Przepis na ciasteczko kakaowe krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska, rondelek

Mąkę przesiej przez sito i wsyp do miski.

Wbij jajko, wsyp cukier i kakao. Całość zagnieć.

Dodaj rozpuszczone masło i ugniataj, zagnieć ciasto w rulon.

Pokrój rulon na 3-4 cm paski i rozgnieć. Przełóż ciasteczka na blachę.

Posyp ciasteczka posiekanymi orzechami i upiecz w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach C.

ciasteczka kakaowe
Ciasteczka kakaowe
Koszt przygotowania dania
14.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
140 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
85

Ciasteczka kakaowe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciasteczku kakaowym

Kruche ciasteczka kakaowe to świetny pomysł na drugie śniadanie w słodkiej formie lub przekąskę do aromatycznej kawy w ciągu dnia.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasteczka kakaowe, które większość z nas zapewne pamięta z czasów dzieciństwa. Była to szybka i tania słodka przekąska.

Domowe łakocie powstaną dosłownie z kilku składników takich jak: mąka, cukier, jajko, kakao, masło oraz opcjonalnie orzechy. Możesz zdecydować się na dowolny rodzaj orzechów. Ja wykorzystałam orzechy włoskie. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.

Zatem, jak zrobić ciasteczka kakaowe?

Wystarczy, że mąkę przesiejesz przez sitko do miski, dodaj jajko, cukier i kakao.

Tak przygotowane ciasto zagnieć rękoma lub wyrób za pomocą miksera.

W tym czasie w rondelku rozpuść masło i dodaj je do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto czekoladowe uformuj w rulon i pokrój na 3-4 cm paski, następnie rozgnieć je i połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Orzechy posiekaj i posyp ciasteczka, możesz dodać je, także do masy przed uformowaniem rulonu.

Tak przygotowane ciastka z kakao upiecz w piekarniku w 180 stopniach C, po 10 minutach nasze pyszne łakocie będą dobre.

Sam widzisz jak szybkie i łatwe w przygotowaniu są moje ciasteczka, zatem spróbuj przygotować je sam.

Będzie to idealny pomysł na drugie śniadanie dla najmłodszych członków rodziny lub dla tych starszych jako przekąska do kawy. Ciasteczka możesz przygotować w większej ilości i przechowywać w szklanym słoiku.

Wartości odżywcze ciasteczka kakaowe

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
468.35 kcal
140.50 kcal
Białko
8.09 g
2.43 g

Węglowodany w ciasteczku kakaowym

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany
44.73 g
13.42 g
Węglowodany przyswajalne
41.57 g
12.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.15 g
0.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
30.42 g
9.13 g
Tłuszcze nasycone
13.36 g
4.01 g
Tłuszcze nienasycone
17.07 g
5.12 g
Tłuszcze jednonasycone
6.85 g
2.06 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
10.21 g
3.06 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
74.54 mg
22.36 mg

Witaminy w przepisie na ciasteczko kakaowe

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A
148.70 µg (mcg)
44.61 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Witamina C
0.26 mg
0.08 mg
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina E
0.70 mg
0.21 mg
Retinol
145.94 µg (mcg)
43.78 µg (mcg)
Tiamina
0.43 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.08 mg
Niacyna
2.98 mg
0.89 mg
Foliany
98.19 µg (mcg)
29.46 µg (mcg)
Beta karoten
33.46 µg (mcg)
10.04 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczko kakaowe

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
16.40 mg
4.92 mg
Potas
193.02 mg
57.90 mg
Wapń
38.50 mg
11.55 mg
Fosfor
146.57 mg
43.97 mg
Magnez
54.55 mg
16.37 mg
Żelazo
4.05 mg
1.22 mg
Cynk
1.20 mg
0.36 mg
Miedź
0.50 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczka kakaowe 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczku kakaowym

Lista alergenów dla ciasteczka kakaowe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania ciasteczka kakaowe

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
60 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Orzechy włoskie
125 g
1/2 szklanki
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.33
Za 125 g
Koszt składników
30.80
Jak oceniasz przepis na ciasteczko kakaowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,3% osób