Churrasco
- Antrykot wołowy bez kości (500 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Jogurt naturalny 2% (300 g)
- Cytryna - 1 średnia sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na churrasco krok po kroku
Stek wołowy umieść w misce, dodaj do niego olej rzepakowy, dopraw solą, pieprzem oraz rozmarynem, dodaj czosnek.
Pierś z kurczaka zamarynuj w soku z cytryny, jogurcie naturalnym, papryczce chilli, dopraw solą i pieprzem.
Mięso powinno marynować się przez 6-12 godzin.
Po tym czasie grilluj je na patelni lub grillu opalanym węglem, lub drewnem.
Grillowanie zajmie około 20 minut.
-
Szaszłyk na grill
-
Szaszłyki na grilla
-
Souvlaki
-
Szaszłyki z kurczaka
-
Karkówka z grilla
-
Kiełbasa z grilla
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Pstrag z grilla
-
Żeberka z grilla
-
Szparagi z grilla
-
Kaszanka z grilla
-
Krewetki z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Skrzydełka z grilla
-
Schab z grilla
-
Dania z grilla
Więcej informacji na temat churrasco
Churrasco to tradycyjna metoda przygotowywania potraw pochodząca z Brazylii. Kraje Ameryki Południowej znane są z miejsc o nazwie steakhouse. Są to miejsca, w których grilluje się mięso na żeliwnych rusztach najczęściej opalanych drewnem. Grillować można dosłownie wszystko, począwszy od wołowych steków, skończywszy na różnych warzywach. Do grillowanego mięsa podaje się różne świeże sałatki. Najczęściej podawanym napojem jest piwo i wino. Churrasco jest odmianą Argentyńskiego asado czyli rusztu ustawianego nad palącym się drewnem, na którym piecze się całe tusze zwierzęce. Przepis na churrasco jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia grillowanego mięsa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: stek wołowy, pierś z kurczaka, olej rzepakowy, cytryna, jogurt, rozmaryn, czosnek, papryczka chilli, sól, pieprz.
Jak zrobić churrasco? Stek wołowy umieść w misce, dodaj do niego olej rzepakowy, dopraw solą, pieprzem oraz rozmarynem, dodaj czosnek. Pierś z kurczaka zamarynuj w soku z cytryny, jogurcie naturalnym, papryczce chilli, dopraw solą i pieprzem. Mięso powinno marynować się przez 6-12 godzin. Po tym czasie grilluj je na patelni lub grillu opalanym węglem, lub drewnem. Grillowanie zajmie około 20 minut. Grillowane mięso podziel na porcje i podawaj ze świeżym pieczywem oraz warzywami.
Mięso wołowe jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera bardzo dużą ilość żelaza oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Mają wpływ na produkcję komórek morfotycznych krwi. Pierś z kurczaka jest bardzo chudym mięsem o niskiej ilości kalorii. Mięso kurczaka jest doskonałym źródłem białka, jest chętnie spożywane przez kulturystów i osoby na diecie redukcyjnej.
Podsumowując churrasco jest świetnym daniem na letnie wieczory w gronie rodziny i przyjaciół. Mięso możesz grillować także na patelni grillowej lub w piekarniku. Mięso z grilla nadaje się od razu do spożycia. Nie powinno się go przechowywać w lodówce po upieczeniu.
Alergeny w churrasco
Lista alergenów dla churrasco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze churrasco
Churrasco jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Mięso zawiera także wiele cennych składników odżywczych. Dużych ilości wołowiny nie powinny spożywać osoby z podwyższonym poziomem kwasu moczowego.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.