Przepis na ciabatta bezglutenowa krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Mąkę ryżową i z ciecierzycy wsyp do miski, dodaj drożdże, oliwę z oliwek i odrobinę ciepłej wody.

Wymieszaj składniki i wyrób ciasto w rękach lub za pomocą miksera.

Pozostaw ciasto w misce i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Z wyrośniętego ciasta uformuj w rękach bułki i delikatnie skropl je oliwą z oliwek.

Ułóż bułeczki na blaszce do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.

ciabatta bezglutenowa
Ciabatta bezglutenowa
Koszt przygotowania dania
6.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
207 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
40

Ciabatta bezglutenowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciabatcie bezglutenowej

Cierpisz na choroby glutenozależne, dlatego jesteś zmuszony do eliminacji glutenu ze swojej codziennej diety? Nie musisz się martwić, przepisy bezglutenowe są pyszne i tak samo proste jak te tradycyjne.

Jeszcze jakiś czas temu, był nie mały problem z kupnem gotowych wypieków bezglutenowych, dzisiaj jednak są one ogólnodostępne, w każdym większym sklepie. Śmiało możesz w prosty sposób przygotować je, także w domu z kilku składników.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciabattę bezglutenową. Do jej wykonania możesz skorzystać z mąki bezglutenowej, która przeważnie składa się z mieszanki takich mąk, które naturalnie nie zawierają glutenu w swoim składzie. Takie mieszanki są dostępne w większości sklepów, ich cena jednak zazwyczaj jest wysoka. Dlatego polecam skorzystać po prostu z mąk naturalnie bezglutenowych, a nie z ich mieszanek. Do takich rodzajów mąk należy np. mąka ryżowa lub z ciecierzycy. Nasza dzisiejsza ciabatta bezglutenowa powstanie właśnie z nich.

Będziesz potrzebować odrobinę mąki ryżowej i mąki z ciecierzycy, dodatkowo drożdże i oliwę z oliwek. Drożdże mogą być suche jak w moim przypadku lub świeże. Oby dwie wersje będą dobra, a nasze bułki będą delikatne i pyszne.

Oprócz podstawowych składników, w trakcie przygotowywania ciasta możesz dodać przekrojone na pół oliwki lub suszone pomidory.

Ja pokażę Ci prosty przepis na bezglutenową ciabattę bez dodatków.

Wystarczy, że wymieszasz nasze mąki w misce, wbijesz jajko i dodasz drożdże, całość dokładnie wymieszaj, uformuj kulę i zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Jeśli masz możliwość postaw miskę z ciastem w ciepłym miejscu, może to być nasłoneczniony parapet lub miejsce blisko kuchenki. Wtedy nasze ciasto powiększy objętość dużo szybciej.

Gdy ciasto urośnie, uformuj z niego charakterystyczne podłużne bułki, skropl delikatnie oliwą z oliwek i ułóż na blaszcze do pieczenia. Ważne, aby była ona wyłożona papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki upiecz w piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Po tym krótkim czasie nasza chrupiąca ciabatta gotowa.

Skoro wiesz jak zrobić ciabattę bezglutenową, koniecznie spróbuj.

Wartości odżywcze ciabatty bezglutenowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
414.79 kcal
207.40 kcal
Białko
18.07 g
9.04 g

Węglowodany w ciabatcie bezglutenowej

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
57.86 g
28.93 g
Węglowodany przyswajalne
48.98 g
24.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
8.87 g
4.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
12.07 g
6.03 g
Tłuszcze nasycone
2.90 g
1.45 g
Tłuszcze nienasycone
9.17 g
4.58 g
Tłuszcze jednonasycone
6.31 g
3.15 g
Tłuszcze wielonasycone
2.86 g
1.43 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ciabatta bezglutenowa

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
1.38 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Witamina B6
0.48 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.01 mg
0.01 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.57 mg
0.78 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.75 mg
0.37 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.11 mg
Niacyna
3.14 mg
1.57 mg
Foliany
382.90 µg (mcg)
191.45 µg (mcg)
Beta karoten
17.24 µg (mcg)
8.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciabatta bezglutenowa

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
46.03 mg
23.02 mg
Potas
632.17 mg
316.09 mg
Wapń
34.21 mg
17.10 mg
Fosfor
261.55 mg
130.78 mg
Magnez
123.59 mg
61.79 mg
Żelazo
3.54 mg
1.77 mg
Cynk
2.38 mg
1.19 mg
Miedź
0.67 mg
0.33 mg
Mangan
1.36 mg
0.68 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciabatty bezglutenowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciabatcie bezglutenowej

Lista alergenów dla ciabatty bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ciabatta bezglutenowa

Cena przygotowania ciabatty bezglutenowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
60 g
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 g
Mąka z ciecierzycy
200 g
3/4 szklanki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Drożdże suche
10 g
2 łyżeczki
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na ciabatta bezglutenowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób