Ciasteczka brownie

Opublikowano: 21.07.2022 r., 10:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brownie na blacie kuchennym
Ciasteczka brownie
Ciasteczka brownie to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Czekoladowe ciasteczka sprawdzą się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 25 min
536 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Cukier (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasteczka brownie krok po kroku

W rondlu umieść masło i czekoladę.

Podgrzej do rozpuszczenia składników.

Wystudź masę czekoladową.

Jajka wbij do miski i wsyp do nich cukier.

Ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj masę czekoladową do jajek i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.

Zmiksuj do połączenia składników.

Posiekaj orzechy włoskie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Łyżką wykładaj masę na ciastka.

Posyp wierzch ciastek posiekanymi orzechami.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20-25 minut.

Ciasteczka wystudź i umieść na paterze.

Jak oceniasz przepis na ciasteczka brownie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasteczek brownie

Ciasteczka brownie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne ciasteczka to szybkie domowe łakocie dla dzieci. Można przygotować je z dodatkiem orzechów lub słodkiej posypki z czekoladowych cukierków. Prosty przepis wykorzystać można na deser podczas kinder bali. Łatwe do zrobienia ciastka można wykorzystać jako zabawę w kuchni z dziećmi. Przepis na ciasteczka brownie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, czekolada gorzka, cukier, masło, jajka, kakao, proszek do pieczenia, orzechy włoskie.

Jak zrobić ciasteczka brownie? W rondlu umieść masło i czekoladę. Podgrzej do rozpuszczenia składników. Wystudź masę czekoladową. Jajka wbij do miski i wsyp do nich cukier. Ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj masę czekoladową do jajek i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników. Posiekaj orzechy włoskie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką wykładaj masę na ciastka. Posyp wierzch ciastek posiekanymi orzechami. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Ciasteczka wystudź i umieść na paterze.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są

też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Czekolada gorzka jest bardzo dobrym źródłem magnezu. Dzięki dużej zawartości miazgi kakaowej zawiera dużo mniej cukru niż czekolada mleczna.

Podsumowując szybkie i łatwe do zrobienia ciastka przygotujesz bez większego problemu. Czekoladowe ciasteczka to doskonałe domowe słodycze dla Twojej rodziny. Ciastka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Ciasteczka wzbogacić można także dodatkiem konfitury pomarańczowej lub śliwkowej.

Alergeny w ciasteczkach brownie

Lista alergenów dla ciasteczek brownie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasteczek brownie

na 100g gotowej potrawy

Ciasteczka brownie to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich zbyt często spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
446.99
536.39
Białko (g)
7.79
9.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
47.71
57.25
Węglowodany przyswajalne (g)
44.33
53.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.38
4.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
27.06
32.47
Tłuszcze nasycone (g)
15.14
18.16
Tłuszcze nienasycone (g)
11.93
14.31
Cholesterol (mg)
86.19
103.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
133.80
160.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
0.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.28
Ryboflawina (mg)
0.19
0.23
Niacyna (mg)
1.67
2.01
Foliany (µg (mcg))
46.64
55.97
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
30.86
37.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
25.13
30.15
Potas (mg)
322.06
386.47
Wapń (mg)
74.25
89.10
Fosfor (mg)
212.62
255.14
Magnez (mg)
71.51
85.81
Żelazo (mg)
3.28
3.94
Cynk (mg)
1.38
1.65
Miedź (mg)
0.54
0.65
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek brownie 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek brownie

Koszt składników
42.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
42.10