawet cytrynowy lub pomarańczowy.

Wypróbuj sprawdzony i dobry przepis na ciasteczka orzeszki i zakochaj się w ich wyjątkowym i niepowtarzalnym smaku.

Alergeny w ciasteczkach orzeszkach

Lista alergenów dla ciasteczek orzeszków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na ciasteczka orzeszki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • likier orzechowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasteczek orzeszków

na 100g gotowej potrawy

Ciasteczka orzeszki są jednymi z najbardziej popularnych ciasteczek. Pyszne kruche ciasto i budyniowa masa tworzą wyjątkowe ciasteczka. Jednak jak każde słodkie wypieki i te ciasteczka powinny być spożywane z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(18g)
Energia (kcal)
413.62
74.45
Białko (g)
5.20
0.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(18g)
Węglowodany (g)
37.40
6.73
Węglowodany przyswajalne (g)
36.41
6.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
0.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(18g)
Tłuszcz (g)
27.68
4.98
Tłuszcze nasycone (g)
17.04
3.07
Tłuszcze nienasycone (g)
10.64
1.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.85
1.41
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.79
0.50
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
136.29
24.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(18g)
Witamina A (µg (mcg))
233.22
41.98
Witamina B6 (mg)
0.11
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.05
Witamina C (mg)
0.27
0.05
Witamina D (µg (mcg))
0.53
0.10
Witamina E (mg)
0.90
0.16
Retinol (µg (mcg))
228.98
41.22
Tiamina (mg)
0.27
0.05
Ryboflawina (mg)
0.20
0.04
Niacyna (mg)
1.98
0.36
Foliany (µg (mcg))
62.41
11.23
Beta karoten (µg (mcg))
50.12
9.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(18g)
Sód (mg)
24.06
4.33
Potas (mg)
165.12
29.72
Wapń (mg)
55.04
9.91
Fosfor (mg)
110.14
19.83
Magnez (mg)
16.14
2.91
Żelazo (mg)
2.28
0.41
Cynk (mg)
0.56
0.10
Miedź (mg)
0.11
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek orzeszków 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek orzeszków

Koszt składników
59.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
3 pełne szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
0,7 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
250 g
1,25 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
36 g
3 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 36 g
Masło
250 g
1,25 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Orzechy włoskie
55 g
0,5 szklanki zmielonych orzechów
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.67
Za 55 g
Koszt składników
59.70