Chrusty na piwie
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Żółtko jajka (8 szt.)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Cukier puder (120 g)
- Piwo jasne (350 ml)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Przepis na chrusty na piwie krok po kroku
W misce umieść mąkę, żółtka jajka i cukier, wlej piwo i wymieszaj.
Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj je na placek o grubości 1 cm.
Pokrój ciasto na prostokątne kawałki i każdy z nich natnij na środku.
Przełóż brzeg ciasta przez otwór na środku.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 175 stopni C.
Kontroluj temperaturę oleju przez cały proces smażenia.
Partiami wkładaj chrusty do ciepłego oleju i smaż przez 3-4 minuty.
Powinny być złote.
Gotowe chrusty posyp cukrem pudrem.
-
Faworki na piwie
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Faworki Thermomix
-
Faworki z karpia
-
Chrusty drożdżowe
-
Ciasto na faworki
-
Faworki na kefirze
-
Lany chrust
-
Wegańskie faworki
-
Szybkie faworki
-
Faworki z mascarpone
-
Faworki bez bicia
-
Kruche faworki
-
Chrusty z piekarnika
-
Lane chrusty
-
Chrusty z ciasta francuskiego
-
Chrusty bezglutenowe
-
Chrusty
Więcej informacji na temat chrustów na piwie
Chrusty na piwie to bardzo dobry pomysł na karnawał i dzień powszedni. Chrusty sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. Piwo co ciasta powinno być piwem jasnym, bez dodatków smakowych. Jeśli chcesz użyć ciemnego piwa, musisz liczyć się z tym, że ciasto zmieni nieco kolor. Przepis na chrusty na piwie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia chrustów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, żółtka jaj, cukier, cukier puder, piwo jasne, olej rzepakowy.
Jak zrobić chrusty na piwie? W misce umieść mąkę, jajka i cukier, wlej piwo i wymieszaj. Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj je na placek o grubości 1 cm. Pokrój ciasto na prostokątne kawałki i każdy z nich natnij na środku. Przełóż brzeg ciasta przez otwór na środku. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 175 stopni. Kontroluj temperaturę oleju przez cały proces smażenia. Partiami wkładaj chrusty do ciepłego oleju i smaż przez 3-4 minuty. Powinny być złote. Gotowe chrusty posyp cukrem pudrem.
Piwo to najstarszy napój alkoholowy spożywany na świecie. Piwo produkuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego i chmielu oraz drożdży piwnych. Piwo produkuje się ze słodu ciemnego i jasnego, czemu zawdzięcza ono swój kolor. Piwa górnej fermentacji (ale), która zachodzi w wyższych temperaturach oraz piwa niskiej fermentacji (lager), która zachodzi w niższych temperaturach. Lagery mają delikatniejszy, bardziej orzeźwiający smak. Piwa górnej fermentacji dojrzewają nawet do 9 miesięcy w niskich temperaturach dochodzących do 0 stopni. Piwo tak jak wino otwiera się pod wpływem dostępu powietrza.
Podsumowując najlepsze chrusty na piwie posypane cukrem pudrem można przechowywać przez kilka dni pod przykryciem. Chrusty są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Pyszne chrusty świetnie komponują się podane z kawą i herbatą. Możesz przygotować także chrusty z kakao, będą miały cudowny czekoladowy aromat. Do chrustów z kakao sprawdzi się piwo na ciemnym słodzie. Piwo do ciasta nada mu charakterystyczny posmak.
Alergeny w chrustach na piwie
Lista alergenów dla chrustów na piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Piwo jasne
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze chrustów na piwie
Chrusty na piwie to domowy słodki wyrób, który zawiera dużą ilość kalorii. Chrusty są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz cukru, który szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby z problemami metabolicznymi.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.