Ciasteczka amaretti
- Mąka migdałowa - 3 szklanki (330 g)
- Białko jajka (4 szt.)
- Cukier puder - 2,3 szklanki (294 g)
- Likier Amaretto (30 ml)
Przepis na ciasteczka amaretti krok po kroku
Białka ubij na puszystą pianę.
Gdy piana będzie sztywna, dodaj partiami cukier puder.
Do piany dodaj partiami mąkę migdałową. Każdą porcję mieszaj delikatnie szpatułką.
Razem z ostatnią porcją dodaj likier.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Na papier wyciskaj porcje ciasta.
Piecz 20 minut w temperaturze 165 st. C.
- Ciastka owsianki
- Ciastka maślane
- Pierniczki świąteczne
- Pierniki świąteczne
- Ciastka kruche
- Rurki z kremem
- Ptysie
- Ciasteczka korzenne
- Magdalenki
- Ciastka owsiane z bananem
- Ciasteczka owsiane z bananem
- Ciastka czekoladowe
- Kruche ciasteczka maślane
- Ciasteczka migdałowe
- Ciasteczka z jabłkami
- Ciasteczka wielkanocne
- Ciastka wielkanocne
- Ciastka migdałowe
- Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciasteczek amaretti
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz. Równolegle swoją historię tworzyły ciasteczka.
Ciasteczka amaretti to włoska propozycja ciasteczek bezowych z dodatkiem zmielonych migdałów, popularnie nazywanych mąką migdałową, z dodatkiem likieru amaretto. Ciasteczka migdałowe z amaretto podobne są do francuskich makaroników, jednak różnią się tym, że amaretti powinny być dłużej pieczone niż makaroniki. Makaroniki są lekko wilgotne w środku a amaretti są suche i chrupiące. Włoskie ciasteczka amaretti są popularnym dodatkiem do kawy, jednak z ich wykorzystaniem przygotowywane jest wiele deserów. Przepis na ciasteczka amaretti jest prosty i łatwy w wykonaniu. Ciasteczka przygotujesz dość szybko, jest ich sporo, więc możesz przechowywać je w słoiku lub puszce i mieć zapas na dłużej.
Ciasteczka amaretti są fajną i oryginalną propozycją na dodatek do kawy lub deseru.
Alergeny w ciasteczkach amaretti
Lista alergenów dla ciasteczek amaretti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka migdałowa
- likier Amaretto
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasteczek amaretti
Ciasteczka amaretti to tradycyjne ciasteczka kuchni włoskiej. Są one malutkie i pełne smaku dlatego nie spożywamy ich dużo, dzięki czemu nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(21g)
Węglowodany
(21g)
Tłuszcze
(21g)
Witaminy
(21g)
Składniki mineralne
(21g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.