Ciasta z owocami i galaretką

Opublikowano: 13.01.2022 r., 15:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z owocami i galaretką podane na talerzyku z truskawką.
Ciasta z owocami i galaretką
Ciasta z owocami i galaretką to wspaniały wybór na szybki weekendowy wypiek. To dlatego, że zabierają tylko kilka chwil, a przy okazji wspaniale smakują.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
267 kcal
Kcal w porcji
121 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (225 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier 1/2 szklanki (100 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (45 ml)
  • Galaretka 2 opakowania (140 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Maliny mrożone (250 g)
  • Jagody mrożone (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, czajnik, miska

Przepis na ciasta z owocami i galaretką krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

Białka włóż do dużej miski i ubij na puszystą pianę z cukrem waniliowym.

Do piany dodawaj żółtka i cukier, cały czas mieszając.

Do masy dodaj olej i ubijaj przez kilka sekund.

Do miski z ciastem przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 45 minut.

Do miski wsyp galaretki i zalej je 3 szklankami wrzącej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia, tak by nie zdążyła całkiem stężeć.

Mrożone owoce wsyp do galaretki i dokładnie przemieszaj.

Ciasto zalej galaretką i odstaw na 3 - 4 godziny do lodówki.

Jak oceniasz przepis na ciasta z owocami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat ciast z owocami i galaretką

Ciasta z owocami i galaretką są najprostszym sposobem na stworzenie deseru, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Puszysty biszkopt idealnie komponuje się ze słodką i miękką galaretką. To pomysł doskonały na lato, gdyż najlepiej smakują schłodzone, prosto z lodówki. Dodatkowo skrywają w środku pyszne, świeże owoce, które świetnie gaszą pragnienie.

Jeśli szukasz inspiracji na to, jak zrobić ciasta z owocami i galaretką, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Choć pokazuje jak zrobić jeden placek, można go modyfikować według własnego uznania na wiele różnych sposobów, by powstało dużo wypieków, które różnią się od siebie. Dzięki czemu to ciasto nigdy się nie nudzi. Jego bazą jest wspaniały, bardzo delikatny biszkopt, który zawsze się udaje, a przy okazji nie potrzebuje zbyt dużo czasu w piekarniku. Warto jednak zawsze czas pieczenia dostosować indywidualnie, do posiadanego sprzętu, dzięki czemu ciasto będzie dobrze wypieczone, bez surowego środka, a nie będzie przypalone. W tym wypadku najlepiej skorzystać z drewnianego patyczka najlepiej długiej wykałaczki. Jeśli patyczek wsadzony do ciasta będzie suchy, ciasto jest gotowe i można się zabrać za jego dekorowanie. Ten placek jest naprawdę łatwy, dlatego to świetny pomysły na nieskomplikowany deser dla każdego.

Przepisy na ciasta z owocami i galaretką zwykle są dość pracochłonne, gdyż zawierają wiele różnych warstw. Ta jedna receptura świetnie zastąpi wszystkie inne, gdyż jest prosta, a przy okazji pozwala na stworzenie ciasta efektownego. To dobre wyjście dla osób, które kochają owocowe placki. To właśnie one grają pierwsze skrzypce w tym deserze. Należy jednak pamiętać o tym, że nie sprawdzą się w nim kiwi, czy ananasy, które ze względu na enzymy w nich zawarte uniemożliwiają stężenie galaretki. To pyszne, ale również szybkie i bardzo łatwe rozwiązanie, które, choć proste sprawdzi się nawet na specjalne okazje, ze względu na to, jak pięknie się prezentuje na stole. To zasługa licznych kolorów galaretki i owoców.

Alergeny w ciastach z owocami i galaretką

Lista alergenów dla ciast z owocami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciast z owocami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Ten deser, tak jak inne słodkości nie powinien gościć w diecie zbyt często ze względu na duży udział cukrów prosty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(121g)
Energia (kcal)
221.02
267.43
Białko (g)
6.58
7.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(121g)
Węglowodany (g)
35.91
43.45
Węglowodany przyswajalne (g)
33.99
41.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.92
2.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(121g)
Tłuszcz (g)
5.93
7.18
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
1.67
Tłuszcze nienasycone (g)
4.55
5.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.09
3.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.46
1.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.32
80.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(121g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.44
1.74
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.86
49.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(121g)
Sód (mg)
29.82
36.08
Potas (mg)
122.19
147.85
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
34.26
41.45
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
88.28
106.82
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.25
17.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.53
1.85
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.53
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciast z owocami i galaretką 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciast z owocami i galaretką

Koszt składników
49.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
225 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
45 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Galaretka
140 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Maliny mrożone
250 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Jagody mrożone
250 g
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
9.82
Za 250 g
Koszt składników
49.70