Ciasteczka kocie oczka
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (270 g)
- Masło - 0,75 kostki (175 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier puder (100 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (150 g)
Przepis na ciasteczka kocie oczka krok po kroku
Mąkę wsyp do miski.
Do mąki dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka i cukier puder. Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj jedną i wykrój okrągłe ciasteczka. W połowie ciasteczek wykrój w środku dodatkową dziurkę. Wykrojone części dołącz do pozostałego ciasta.
Czynność powtarzaj z każdą częścią ciasta.
Ciasteczka piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Wystudź ciasteczka.
Na część bez wykrojonego środka połóż porcję dżemu i przykryj ciasteczkiem z otworem.
Ciasteczka możesz posypać cukrem pudrem.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat ciasteczek kocich oczek
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz. Równolegle z podstawowego ciasta, zaczęto piec ciasteczka. Obecnie znanych jest wiele rodzajów ciasteczek i ciastek.
Ciasteczka kocie oczka, inaczej nazywane ciasteczkami z okienkiem to pyszne, kruche ciasteczka. Składają się z dwóch ciasteczek, przełożonych dżemem lub marmoladą, z czego w jednym ciasteczku wycięte jest kółko, od którego wzięła się ich nazwa. Zamiast kółka możesz wyciąć serduszko, gwiazdkę, choinkę, liścia czy kwiatka. Ciasteczka możesz przygotować z marmoladą lub ulubionym dżemem. Najlepiej będzie wyglądać dodatek konfitury, dżemu czy marmolady z owoców o ciemniejszym zabarwieniu jak maliny, wiśnie, truskawki, róża czy czarna porzeczka. Przepis na ciasteczka kocie oczka jest bardzo łatwy, ciasteczka z powodzeniem wykonasz razem z dziećmi. A jak zrobić ciastka kocie oczka dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Ciasteczka kocie oczka są pyszne i oryginalne w wyglądzie. Nie tylko świetnie smakują, ale także wyglądają.
Alergeny w ciasteczkach kocich oczkach
Lista alergenów dla ciasteczek kocich oczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasteczek kocich oczek
Ciasteczka kocie oczka są to kruche ciasteczka z dodatkiem dżemu. Spożywane okazjonalnie nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(184g)
Węglowodany
(184g)
Tłuszcze
(184g)
Witaminy
(184g)
Składniki mineralne
(184g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.