Ciasta z owocami i galaretką
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (225 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (45 ml)
- Galaretka - 2 opakowania (140 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Maliny mrożone (250 g)
- Jagody mrożone (250 g)
Przepis na ciasta z owocami i galaretką krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Białka włóż do dużej miski i ubij na puszystą pianę z cukrem waniliowym.
Do piany dodawaj żółtka i cukier, cały czas mieszając.
Do masy dodaj olej i ubijaj przez kilka sekund.
Do miski z ciastem przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 45 minut.
Do miski wsyp galaretki i zalej je 3 szklankami wrzącej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia, tak by nie zdążyła całkiem stężeć.
Mrożone owoce wsyp do galaretki i dokładnie przemieszaj.
Ciasto zalej galaretką i odstaw na 3 - 4 godziny do lodówki.
- Śmietanowiec
- Galaretkowiec
- Malinowa księżniczka
- Ciasto pszczółka
- Ciasto balladyna
- Sernik na zimno z galaretką
- Boża krówka
- Ciasto kubuś
- Sernik mango
- Biszkopt z galaretką
- Ciasto popapraniec
- Sernik bez sera
- Biszkopt z owocami
- Ciasto z truskawkami i mascarpone
- Malinowa chmurka Thermomix
- Ciasto orchidea
- Kora orzechowa
- Ciasto jajko sadzone
- Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat ciast z owocami i galaretką
Ciasta z owocami i galaretką są najprostszym sposobem na stworzenie deseru, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Puszysty biszkopt idealnie komponuje się ze słodką i miękką galaretką. To pomysł doskonały na lato, gdyż najlepiej smakują schłodzone, prosto z lodówki. Dodatkowo skrywają w środku pyszne, świeże owoce, które świetnie gaszą pragnienie.
Jeśli szukasz inspiracji na to, jak zrobić ciasta z owocami i galaretką, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Choć pokazuje jak zrobić jeden placek, można go modyfikować według własnego uznania na wiele różnych sposobów, by powstało dużo wypieków, które różnią się od siebie. Dzięki czemu to ciasto nigdy się nie nudzi. Jego bazą jest wspaniały, bardzo delikatny biszkopt, który zawsze się udaje, a przy okazji nie potrzebuje zbyt dużo czasu w piekarniku. Warto jednak zawsze czas pieczenia dostosować indywidualnie, do posiadanego sprzętu, dzięki czemu ciasto będzie dobrze wypieczone, bez surowego środka, a nie będzie przypalone. W tym wypadku najlepiej skorzystać z drewnianego patyczka najlepiej długiej wykałaczki. Jeśli patyczek wsadzony do ciasta będzie suchy, ciasto jest gotowe i można się zabrać za jego dekorowanie. Ten placek jest naprawdę łatwy, dlatego to świetny pomysły na nieskomplikowany deser dla każdego.
Przepisy na ciasta z owocami i galaretką zwykle są dość pracochłonne, gdyż zawierają wiele różnych warstw. Ta jedna receptura świetnie zastąpi wszystkie inne, gdyż jest prosta, a przy okazji pozwala na stworzenie ciasta efektownego. To dobre wyjście dla osób, które kochają owocowe placki. To właśnie one grają pierwsze skrzypce w tym deserze. Należy jednak pamiętać o tym, że nie sprawdzą się w nim kiwi, czy ananasy, które ze względu na enzymy w nich zawarte uniemożliwiają stężenie galaretki. To pyszne, ale również szybkie i bardzo łatwe rozwiązanie, które, choć proste sprawdzi się nawet na specjalne okazje, ze względu na to, jak pięknie się prezentuje na stole. To zasługa licznych kolorów galaretki i owoców.
Alergeny w ciastach z owocami i galaretką
Lista alergenów dla ciast z owocami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciast z owocami i galaretką
Ten deser, tak jak inne słodkości nie powinien gościć w diecie zbyt często ze względu na duży udział cukrów prosty.
Energia i białka
(121g)
Węglowodany
(121g)
Tłuszcze
(121g)
Witaminy
(121g)
Składniki mineralne
(121g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.