Chrupki z soczewicy

Opublikowano: 29.05.2023 r., 13:23 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
chrupki z soczewicy
Chrupki z soczewicy
Poznaj przepis na pyszne, domowe chrupki z soczewicy, które będą świetną alternatywą dla chipsów.
Przygotowanie 40 min
1399 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Soczewica czerwona (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
  • Olej rzepakowy (500 ml)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, malakser

Przepis na chrupki z soczewicy krok po kroku

Soczewicę ugotuj do miękkości.

Wymieszaj soczewicę z jajkiem, mąką i przyprawami.

Zblenduj na gładką masę.

Na patelni rozgrzej olej.

Łyżką nakładaj niewielkie porcje masy formując chrupki.

Smaż aż będą złociste.

Jak oceniasz przepis na chrupki z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat chrupek z soczewicy

Chrupki z soczewicy to świetny pomysł na zdrowe, szybkie i smaczne przekąski, które sprawdzą się jako alternatywa dla tradycyjnych chipsów i innych słonych krakersów. Są znacznie zdrowsze, nie zawierają zbędnych dodatków, możesz też lepiej kontrolować ilość tłuszczu wykorzystanego do smażenia, a tym samym ich kaloryczność. Dodatkowo soczewica jest bardzo wartościowym produktem. Dostarcza białka, witamin, składników mineralnych i błonnika, warto więc włączać ją do diety pod różnymi postaciami. Pyszne chrupki z soczewicy z powodzeniem przygotujesz z soczewicy czerwonej lub z soczewicy zielonej. To świetny sposób na zdrowe, dobre przekąski również dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chrupki z soczewicy, koniecznie czytaj dalej, aby poznać sprawdzony, prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do filmu lub na imprezę. Aby je przygotować potrzebujesz wyłącznie ugotowanej soczewicy, mąki, jajka, przypraw oraz oleju. Dla ułatwienia i oszczędności czasu możesz też wykorzystać soczewicę w puszce. Dzięki temu, że samodzielnie decydujesz o tym, jakie przyprawy dodasz i w jakich ilościach, możesz przygotować chrupki z soczewicy w wielu wersjach smakowych, na przykład łagodnej, pikantnej lub ziołowej. Dobrze sprawdzają się m.in. mielona papryka ostra i słodka, czosnek granulowany, suszona bazylia i oregano, pieprz, a także majeranek lub rozmaryn. Nie bój się eksperymentować w kuchni i bawić przyprawami. Przepis na chrupki z soczewicy jest bardzo prosty, wystarczy, że zblendujesz soczewicę z jajkiem, mąką i przyprawami, a następnie porcje uzyskanej masy będziesz smażyć na oleju. Przed podaniem pamiętaj, aby nadmiar tłuszczu odsączyć papierowym ręcznikiem, dzięki czemu chrupki będą mniej kaloryczne i tłuste oraz lepiej strawne. Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla chipsów i słonych przekąsek ze sklepu, koniecznie poznaj nasz przepis na domowe chrupki z soczewicy. Na pewno zostanie w Twojej kuchni na długo.

Alergeny w chrupkach z soczewicy

Lista alergenów dla chrupek z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chrupek z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Przed zjedzeniem odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
651.02
1399.70
Białko (g)
9.37
20.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
23.90
51.39
Węglowodany przyswajalne (g)
20.24
43.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.66
7.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
57.88
124.44
Tłuszcze nasycone (g)
4.44
9.54
Tłuszcze nienasycone (g)
53.44
114.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
37.69
81.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
15.76
33.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.12
49.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
11.30
24.29
Potas (mg)
239.32
514.54
Wapń (mg)
20.40
43.85
Żelazo (mg)
2.80
6.02
Szacunkowy indeks glikemiczny chrupek z soczewicy 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chrupek z soczewicy

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
500 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
19.50