Przepis na ciabatta bezglutenowa krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Mąkę ryżową i z ciecierzycy wsyp do miski, dodaj drożdże, oliwę z oliwek i odrobinę ciepłej wody.

Wymieszaj składniki i wyrób ciasto w rękach lub za pomocą miksera.

Pozostaw ciasto w misce i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Z wyrośniętego ciasta uformuj w rękach bułki i delikatnie skropl je oliwą z oliwek.

Ułóż bułeczki na blaszce do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.

ciabatta bezglutenowa
Ciabatta bezglutenowa
Koszt przygotowania dania
6.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
207 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
40

Ciabatta bezglutenowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciabatcie bezglutenowej

Cierpisz na choroby glutenozależne, dlatego jesteś zmuszony do eliminacji glutenu ze swojej codziennej diety? Nie musisz się martwić, przepisy bezglutenowe są pyszne i tak samo proste jak te tradycyjne.

Jeszcze jakiś czas temu, był nie mały problem z kupnem gotowych wypieków bezglutenowych, dzisiaj jednak są one ogólnodostępne, w każdym większym sklepie. Śmiało możesz w prosty sposób przygotować je, także w domu z kilku składników.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciabattę bezglutenową. Do jej wykonania możesz skorzystać z mąki bezglutenowej, która przeważnie składa się z mieszanki takich mąk, które naturalnie nie zawierają glutenu w swoim składzie. Takie mieszanki są dostępne w większości sklepów, ich cena jednak zazwyczaj jest wysoka. Dlatego polecam skorzystać po prostu z mąk naturalnie bezglutenowych, a nie z ich mieszanek. Do takich rodzajów mąk należy np. mąka ryżowa lub z ciecierzycy. Nasza dzisiejsza ciabatta bezglutenowa powstanie właśnie z nich.

Będziesz potrzebować odrobinę mąki ryżowej i mąki z ciecierzycy, dodatkowo drożdże i oliwę z oliwek. Drożdże mogą być suche jak w moim przypadku lub świeże. Oby dwie wersje będą dobra, a nasze bułki będą delikatne i pyszne.

Oprócz podstawowych składników, w trakcie przygotowywania ciasta możesz dodać przekrojone na pół oliwki lub suszone pomidory.

Ja pokażę Ci prosty przepis na bezglutenową ciabattę bez dodatków.

Wystarczy, że wymieszasz nasze mąki w misce, wbijesz jajko i dodasz drożdże, całość dokładnie wymieszaj, uformuj kulę i zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Jeśli masz możliwość postaw miskę z ciastem w ciepłym miejscu, może to być nasłoneczniony parapet lub miejsce blisko kuchenki. Wtedy nasze ciasto powiększy objętość dużo szybciej.

Gdy ciasto urośnie, uformuj z niego charakterystyczne podłużne bułki, skropl delikatnie oliwą z oliwek i ułóż na blaszcze do pieczenia. Ważne, aby była ona wyłożona papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki upiecz w piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Po tym krótkim czasie nasza chrupiąca ciabatta gotowa.

Skoro wiesz jak zrobić ciabattę bezglutenową, koniecznie spróbuj.

Wartości odżywcze ciabatty bezglutenowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
414.79 kcal
207.40 kcal
Białko
18.07 g
9.04 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w ciabatcie bezglutenowej

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
57.86 g
28.93 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
48.98 g
24.49 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
8.87 g
4.44 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
12.07 g
6.03 g
Tłuszcze nasycone
2.90 g
1.45 g
Tłuszcze nienasycone
9.17 g
4.58 g
Tłuszcze jednonasycone
6.31 g
3.15 g
Tłuszcze wielonasycone
2.86 g
1.43 g

Witaminy w przepisie na ciabatta bezglutenowa

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.48 mg
0.24 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.75 mg
0.37 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.11 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.14 mg
1.57 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
382.90 µg (mcg)
191.45 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciabatta bezglutenowa

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
46.03 mg
23.02 mg
Brak danych dla: mąka ryżowa.
czytaj dalej
Potas
632.17 mg
316.09 mg
Wapń
34.21 mg
17.10 mg
Fosfor
261.55 mg
130.78 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
123.59 mg
61.79 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
3.54 mg
1.77 mg
Cynk
2.38 mg
1.19 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.67 mg
0.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Mangan
1.36 mg
0.68 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciabatty bezglutenowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciabatcie bezglutenowej

Lista alergenów dla ciabatty bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ciabatta bezglutenowa

Cena przygotowania ciabatty bezglutenowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
60 g
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 g
Mąka z ciecierzycy
200 g
3/4 szklanki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Drożdże suche
10 g
2 łyżeczki
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na ciabatta bezglutenowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób