Chutney z pomidorów
- Pomidor - 3 duże sztuki (700 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Cukier - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
- Olej rzepakowy - 5 płaskich łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na chutney z pomidorów krok po kroku
Pomidory pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj do garnka pomidory, cukier i cynamon.
Duś na wolnym ogniu przez 30 minut.
Dodaj paprykę ostrą i wymieszaj.
Sos przełóż do słoika.
Więcej informacji na temat chutney z pomidorów
Chutney z pomidorów to bardzo dobry pomysł na pyszny sos na bazie pomidorów i cebuli. Słodki sos z pomidorów ma niewiele wspólnego ze znanym nam sosem pomidorowym. Konfitura z pomidorów doskonale sprawdzi się do zapiekanek warzywnym oraz pieczonego mięsa czy pizzy. Przepis na chutney z pomidorów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: pomidory, cebula, cukier, cynamon, olej rzepakowy, papryka ostra.
Jak zrobić chutney z pomidorów? Pomidory pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do garnka pomidory, cukier i cynamon. Duś na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodaj paprykę ostrą i wymieszaj. Sos przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Pomidory są niskokaloryczne i doskonale sprawdzają się w diecie redukcyjnej. Pomidory można dodawać do potraw słodkich i słonych. Cynamon jest przyprawą korzeniową, która ma silne właściwości bakteriobójcze i rozgrzewające. Cebula warzywem zawierającym dużą ilość kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując pyszny domowy sos z pomidorów z dodatkiem cebuli doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw na słodko i słono. Pomidorowy sos można delikatnie zagęścić, dodają do niego odrobinę mąki ziemniaczanej. Prosty przepis na sos można przygotować także podczas kolacji lub imprezy ze znajomymi.
Alergeny w chutney z pomidorów
Lista alergenów dla chutney z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chutney z pomidorów
Wartości odżywcze chutney z pomidorów
Chutney z pomidorów to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pomidorowy sos jest niskokaloryczny i zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Sos jest bogaty także w przeciwutleniacze.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.