Churros
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (130 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 2 łyżki (25 g)
- Masło - 0,5 kostki (100 g)
- Olej rzepakowy (1000 ml)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
Przepis na churros krok po kroku
W garnku zagotuj wodę (250 ml), rozpuść w niej masło i cukier kryształ.
Do wody z masłem i cukrem dodaj mąkę i energicznie mieszaj.
Ciasto pozostaw do wystudzenia.
Do wystudzonego ciasta wbijaj po jednym jajku i miksuj. Czynność powtarzaj po wbiciu każdego jajka.
Gdy jajka dokładnie połączą z ciastem, przełóż je do rękawa cukierniczego.
W garnku rozgrzej olej.
Wyciskaj ciasto z rękawa i odcinaj nożyczkami porcję.
Usmażone na złoto churros wyławiaj łyżką cedzakową lub wyciągaj szczypcami z oleju.
Przełóż je na kratkę z piekarnika.
Gdy będą jeszcze lekko ciepłe posyp cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Muffinki z borówkami
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat churros
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Churros to kultowy hiszpański deser z ciasta parzonego, który stał się tak popularny i uwielbiany, że można spotkać go na ulicach całego świata. Hiszpańskie churrosy uwielbiane są szczególnie przez dzieci. Deser możesz wykonać w różnych formach, jako pałeczki, serduszka, gniazdka lub hiszpańskie churrosy. Zamiast smażyć możesz upiec ciasto, churros z piekarnika będą podobne do eklerów lub ptysi. Inną modyfikacją jest ciasto bez jajek, dodaj wtedy puree z dyni, batata, zgniecionego banana lub siemię lniane. Przepis na churrosy nie jest trudny jednak wymaga czasu aby zaparzona mąką dobrze wystygła. A jak zrobić churros z czekoladą dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Hiszpańskie ciasteczka churros to popularny i kochany na całym świecie deser, który warto wykonać w swoim domu.
Alergeny w churros
Lista alergenów dla churros przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze churros
Churros to wyśmienity deser z ciasta parzonego. Porcje ciasta są smażone a następnie obtaczane w cukrze. Deser zjedzony raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.