Chutney z dyni
- Olej rzepakowy (60 ml)
- Cebula (200 g)
- Imbir korzeń (100 g)
- Czosnek (6 g)
- Dynia (1000 g)
- Jabłko (500 g)
- Cukier (500 g)
- Ocet winny (300 ml)
Przepis na chutneyowi z dyni krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej olej, następnie delikatnie podsmaż posiekaną cebulę, imbir, chilli, kardamon, cynamon, gorczycę i kmin razem przez 5 minut.
Do cebuli dodaj pokrojone w kostkę: czosnek, dynię i jabłka, a następnie smaż jeszcze przez 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie.
Dodaj kurkumę oraz cukier. Duś na wolnym ogniu przez 5 minut.
Wlej ocet, dopraw 2 łyżeczkami soli, a następnie ponownie zagotuj chutney. Gotuj, regularnie mieszając, przez około 30 minut.
Przełóż gorący chutney do słoików i ostudź.
Więcej informacji na temat chutney z dyni
Chutney z dyni to nic innego jak przepyszny i bardzo aromatyczny warzywny sos, który wspaniale sprawdza się na co dzień. Jest prosty, smaczny i niezwykle ciekawy. Będzie wspaniałym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Ze względu na wspaniałą kompozycję przypraw zachwyci każdego miłośnika nowoczesnej kuchni.
Przepis na chutney z dyni to przepyszna opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dodatków. Ten chutney sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i zimno. To pyszny dodatek, który sprawdzi się również do kanapek. Wszystkie składniki do jego przygotowania są łatwo dostępne w każdym sklepie. Świetnie sprawdzi się również na zimę, jako przetwór do słoików. Ten prosty przepis będzie idealny dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z przetworami, gdyż jest niezwykle prosty. To idealne rozwiązanie nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Słodki sos z dyni, choć może się wydawać opcją niezbyt smaczną, to komponuje się z mięsem i innymi daniami nawet lepiej niż pomidorowa wersja. To wszystko ze względu na spory dodatek przypraw. Sos z dyni jest bardzo aromatyczny, dlatego sprawi, że każde danie, nawet te najnudniejsze, stają się wyraziste i naprawdę pyszne
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chutney z dyni, który będzie pyszny, a przy okazji naprawdę szybki, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Całość zabiera tylko kilka chwil, a jego podstawą są tylko warzywa, przez co stanowi naprawdę zdrowy dodatek. Dynia, która jest jego głównym składnikiem, to naprawdę wspaniałe źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Poza tym dostarcza sporo antyoksydantów, to jedno z najlepszych źródeł beta-karotenu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Z tego względu pomaga ona chronić przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wspiera również wzrok, ale również układ krwionośny. Dynia jest lekkostrawna, więc będzie dobrym wyborem dla osób, które szukają dodatków delikatnych dla układu pokarmowego. To pomysł na dodatek, obok którego ciężko przejść obojętnie. Ten domowy sos idealnie komponuje się z cebulą. Wszystkie składniki, potrzebne do jego przygotowania można znaleźć w każdym sklepie.
Alergeny w chutneyu z dyni
Lista alergenów dla chutney z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze chutney z dyni
Ten dodatek zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(444g)
Węglowodany
(444g)
Tłuszcze
(444g)
Witaminy
(444g)
Składniki mineralne
(444g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.