Przepis na ciasteczka marcepanowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 250 g
- Cukier 100 g
- Marcepan 100 g
- Masło 100 g
- Jajko 2 szt.
Wszystkie składniki umieść w misce. Zagnieć gładkie ciasto. Owiń miskę folią i wstaw ciasto do lodówki na 20 minut.
Ze schłodzonego ciasta formuj kulki. Spłaszcz dłonią. Kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciastek nożem zrób małe nacięcia aby powstał wzorek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Marcepan
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciastka z masłem orzechowym
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Miodownik z kaszą manną
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasta z orzechami

(liczba kalorii)
Ciasteczka marcepanowe - cechy przepisu
Więcej o ciasteczkach marcepanowych
Ciasteczka marcepanowe to doskonała propozycja na dobre domowe ciastka. Kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Możesz je jednak przygotować także na co dzień a na ich bazie zrobić pyszny deser. Przepis na pyszne ciasteczka marcepanowe jest bardzo prosty, dlatego przygotujesz go bez większego doświadczenia cukierniczego. Aby przygotować te dobre ciasteczka potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, cukru, marcepanu, jajek i masła oraz aromatu migdałowego.
Jak zrobić ciasteczka marcepanowe? Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Wyrabiaj kulki z ciasta. Rozpłaszcz je w dłoniach. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem do masła, zrób wzorek na każdym ciastku w postaci nacięć w poprzek ciastka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Gotowe ciasteczka ostudź. Możesz je przechowywać do 2 tygodni.
Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Podsumowując ciasteczka marcepanowe to idealny pomysł na słodki dodatek do kawy i herbaty. Ciasteczka z marcepanem są źródłem dobrych kwasów tłuszczowych. Jeśli chcesz żeby dobre ciasteczka miały jeszcze lepszy skład zamień cukier na ksylitol, będą miały mniej kalorii. Ciasteczka marcepanowe są także dobrą bazą pod różnego rodzaju desery, wykorzystaj je do przygotowania deserów na bazie twarogu lub serka mascarpone i świeżych owoców. Desery nie będą wymagały dodatku cukru, ciasteczka są wystarczająco słodkie.
Wartości odżywcze ciasteczek marcepanowych
Energia i białka
(65g)
Węglowodany w ciasteczkach marcepanowych
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy w przepisie na ciasteczka marcepanowe
(65g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka marcepanowe
(65g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ciasteczkach marcepanowych
Lista alergenów dla ciasteczek marcepanowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- marcepan
- aromat migdałowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko