Ciapkapusta
- Ziemniaki późne - 6 średnich sztuk (600 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (200 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Kapusta kiszona (500 g)
Przepis na ciapkapusta krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.
Umieść ziemniaki w garnku, wlej wodę, wsyp soli.
Gotuj przez 20 minut.
Ziemniaki odcedź, dodaj masło i utłucz ziemniaki.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Boczek posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj boczek i podsmaż.
Posiekaj kapustę.
Dodaj na patelnię, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Wlej wodę, dopraw solą i pieprzem.
Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Do kapusty dodaj ziemniaki i wymieszaj.
-
Pierogi z kapustą
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kapusta zasmażana
-
Kapusta z grochem
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Kapusta z grzybami
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Bigos z młodej kapusty
-
Kapusta wigilijna
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Kapusta kiszona zasmażana
-
Knysza
-
Łazanki z kapustą
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Golonka w kapuście
-
Dania z kapusty
Więcej informacji na temat ciapkapusty
Ciapkapusta to bardzo dobry pomysł na tradycyjne śląskie danie na naszym codzienny stole. Smaczna ciapkapusta przypomina ciapkę i nie wygląda zbyt apetycznie. Lecz jest to jedno z dań rodzaju" nie wygląda, lecz świetnie smakuje". Kapusta połączona z puree ziemniaczanym, bo tym właśnie jest owa kapusta to danie wręcz mistrzowskie. Przepis na ciapkapustę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kapusty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, masło, cebula, kapusta kiszona, boczek, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak zrobić ciapkapustę? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść ziemniaki w garnku, wlej wodę, wsyp soli. Gotuj przez 20 minut. Ziemniaki odcedź, dodaj masło i utłucz ziemniaki. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Boczek posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj boczek i podsmaż. Posiekaj kapustę. Dodaj na patelnię, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Do kapusty dodaj ziemniaki i wymieszaj.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Boczek jest kalorycznym mięsem zawierającym dużą ilość tłuszczu nasyconego. Nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby mające podwyższony poziom cholesterolu.
Podsumowując pyszna kapusta z puree ziemniaczanym i boczkiem to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Śląska ciapkapusta z kapustą kiszoną może zostać przygotowana także z białej kapusty. Kapusta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ciapkapusta to dobry dodatek do obiadu.
Alergeny w ciapkapuście
Lista alergenów dla ciapkapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ciapkapusta
Wartości odżywcze ciapkapusty
Ciapkapusta to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kapusta zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Danie zawiera średnią ilość kalorii i można je przygotować także w wersji bez mięsa.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.