Ciasteczka grzybki
- Mąka pszenna typ 550 - 3 szklanki (450 g)
- Śmietana 18% - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło (450 g)
- Mleko 2% - 3 szklanki (750 ml)
- Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
- Budyń (proszek) - 2 szt (80 g)
- Mak niebieski - 2 łyżki (50 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
Przepis na ciasteczka grzybki krok po kroku
Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj 250g posiekanego masła. Wlej śmietanę, wbij żółtko ( białko włóż do osobnej miseczki) i całość wyrób rękami. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto rozłóż na blacie i dobrze rozwałkuj. Dużą szklanką wykrawaj kapelusze, które zmieszczą się foremkę od babeczek. Foremką od babeczek wykrawaj spody kapeluszów, na środku zrób nożem dziurkę. Nóżki grzybków wykrawaj z resztek ciasta w kształcie trójkątów. Nóżki zawijaj by tworzyły gruby rulonik, a końcówkę zamocz w rozmieszanym białku i maku. Pamiętaj, że ilość kapeluszy, nóżek i spodów musi być jednakowa.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej kapelusze rozłożone na spodach foremek, spody kapeluszy i nóżki. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
W dużym garnku zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. W 1 szklance mleka rozpuść budynie i dobrze wymieszaj. Rozmieszane budynie wlewaj powoli do gotującego się mleka i mieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.
W dużej misce ubij masło i dodawaj do niego partiami gotowy budyń. Całość miksuj tak długo aż stworzy jednolitą masę.
Gotowy krem wkładaj do środka kapelusza. Przykrywaj je spodem z włożoną nóżką. Całość odstaw do przestudzenia.
W rondelku roztop czekoladę z dodatkiem śmietanki, polewą udekoruj wierzch kapeluszy.
Zostaw do ostygnięcia.
- Ciastka owsianki
- Ciastka maślane
- Pierniczki świąteczne
- Pierniki świąteczne
- Ciastka kruche
- Rurki z kremem
- Ptysie
- Ciasteczka korzenne
- Magdalenki
- Ciastka owsiane z bananem
- Ciasteczka owsiane z bananem
- Ciastka czekoladowe
- Kruche ciasteczka maślane
- Ciasteczka migdałowe
- Ciasteczka z jabłkami
- Ciasteczka wielkanocne
- Ciastka wielkanocne
- Ciastka migdałowe
- Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciasteczek grzybków
Ciasteczka grzybki to idealny i bardzo słodki domowy deser. Te ciasteczka wyglądają pięknie i bardzo dekoracyjnie, dlatego zawsze przyciągają wzrok. Choć wydają się niezwykle skomplikowane, wcale tak nie jest. Do ich wykonania wystarczy tylko odrobina czasu i cierpliwości. Świetnie sprawdzą się również dla dzieci, ze względu na piękny kształt i wspaniały słodki smak.
Przepis na ciasteczka grzybki jest niezwykle prosty i pozwala przygotować we własnym domu te ciasteczka, który wyglądają jak z najlepszej restauracji. To świetna opcja dla osób, które uwielbiają artystyczne i dekoracyjne wypieki. Grzybki prezentują się naprawdę pięknie, ale również wspaniale smakują. To wszystko zasługa budyniowego kremu, który świetnie dopełnia smak tych ciastek.
Można również wykonać ciasteczka grzybki bez pieczenia. Do tego przyda się się masa zrobiona z budyniu i mąki. Jednak w wersji tradycyjnej z kruchego ciasta smakują one dużo lepiej. Ciasto ma wspaniały maślany smak, który idealnie komponuje się z kremem.
Ciastka, a konkretnie kapelusze najlepiej robić z formy. Przydadzą się do tego foremki na babeczki, wokół których można wykleić ciasto, by ciasno przylegało. Po upieczeniu dzięki temu można stworzyć wspaniałe ciastka, które mają piękny kształt.
Słodkie grzybki pięknie się prezentują. Wyglądają idealnie jak leśne podgrzybki, jednak w takiej wersji na pewno dużo bardziej posmakują wszystkim miłośnikom słodkości, a także dzieciom. To wspaniały pomysł na bardzo dekoracyjny wypiek, który choć wydaje się skomplikowany, wcale taki nie jest. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, by odtworzyć te ciastka w domu. Warto też pamiętać, by wykroić taką samą ilość kapeluszy, nóżek i spodów, by się razem pokrywały. Z ciasta, które nie zostanie wykorzystane do grzybków można wykroić małe maślane ciasteczka, które również świetnie smakują, a nie pozwalają na zmarnowanie resztek ciasta. W sklepie można również kupić specjalne foremki na ciastka grzybki, jednak nie są one konieczne do przygotowania tego wypieku.
Alergeny w ciasteczkach grzybkach
Lista alergenów dla ciasteczek grzybków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
- Mleko 2%
- Śmietanka kremowa 36%
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasteczek grzybków
Te ciastka jak wszystkie inne słodycze mają wysoki udział cukrów prostych, które należy ograniczać w diecie, dlatego nie powinny gościć zbyt często.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.