Przepis na ciasteczka orzechowe krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska

Ciepłe masło zmiksuj z dodatkiem cukru pudru do uzyskania puszystej masy.

Następnie do masy dodaj żółtka i miksuj do połączenia składników.

Do masy dodaj mielone orzechy włoskie i wymieszaj.

Następnie partiami dodaj do masy mąkę i na niskich obrotach miksera dobrze wymieszaj składniki.

Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i foremkami wytnij ciasteczka.

Ciasteczka ułóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem.

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

Ciasteczka wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Przestudzone ciasteczka podaj jako dodatek do kawy i herbaty lub przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciasteczka orzechowe ułożone na drewnianym blacie.
Ciasteczka orzechowe
Koszt przygotowania dania
13.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
686 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
71

Ciasteczka orzechowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciasteczkach orzechowych

Ciasteczka orzechowe doskonały pomysł na kruche ciasteczka dla dzieci i dorosłych. Ciasteczka orzechowe świetnie sprawdza się jako świąteczne wypieki. Przepis na ciasteczka orzechowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasteczek niezbędne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier puder, mąka pszenna, mąka z orzechów włoskich oraz żółtka jaja. Do wykonania ciasteczek zamiast mąki z orzechów włoskich możesz wykorzystać drobno posiekane orzechy.

Jak zrobić ciasteczka orzechowe? Ciepłe masło zmiksuj z dodatkiem cukru pudru do uzyskania puszystej masy. Następnie do masy dodaj żółtka i miksuj do połączenia składników. Do masy dodaj mielone orzechy włoskie i wymieszaj. Następnie partiami dodaj do masy mąkę i na niskich obrotach miksera dobrze wymieszaj składniki. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i foremkami wytnij ciasteczka. Ciasteczka ułóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Ciasteczka wyciągnij i pozostaw do wystudzenia. Przestudzone ciasteczka podaj jako dodatek do kawy i herbaty lub przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy — zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm.

Podsumowując pyszne ciasteczka orzechowe to wspaniała propozycja na dodatek do kawy i herbaty. Najlepsze ciasteczka są dobre do spożycia po wystudzeniu. Ciasteczka stanowią dobre źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które pochodzą z orzechów włoskich. Kruche ciasteczka świetnie sprawdzą się jako wypieki, które możemy podać podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Wartości odżywcze ciasteczek orzechowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
528.38 kcal
686.89 kcal
Białko
9.65 g
12.55 g

Węglowodany w ciasteczkach orzechowych

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
36.81 g
47.85 g
Węglowodany przyswajalne
35.35 g
45.96 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
39.82 g
51.76 g
Tłuszcze nasycone
19.04 g
24.75 g
Tłuszcze nienasycone
20.78 g
27.02 g

Witaminy w przepisie na ciasteczka orzechowe

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.17 mg
0.22 mg
Tiamina
0.43 mg
0.56 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.30 mg
Niacyna
2.63 mg
3.42 mg
Foliany
83.17 µg (mcg)
108.13 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka orzechowe

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
7.64 mg
9.93 mg
Potas
155.30 mg
201.90 mg
Wapń
42.70 mg
55.50 mg
Fosfor
149.71 mg
194.62 mg
Magnez
48.22 mg
62.69 mg
Żelazo
2.81 mg
3.66 mg
Cynk
1.22 mg
1.58 mg
Miedź
0.43 mg
0.55 mg
Mangan
1.01 mg
1.32 mg
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek orzechowych 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach orzechowych

Lista alergenów dla ciasteczek orzechowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka z orzechów włoskich (mielone orzechy włoskie)
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasteczek orzechowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mąka z orzechów włoskich (mielone orzechy włoskie)
150 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 150 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na ciasteczka orzechowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób