Chrzan wielkanocny
- Chrzan (350 g)
- Sok z cytryny (15 ml)
- Cukier puder (5 g)
- Sól (2 g)
Przepis na chrzan wielkanocny krok po kroku
Chrzan dokładnie wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Chrzan zmieszaj z sokiem z cytryny, cukrem z pudrem i solą. Dodaj 2 łyżeczki ciepłej wody. Całość dokładnie zamieszaj.
Przełóż do małego słoiczka.
-
Rzeszowiak
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierniki świąteczne
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Barszcz biały
-
Pieczeń rzymska
-
Przepisy świąteczne
Więcej informacji na temat chrzanu wielkanocnego
Chrzan wielkanocny to jeden z tych dodatków, które odmieniają każde danie i tworzą wspaniałą kompozycję smakową. Chrzan wielkanocny można przygotować w kilka chwil.
Przepis na chrzan wielkanocny to doskonały sposób na pyszny dodatek do słoiczków. Chrzan to roślina, która jest w Polsce niezwykle popularna. Zwykle stosuje się ją tylko w okolicach Wielkanocy, jednak warto to zmienić. To dlatego, że zawiera sporo cennych właściwości. Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Korzeń chrzanu zawiera wiele związków, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie oraz wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Swoje własności chrzan zawdzięcza zawartym w korzeniu związkom siarki i olejkom gorczycznym. Szczególnie cenione są w olejkach tzw. izotiocyjaminy, czyli związki odtruwające organizm ludzki, mające właściwości przeciwnowotworowe i korzystnie wpływające na trawienie. Związki siarki zawarte w chrzanie (tzw. fitoncydy) mają także działanie bakterio- i grzybobójcze.
Jeśli zastanawiasz się jak stworzyć własnoręcznie dobry i domowy chrzan wielkanocny, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ze względu na dość spory udział samego chrzanu jest ostry, ale również smaczny. Sprawdzi się do wędlin i mięs, ale nie tylko. Tego chrzanu można użyć również do jajek, a także jako ciekawą przyprawę do sałatek. To najlepszy domowy dodatek. Chrzan jest niezwykle ostrą rośliną, dzięki temu już niewielka jego ilość wystarczy, by zadbać o wzmocnienie smaku każdego dania. W połączeniu ze śmietaną smakuje po prostu wspaniale. Śmietanę można też zastąpić jogurtem naturalnym, dzięki czemu całość będzie smakować podobnie, a zawiera znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i kalorii. Gotowany chrzan traci swoje właściwości (zwłaszcza witaminę C) i dlatego zaleca się spożywać go na surowo. Ten przepis znacznie to ułatwia. Chrzan nie jest poddawany żadnej obróbce termicznej, więc zawiera masę związków, które naturalnie wspierają pracę całego organizmu.
Alergeny w chrzanie wielkanocnym
Lista alergenów dla chrzanu wielkanocnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chrzan wielkanocny
Wartości odżywcze chrzanu wielkanocnego
To zdrowy dodatek, który może gościć w codziennym menu.
Energia i białka
(93g)
Węglowodany
(93g)
Tłuszcze
(93g)
Witaminy
(93g)
Składniki mineralne
(93g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.