Chutney z gruszek

Opublikowano: 07.04.2022 r., 8:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoiczki z chutneyem z gruszek
Chutney z gruszek
Chutney z gruszek to bardzo dobra propozycja na pyszny sos do wielu potraw. Sos na bazie owoców z dodatkiem cebuli i przypraw jest bardzo aromatyczny i delikatnie słodki. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
125 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Gruszka - 4 duże sztuki (800 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Cukier - 8 płaskich łyżek stołowych (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ocet jabłkowy, goździki całe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na chutney z gruszek krok po kroku

Gruszki obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.

W garnku podgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj gruszkę, cukier i podduś przez 2-3 minuty.

Wlej ocet jabłkowy, dodaj goździki i duś na wolnym ogniu przez 25 minut.

Chutney przełóż do słoika.

Przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na chutney z gruszek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat chutney z gruszek

Chutney z gruszek to świetny pomysł na pyszny słodki sos z gruszek z dodatkiem cebuli o korzennych przypraw. Sos z gruszek wykorzystać można jako dodatek do dań na słodko lub wytrawnie. Owocowy sos gotowany dużo krócej niż konfitury sprawdzi się doskonale jako dodatek do grillowanych mięs i ryb. Przepis na chutney z gruszek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: gruszki, cebula, cukier, goździki, olej rzepakowy, ocet jabłkowy.

Jak zrobić chutney z gruszek? Gruszki obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. W garnku podgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj gruszkę, cukier i podduś przez 2-3 minuty. Wlej ocet jabłkowy, dodaj goździki i duś na wolnym ogniu przez 25 minut. Chutney przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce.

Gruszki to owoce mające bardzo pozytywny wpływ na poprawę naszego zdrowia. Gruszki zawierają sporo potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżać ciśnienie krwi. Gruszki jako jedne z niewielu owoców są źródłem jodu. Jod jak wiadomo, wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Prawidłowa praca tarczycy odpowiada za funkcjonowanie całego organizmu. Żółtka jaj użyte do przygotowania kremu są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A, D i E. Ocet jabłkowy jest delikatniejszy od octu spirytusowego, który bardzo podrażnia błonę śluzową żołądka. Ocet z jabłek jest bogaty w składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B, a także pektyny i cenny prekursor witaminy A beta-karoten.

Podsumowując prosty przepis można wykorzystać jako dodatek do wielu potraw. Domowy sos gotuje się dużo krócej od konfitury. Chutney nie musi mieć konsystencji dżemu, wystarczy lekko poddusić owoce i pozostawić je w kawałkach. Sos jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Jeśli chcesz, przedłużyć jego trwałość należy go zapasteryzować. Dodany cukier możesz zastąpić także ksylitolem lub erytrytolem. Wówczas uzyskach produkt dobry do spożycia przez diabetyków.

Alergeny w chutney z gruszek

Lista alergenów dla chutney z gruszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chutney z gruszek

Wartości odżywcze chutney z gruszek

na 100g gotowej potrawy

Chutney z gruszek to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Sos zawiera dużą ilość fruktozy. Jest on nisko kaloryczny i świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
114.51
125.96
Białko (g)
0.45
0.49
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
19.47
21.41
Węglowodany przyswajalne (g)
16.97
18.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.50
2.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
4.60
5.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.36
0.39
Tłuszcze nienasycone (g)
4.24
4.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.98
3.28
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
1.39
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
0.71
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.35
4.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.13
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.32
9.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.09
11.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
1.49
1.64
Potas (mg)
108.11
118.92
Wapń (mg)
10.51
11.56
Fosfor (mg)
13.63
14.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.73
7.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.17
0.18
Cynk (mg)
0.10
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chutney z gruszek 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chutney z gruszek

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
800 g
4 duże sztuki
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 5
5.33
Za 800 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cukier
80 g
8 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Koszt składników
18.50