Chutney z jabłek
- Jabłko - 3 średnie sztuki (700 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Cukier - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
Przepis na chutney z jabłek krok po kroku
Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.
Pokrój w mniejsze kawałki.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj jabłka, cukier i wlej wodę.
Duś pod przykryciem przez 30 minut.
Wlej ocet jabłkowy, dodaj cynamon i duś jeszcze 10 minut.
Sos przełóż do słoiczka.
Więcej informacji na temat chutney z jabłek
Chutney z jabłek to bardzo dobry pomysł na słodki sos z jabłek. Prosty przepis wykorzystać można jako dodatek do pieczonych mięs, a także ziemniaczanych zapiekanek. Przepis na chutney z jabłek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze; jabłka, cebula, cukier, cynamon, woda, olej rzepakowy, ocet jabłkowy.
Jak zrobić chutney z jabłek? Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w mniejsze kawałki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj jabłka, cukier i wlej wodę. Duś pod przykryciem przez 30 minut. Wlej ocet jabłkowy, dodaj cynamon i duś jeszcze 10 minut. Sos przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce.
Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest, że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Przyprawy korzenne mają działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po nie jak najczęściej. Cebula jest znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując pyszny sos z jabłek podać można do pieczonych mięs oraz dań wegetariańskich. Domowy sos dodać można także do deserów, co nieco przełamie ich słodki smak. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w chutney z jabłek
Lista alergenów dla chutney z jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chutney z jabłek
Wartości odżywcze chutney z jabłek
Chutney z jabłek to bardzo dobre źródło błonnika i naturalnie występujących pektyn. Sosu nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę, gdyż ma on wysoki indeks glikemiczny. Sos jest niskokaloryczny i dobrze sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.