Churrasco

Opublikowano: 21.12.2021 r., 9:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowana wołowina na ruszcie
Churrasco
Churrasco to tradycyjny sposób przygotowania dania z grilla w Brazylii. W krajach Ameryki Południowej grillowanie mięsa jest bardzo popularne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie i Marynowanie 30 min
327 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Antrykot wołowy bez kości (500 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Jogurt naturalny 2% (300 g)
  • Cytryna - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
duża miska, grill elektryczny, grill

Przepis na churrasco krok po kroku

Stek wołowy umieść w misce, dodaj do niego olej rzepakowy, dopraw solą, pieprzem oraz rozmarynem, dodaj czosnek.

Pierś z kurczaka zamarynuj w soku z cytryny, jogurcie naturalnym, papryczce chilli, dopraw solą i pieprzem.

Mięso powinno marynować się przez 6-12 godzin.

Po tym czasie grilluj je na patelni lub grillu opalanym węglem, lub drewnem.

Grillowanie zajmie około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na churrasco
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat churrasco

Churrasco to tradycyjna metoda przygotowywania potraw pochodząca z Brazylii. Kraje Ameryki Południowej znane są z miejsc o nazwie steakhouse. Są to miejsca, w których grilluje się mięso na żeliwnych rusztach najczęściej opalanych drewnem. Grillować można dosłownie wszystko, począwszy od wołowych steków, skończywszy na różnych warzywach. Do grillowanego mięsa podaje się różne świeże sałatki. Najczęściej podawanym napojem jest piwo i wino. Churrasco jest odmianą Argentyńskiego asado czyli rusztu ustawianego nad palącym się drewnem, na którym piecze się całe tusze zwierzęce. Przepis na churrasco jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia grillowanego mięsa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: stek wołowy, pierś z kurczaka, olej rzepakowy, cytryna, jogurt, rozmaryn, czosnek, papryczka chilli, sól, pieprz.

Jak zrobić churrasco? Stek wołowy umieść w misce, dodaj do niego olej rzepakowy, dopraw solą, pieprzem oraz rozmarynem, dodaj czosnek. Pierś z kurczaka zamarynuj w soku z cytryny, jogurcie naturalnym, papryczce chilli, dopraw solą i pieprzem. Mięso powinno marynować się przez 6-12 godzin. Po tym czasie grilluj je na patelni lub grillu opalanym węglem, lub drewnem. Grillowanie zajmie około 20 minut. Grillowane mięso podziel na porcje i podawaj ze świeżym pieczywem oraz warzywami.

Mięso wołowe jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera bardzo dużą ilość żelaza oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Mają wpływ na produkcję komórek morfotycznych krwi. Pierś z kurczaka jest bardzo chudym mięsem o niskiej ilości kalorii. Mięso kurczaka jest doskonałym źródłem białka, jest chętnie spożywane przez kulturystów i osoby na diecie redukcyjnej.

Podsumowując churrasco jest świetnym daniem na letnie wieczory w gronie rodziny i przyjaciół. Mięso możesz grillować także na patelni grillowej lub w piekarniku. Mięso z grilla nadaje się od razu do spożycia. Nie powinno się go przechowywać w lodówce po upieczeniu.

Alergeny w churrasco

Lista alergenów dla churrasco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze churrasco

na 100g gotowej potrawy

Churrasco jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Mięso zawiera także wiele cennych składników odżywczych. Dużych ilości wołowiny nie powinny spożywać osoby z podwyższonym poziomem kwasu moczowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
163.80
327.60
Białko (g)
15.64
31.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.94
3.89
Węglowodany przyswajalne (g)
1.76
3.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.19
0.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.26
20.52
Tłuszcze nasycone (g)
2.86
5.72
Tłuszcze nienasycone (g)
7.40
14.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.39
10.78
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.01
4.02
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.09
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.53
91.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C (mg)
3.53
7.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.13
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
58.73
117.47
Potas (mg)
232.87
465.73
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
43.60
87.20
Żelazo (mg)
0.73
1.47
Szacunkowy indeks glikemiczny churrasco 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania churrasco

Koszt składników
56.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Antrykot wołowy bez kości
500 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Jogurt naturalny 2%
300 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 300 g
Cytryna
100 g
1 średnia sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
56.90