Ciapkapusta

Opublikowano: 28.04.2022 r., 8:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciapkapusta podana na białym talerzu.
Ciapkapusta
Ciapkapusta to tradycyjna potrawa podawana na śląsku. Kapusta kiszona w połączeniu z puree ziemniaczanym to doskonały dodatek do pieczeni. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
371 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne 6 średnich sztuk (600 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (200 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Kapusta kiszona (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na ciapkapusta krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.

Umieść ziemniaki w garnku, wlej wodę, wsyp soli.

Gotuj przez 20 minut.

Ziemniaki odcedź, dodaj masło i utłucz ziemniaki.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Boczek posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj boczek i podsmaż.

Posiekaj kapustę.

Dodaj na patelnię, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Wlej wodę, dopraw solą i pieprzem.

Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Do kapusty dodaj ziemniaki i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na ciapkapusta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat ciapkapusty

Ciapkapusta to bardzo dobry pomysł na tradycyjne śląskie danie na naszym codzienny stole. Smaczna ciapkapusta przypomina ciapkę i nie wygląda zbyt apetycznie. Lecz jest to jedno z dań rodzaju" nie wygląda, lecz świetnie smakuje". Kapusta połączona z puree ziemniaczanym, bo tym właśnie jest owa kapusta to danie wręcz mistrzowskie. Przepis na ciapkapustę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kapusty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, masło, cebula, kapusta kiszona, boczek, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić ciapkapustę? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść ziemniaki w garnku, wlej wodę, wsyp soli. Gotuj przez 20 minut. Ziemniaki odcedź, dodaj masło i utłucz ziemniaki. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Boczek posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj boczek i podsmaż. Posiekaj kapustę. Dodaj na patelnię, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Do kapusty dodaj ziemniaki i wymieszaj.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Boczek jest kalorycznym mięsem zawierającym dużą ilość tłuszczu nasyconego. Nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby mające podwyższony poziom cholesterolu.

Podsumowując pyszna kapusta z puree ziemniaczanym i boczkiem to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Śląska ciapkapusta z kapustą kiszoną może zostać przygotowana także z białej kapusty. Kapusta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ciapkapusta to dobry dodatek do obiadu.

Alergeny w ciapkapuście

Lista alergenów dla ciapkapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ciapkapusta

Wartości odżywcze ciapkapusty

na 100g gotowej potrawy

Ciapkapusta to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kapusta zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Danie zawiera średnią ilość kalorii i można je przygotować także w wersji bez mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
115.94
371.01
Białko (g)
2.88
9.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
9.36
29.95
Węglowodany przyswajalne (g)
7.41
23.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.95
6.24
Glukoza (g)
0.16
0.50
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.11
0.34
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
7.62
24.39
Tłuszcze nasycone (g)
2.13
6.82
Tłuszcze nienasycone (g)
5.49
17.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.93
12.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.56
4.98
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Cholesterol (mg)
8.00
25.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
1.64
5.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.96
41.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.16
Witamina E (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.33
4.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.94
3.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.18
51.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.97
9.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
294.24
941.58
Potas (mg)
256.97
822.30
Wapń (mg)
18.36
58.76
Fosfor (mg)
52.18
166.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.70
50.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
2.64
Cynk (mg)
0.34
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciapkapusty 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciapkapusty

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
6 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Boczek wieprzowy bez kości
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Koszt składników
26.00