Ciabatta bezglutenowa
- Mąka ryżowa - 1/4 szklanki (60 g)
- Mąka z ciecierzycy - 3/4 szklanki (200 g)
- Drożdże suche - 2 łyżeczki (10 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na ciabatta bezglutenowa krok po kroku
Mąkę ryżową i z ciecierzycy wsyp do miski, dodaj drożdże, oliwę z oliwek i odrobinę ciepłej wody.
Wymieszaj składniki i wyrób ciasto w rękach lub za pomocą miksera.
Pozostaw ciasto w misce i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Z wyrośniętego ciasta uformuj w rękach bułki i delikatnie skropl je oliwą z oliwek.
Ułóż bułeczki na blaszce do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat ciabatty bezglutenowej
Cierpisz na choroby glutenozależne, dlatego jesteś zmuszony do eliminacji glutenu ze swojej codziennej diety? Nie musisz się martwić, przepisy bezglutenowe są pyszne i tak samo proste jak te tradycyjne.
Jeszcze jakiś czas temu, był nie mały problem z kupnem gotowych wypieków bezglutenowych, dzisiaj jednak są one ogólnodostępne, w każdym większym sklepie. Śmiało możesz w prosty sposób przygotować je, także w domu z kilku składników.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciabattę bezglutenową. Do jej wykonania możesz skorzystać z mąki bezglutenowej, która przeważnie składa się z mieszanki takich mąk, które naturalnie nie zawierają glutenu w swoim składzie. Takie mieszanki są dostępne w większości sklepów, ich cena jednak zazwyczaj jest wysoka. Dlatego polecam skorzystać po prostu z mąk naturalnie bezglutenowych, a nie z ich mieszanek. Do takich rodzajów mąk należy np. mąka ryżowa lub z ciecierzycy. Nasza dzisiejsza ciabatta bezglutenowa powstanie właśnie z nich.
Będziesz potrzebować odrobinę mąki ryżowej i mąki z ciecierzycy, dodatkowo drożdże i oliwę z oliwek. Drożdże mogą być suche jak w moim przypadku lub świeże. Oby dwie wersje będą dobra, a nasze bułki będą delikatne i pyszne.
Oprócz podstawowych składników, w trakcie przygotowywania ciasta możesz dodać przekrojone na pół oliwki lub suszone pomidory.
Ja pokażę Ci prosty przepis na bezglutenową ciabattę bez dodatków.
Wystarczy, że wymieszasz nasze mąki w misce, wbijesz jajko i dodasz drożdże, całość dokładnie wymieszaj, uformuj kulę i zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Jeśli masz możliwość postaw miskę z ciastem w ciepłym miejscu, może to być nasłoneczniony parapet lub miejsce blisko kuchenki. Wtedy nasze ciasto powiększy objętość dużo szybciej.
Gdy ciasto urośnie, uformuj z niego charakterystyczne podłużne bułki, skropl delikatnie oliwą z oliwek i ułóż na blaszcze do pieczenia. Ważne, aby była ona wyłożona papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki upiecz w piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Po tym krótkim czasie nasza chrupiąca ciabatta gotowa.
Skoro wiesz jak zrobić ciabattę bezglutenową, koniecznie spróbuj.
Alergeny w ciabatcie bezglutenowej
Lista alergenów dla ciabatty bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ciabatta bezglutenowa
Wartości odżywcze ciabatty bezglutenowej
Bułki możesz wykonać z dowolnej mąki bezglutenowej.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
POZA TYM W SKŁADNIKACH I SPOSOBIE PRZYGOTOWANIEA NIE MA JAJKA !
nie polecam !