- Chrzan 350 g
- Sok z cytryny 15 ml
- Cukier puder 5 g
- Sól 2 g
Przepis na chrzan wielkanocny krok po kroku
Chrzan dokładnie wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Chrzan zmieszaj z sokiem z cytryny, cukrem z pudrem i solą. Dodaj 2 łyżeczki ciepłej wody. Całość dokładnie zamieszaj.
Przełóż do małego słoiczka.

-
Rzeszowiak
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Pieczeń rzymska
-
Barszcz biały
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Mazurek wielkanocny
-
Przepisy świąteczne
Informacje dietetyczne - chrzan wielkanocny
Wartości odżywcze chrzanu wielkanocnego
To zdrowy dodatek, który może gościć w codziennym menu.
Energia i białka
(93g)
Węglowodany
(93g)
Tłuszcze
(93g)
Witaminy
(93g)
Składniki mineralne
(93g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chrzanie wielkanocnym
Lista alergenów dla chrzanu wielkanocnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chrzan wielkanocny
Więcej informacji na temat chrzanu wielkanocnego
Chrzan wielkanocny to jeden z tych dodatków, które odmieniają każde danie i tworzą wspaniałą kompozycję smakową. Chrzan wielkanocny można przygotować w kilka chwil.
Przepis na chrzan wielkanocny to doskonały sposób na pyszny dodatek do słoiczków. Chrzan to roślina, która jest w Polsce niezwykle popularna. Zwykle stosuje się ją tylko w okolicach Wielkanocy, jednak warto to zmienić. To dlatego, że zawiera sporo cennych właściwości. Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Korzeń chrzanu zawiera wiele związków, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie oraz wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Swoje własności chrzan zawdzięcza zawartym w korzeniu związkom siarki i olejkom gorczycznym. Szczególnie cenione są w olejkach tzw. izotiocyjaminy, czyli związki odtruwające organizm ludzki, mające właściwości przeciwnowotworowe i korzystnie wpływające na trawienie. Związki siarki zawarte w chrzanie (tzw. fitoncydy) mają także działanie bakterio- i grzybobójcze.
Jeśli zastanawiasz się jak stworzyć własnoręcznie dobry i domowy chrzan wielkanocny, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ze względu na dość spory udział samego chrzanu jest ostry, ale również smaczny. Sprawdzi się do wędlin i mięs, ale nie tylko. Tego chrzanu można użyć również do jajek, a także jako ciekawą przyprawę do sałatek. To najlepszy domowy dodatek. Chrzan jest niezwykle ostrą rośliną, dzięki temu już niewielka jego ilość wystarczy, by zadbać o wzmocnienie smaku każdego dania. W połączeniu ze śmietaną smakuje po prostu wspaniale. Śmietanę można też zastąpić jogurtem naturalnym, dzięki czemu całość będzie smakować podobnie, a zawiera znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i kalorii. Gotowany chrzan traci swoje właściwości (zwłaszcza witaminę C) i dlatego zaleca się spożywać go na surowo. Ten przepis znacznie to ułatwia. Chrzan nie jest poddawany żadnej obróbce termicznej, więc zawiera masę związków, które naturalnie wspierają pracę całego organizmu.
Szacunkowy koszt przygotowania chrzanu wielkanocnego
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023