Przepis na ciabatta bezglutenowa krok po kroku
- Mąka ryżowa 60 g 1/4 szklanki
- Mąka z ciecierzycy 200 g 3/4 szklanki
- Drożdże suche 10 g 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Mąkę ryżową i z ciecierzycy wsyp do miski, dodaj drożdże, oliwę z oliwek i odrobinę ciepłej wody.
Wymieszaj składniki i wyrób ciasto w rękach lub za pomocą miksera.
Pozostaw ciasto w misce i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Z wyrośniętego ciasta uformuj w rękach bułki i delikatnie skropl je oliwą z oliwek.
Ułóż bułeczki na blaszce do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.
-
Chleb bezglutenowy
-
Hash browns
-
Budyń jaglany
-
Jaglanka
-
Chleb kukurydziany
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Owsianka na wodzie
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Smoothie Bowl
-
Pizza bezglutenowa
-
Gofry bezglutenowe
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Omlet z jajek z cukinią i serem typu feta
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Menemen
-
Pieczywo bezglutenowe
-
Śniadanie bezglutenowe

(liczba kalorii)
Ciabatta bezglutenowa - cechy przepisu
Więcej o ciabatcie bezglutenowej
Cierpisz na choroby glutenozależne, dlatego jesteś zmuszony do eliminacji glutenu ze swojej codziennej diety? Nie musisz się martwić, przepisy bezglutenowe są pyszne i tak samo proste jak te tradycyjne.
Jeszcze jakiś czas temu, był nie mały problem z kupnem gotowych wypieków bezglutenowych, dzisiaj jednak są one ogólnodostępne, w każdym większym sklepie. Śmiało możesz w prosty sposób przygotować je, także w domu z kilku składników.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciabattę bezglutenową. Do jej wykonania możesz skorzystać z mąki bezglutenowej, która przeważnie składa się z mieszanki takich mąk, które naturalnie nie zawierają glutenu w swoim składzie. Takie mieszanki są dostępne w większości sklepów, ich cena jednak zazwyczaj jest wysoka. Dlatego polecam skorzystać po prostu z mąk naturalnie bezglutenowych, a nie z ich mieszanek. Do takich rodzajów mąk należy np. mąka ryżowa lub z ciecierzycy. Nasza dzisiejsza ciabatta bezglutenowa powstanie właśnie z nich.
Będziesz potrzebować odrobinę mąki ryżowej i mąki z ciecierzycy, dodatkowo drożdże i oliwę z oliwek. Drożdże mogą być suche jak w moim przypadku lub świeże. Oby dwie wersje będą dobra, a nasze bułki będą delikatne i pyszne.
Oprócz podstawowych składników, w trakcie przygotowywania ciasta możesz dodać przekrojone na pół oliwki lub suszone pomidory.
Ja pokażę Ci prosty przepis na bezglutenową ciabattę bez dodatków.
Wystarczy, że wymieszasz nasze mąki w misce, wbijesz jajko i dodasz drożdże, całość dokładnie wymieszaj, uformuj kulę i zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Jeśli masz możliwość postaw miskę z ciastem w ciepłym miejscu, może to być nasłoneczniony parapet lub miejsce blisko kuchenki. Wtedy nasze ciasto powiększy objętość dużo szybciej.
Gdy ciasto urośnie, uformuj z niego charakterystyczne podłużne bułki, skropl delikatnie oliwą z oliwek i ułóż na blaszcze do pieczenia. Ważne, aby była ona wyłożona papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki upiecz w piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Po tym krótkim czasie nasza chrupiąca ciabatta gotowa.
Skoro wiesz jak zrobić ciabattę bezglutenową, koniecznie spróbuj.
Wartości odżywcze ciabatty bezglutenowej
Energia i białka
(50g)
Węglowodany w ciabatcie bezglutenowej
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy w przepisie na ciabatta bezglutenowa
(50g)
Składniki mineralne w przepisie na ciabatta bezglutenowa
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ciabatcie bezglutenowej
Lista alergenów dla ciabatty bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ciabatta bezglutenowa
POZA TYM W SKŁADNIKACH I SPOSOBIE PRZYGOTOWANIEA NIE MA JAJKA !
nie polecam !