Ciasteczka brownie
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Cukier (250 g)
Przepis na ciasteczka brownie krok po kroku
W rondlu umieść masło i czekoladę.
Podgrzej do rozpuszczenia składników.
Wystudź masę czekoladową.
Jajka wbij do miski i wsyp do nich cukier.
Ubij do powstania białej puszystej masy.
Dodaj masę czekoladową do jajek i zmiksuj.
Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.
Zmiksuj do połączenia składników.
Posiekaj orzechy włoskie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Łyżką wykładaj masę na ciastka.
Posyp wierzch ciastek posiekanymi orzechami.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20-25 minut.
Ciasteczka wystudź i umieść na paterze.
-
Brownie z malinami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie z masłem orzechowym
-
Brownie Thermomix
-
Sernik brownie
-
Brownie z batatów
-
Brownie z nutelli
-
Brownie fit
-
Szybkie brownie
-
Brownie bez cukru
-
Brownie z gruszkami
-
Brownie
Więcej informacji na temat ciasteczek brownie
Ciasteczka brownie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne ciasteczka to szybkie domowe łakocie dla dzieci. Można przygotować je z dodatkiem orzechów lub słodkiej posypki z czekoladowych cukierków. Prosty przepis wykorzystać można na deser podczas kinder bali. Łatwe do zrobienia ciastka można wykorzystać jako zabawę w kuchni z dziećmi. Przepis na ciasteczka brownie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, czekolada gorzka, cukier, masło, jajka, kakao, proszek do pieczenia, orzechy włoskie.
Jak zrobić ciasteczka brownie? W rondlu umieść masło i czekoladę. Podgrzej do rozpuszczenia składników. Wystudź masę czekoladową. Jajka wbij do miski i wsyp do nich cukier. Ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj masę czekoladową do jajek i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników. Posiekaj orzechy włoskie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką wykładaj masę na ciastka. Posyp wierzch ciastek posiekanymi orzechami. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Ciasteczka wystudź i umieść na paterze.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są
też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Czekolada gorzka jest bardzo dobrym źródłem magnezu. Dzięki dużej zawartości miazgi kakaowej zawiera dużo mniej cukru niż czekolada mleczna.
Podsumowując szybkie i łatwe do zrobienia ciastka przygotujesz bez większego problemu. Czekoladowe ciasteczka to doskonałe domowe słodycze dla Twojej rodziny. Ciastka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Ciasteczka wzbogacić można także dodatkiem konfitury pomarańczowej lub śliwkowej.
Alergeny w ciasteczkach brownie
Lista alergenów dla ciasteczek brownie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasteczek brownie
Ciasteczka brownie to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich zbyt często spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.