Przepis na ciasteczka grzybki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, foremka do babeczek, duża miska, papier do pieczenia, wałek, sitko, rondelek

Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj 250g posiekanego masła. Wlej śmietanę, wbij żółtko ( białko włóż do osobnej miseczki) i całość wyrób rękami. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto rozłóż na blacie i dobrze rozwałkuj. Dużą szklanką wykrawaj kapelusze, które zmieszczą się foremkę od babeczek. Foremką od babeczek wykrawaj spody kapeluszów, na środku zrób nożem dziurkę. Nóżki grzybków wykrawaj z resztek ciasta w kształcie trójkątów. Nóżki zawijaj by tworzyły gruby rulonik, a końcówkę zamocz w rozmieszanym białku i maku. Pamiętaj, że ilość kapeluszy, nóżek i spodów musi być jednakowa.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej kapelusze rozłożone na spodach foremek, spody kapeluszy i nóżki. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

W dużym garnku zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. W 1 szklance mleka rozpuść budynie i dobrze wymieszaj. Rozmieszane budynie wlewaj powoli do gotującego się mleka i mieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.

W dużej misce ubij masło i dodawaj do niego partiami gotowy budyń. Całość miksuj tak długo aż stworzy jednolitą masę.

Gotowy krem wkładaj do środka kapelusza. Przykrywaj je spodem z włożoną nóżką. Całość odstaw do przestudzenia.

W rondelku roztop czekoladę z dodatkiem śmietanki, polewą udekoruj wierzch kapeluszy.

Zostaw do ostygnięcia.

Ciasteczka grzybki ułożone na małym białym talerzyku.
ciasteczka grzybki
Koszt przygotowania dania
28.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
386 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Ciasteczka grzybki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ciasteczkach grzybkach

Ciasteczka grzybki to idealny i bardzo słodki domowy deser. Te ciasteczka wyglądają pięknie i bardzo dekoracyjnie, dlatego zawsze przyciągają wzrok. Choć wydają się niezwykle skomplikowane, wcale tak nie jest. Do ich wykonania wystarczy tylko odrobina czasu i cierpliwości. Świetnie sprawdzą się również dla dzieci, ze względu na piękny kształt i wspaniały słodki smak.

Przepis na ciasteczka grzybki jest niezwykle prosty i pozwala przygotować we własnym domu te ciasteczka, który wyglądają jak z najlepszej restauracji. To świetna opcja dla osób, które uwielbiają artystyczne i dekoracyjne wypieki. Grzybki prezentują się naprawdę pięknie, ale również wspaniale smakują. To wszystko zasługa budyniowego kremu, który świetnie dopełnia smak tych ciastek.

Można również wykonać ciasteczka grzybki bez pieczenia. Do tego przyda się się masa zrobiona z budyniu i mąki. Jednak w wersji tradycyjnej z kruchego ciasta smakują one dużo lepiej. Ciasto ma wspaniały maślany smak, który idealnie komponuje się z kremem.

Ciastka, a konkretnie kapelusze najlepiej robić z formy. Przydadzą się do tego foremki na babeczki, wokół których można wykleić ciasto, by ciasno przylegało. Po upieczeniu dzięki temu można stworzyć wspaniałe ciastka, które mają piękny kształt.

Słodkie grzybki pięknie się prezentują. Wyglądają idealnie jak leśne podgrzybki, jednak w takiej wersji na pewno dużo bardziej posmakują wszystkim miłośnikom słodkości, a także dzieciom. To wspaniały pomysł na bardzo dekoracyjny wypiek, który choć wydaje się skomplikowany, wcale taki nie jest. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, by odtworzyć te ciastka w domu. Warto też pamiętać, by wykroić taką samą ilość kapeluszy, nóżek i spodów, by się razem pokrywały. Z ciasta, które nie zostanie wykorzystane do grzybków można wykroić małe maślane ciasteczka, które również świetnie smakują, a nie pozwalają na zmarnowanie resztek ciasta. W sklepie można również kupić specjalne foremki na ciastka grzybki, jednak nie są one konieczne do przygotowania tego wypieku.

Wartości odżywcze ciasteczek grzybków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
321.77 kcal
386.12 kcal
Białko
5.15 g
6.18 g

Węglowodany w ciasteczkach grzybkach

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
25.78 g
30.93 g
Węglowodany przyswajalne
25.02 g
30.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.76 g
0.91 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
22.61 g
27.14 g
Tłuszcze nasycone
15.60 g
18.72 g
Tłuszcze nienasycone
7.01 g
8.42 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
57.49 mg
68.99 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasteczka grzybki

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
170.19 µg (mcg)
204.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E
0.54 mg
0.65 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna
1.33 mg
1.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany
31.65 µg (mcg)
37.98 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten
34.07 µg (mcg)
40.88 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka grzybki

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
42.55 mg
51.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
132.98 mg
159.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
91.65 mg
109.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
101.00 mg
121.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez
26.62 mg
31.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
1.56 mg
1.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
0.69 mg
0.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek grzybków 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach grzybkach

Lista alergenów dla ciasteczek grzybków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasteczek grzybków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
450 g
3 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Śmietana 18%
250 g
1 szklanka
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
450 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 450 g
Mleko 2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Budyń (proszek)
80 g
2 szt
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mak niebieski
50 g
2 łyżki
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Koszt składników
54.40
Jak oceniasz przepis na ciasteczka grzybki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.3% osób