Ciasteczka orzechowe
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier puder (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Mąka z orzechów włoskich (mielone orzechy włoskie) (150 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
Przepis na ciasteczka orzechowe krok po kroku
Ciepłe masło zmiksuj z dodatkiem cukru pudru do uzyskania puszystej masy.
Następnie do masy dodaj żółtka i miksuj do połączenia składników.
Do masy dodaj mielone orzechy włoskie i wymieszaj.
Następnie partiami dodaj do masy mąkę i na niskich obrotach miksera dobrze wymieszaj składniki.
Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i foremkami wytnij ciasteczka.
Ciasteczka ułóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem.
Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
Ciasteczka wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
Przestudzone ciasteczka podaj jako dodatek do kawy i herbaty lub przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciasteczek orzechowych
Ciasteczka orzechowe doskonały pomysł na kruche ciasteczka dla dzieci i dorosłych. Ciasteczka orzechowe świetnie sprawdza się jako świąteczne wypieki. Przepis na ciasteczka orzechowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasteczek niezbędne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier puder, mąka pszenna, mąka z orzechów włoskich oraz żółtka jaja. Do wykonania ciasteczek zamiast mąki z orzechów włoskich możesz wykorzystać drobno posiekane orzechy.
Jak zrobić ciasteczka orzechowe? Ciepłe masło zmiksuj z dodatkiem cukru pudru do uzyskania puszystej masy. Następnie do masy dodaj żółtka i miksuj do połączenia składników. Do masy dodaj mielone orzechy włoskie i wymieszaj. Następnie partiami dodaj do masy mąkę i na niskich obrotach miksera dobrze wymieszaj składniki. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i foremkami wytnij ciasteczka. Ciasteczka ułóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Ciasteczka wyciągnij i pozostaw do wystudzenia. Przestudzone ciasteczka podaj jako dodatek do kawy i herbaty lub przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy — zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm.
Podsumowując pyszne ciasteczka orzechowe to wspaniała propozycja na dodatek do kawy i herbaty. Najlepsze ciasteczka są dobre do spożycia po wystudzeniu. Ciasteczka stanowią dobre źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które pochodzą z orzechów włoskich. Kruche ciasteczka świetnie sprawdzą się jako wypieki, które możemy podać podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Alergeny w ciasteczkach orzechowych
Lista alergenów dla ciasteczek orzechowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka z orzechów włoskich (mielone orzechy włoskie)
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasteczek orzechowych
Ciasteczka orzechowe to doskonały pomysł na smaczny deser. Orzechy wykorzystane do przygotowania ciasteczek stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Ciasteczka na bazie orzechów są dość kaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
-
masło,
cukier,
mąka pszenna,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.