Chrupiący kurczak

Opublikowano: 11.09.2022 r., 12:37 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
chrupiący kurczak
Chrupiący kurczak
Poznaj przepis na pysznego chrupiącego kurczaka w kukurydzianej panierce.
Przygotowanie 40 min
469 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 sztuka (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka kukurydziana 2 łyżki (20 g)
  • Płatki kukurydziane bez cukru 10 łyżek (60 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, przyprawa kurczak złocisty
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na chrupiącego kurczaka krok po kroku

Kurczaka pokrój na kawałki i obtocz w przyprawach.

Do jednej miski wbij jajko i roztrzep wielcem, do drugiej wsyp mąkę, a do trzeciej płatku kukurydziane lekko rozdrobnione.

Kurczaka obtaczaj kolejno w jajku, mące i płatkach.

Smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju.

Jak oceniasz przepis na chrupiącego kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat chrupiącego kurczaka

Chrupiący kurczak, czyli kawałki piersi kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych, to bardzo popularny przysmak, dostępny w chyba każdej restauracji typu fast-food. Nie da się ukryć, że nie należy do najbardziej fit posiłków, ze względu na wysokokaloryczną panierkę oraz smażenie w dużej ilości tłuszczu, przez co jest bardzo kaloryczny. Mimo to, wiele osób wręcz przepada za kurczakiem w panierce i przygotowuje go samodzielnie w domu na obiad. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić chrupiącego kurczaka koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz szybki i prosty przepis. Możesz wykorzystać zarówno skrzydełka, jak i udka kurczaka – w obu wersjach danie będzie pyszne, więc możesz kierować się swoimi preferencjami. Oprócz piersi kurczaka potrzebne Ci będą również jajko, mąka pszenna lub kukurydziana, płatki kukurydziane oraz przyprawy. Smażony kurczak w panierce może być przygotowany w wielu wersjach smakowych. Jeśli na co dzień preferujesz pikantne, ostre smaki, przed panierowaniem obtocz kurczaka w dużej ilości ostrej, mielonej papryki lub papryczkach chilli. Jeśli wolisz wersje bardziej łagodne, przepis na chrupiącego kurczaka będzie identyczny, zmień jedynie dobór lub ilość poszczególnych przypraw. Przygotowanie chrupiącego kurczaka jest bardzo proste i szybkie. Kawałki mięsa wystarczy obtoczyć w przyprawach oraz kolejno w roztrzepanym jajku, mące i lekko rozdrobionych płatkach kukurydzianych, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. To wszystko, co musisz zrobić, aby podać na obiad dobre, panierowane kawałki kurczaka. Jeśli zależy Ci na wersji, jak najzdrowszej możesz upiec kurczaka, zamiast smażyć go na głębokim tłuszczu, zrezygnować z dodatku mąki do panierki i wybrać płatki kukurydziane jak najmniej przetworzone, bez dodatku cukru. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz pomysł na chrupiącego kurczaka, który sprawdzi się na okazjonalny, rekreacyjny obiad dla całej rodziny.

Alergeny w chrupiącym kurczaku

Lista alergenów dla chrupiącego kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

W przepisie na chrupiącego kurczaka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa kurczak złocisty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze chrupiącego kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Przed podaniem odciśnij nadmiar tłuszczu z mięsa za pomocą papierowego ręcznika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
260.87
469.56
Białko (g)
15.47
27.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
17.17
30.90
Węglowodany przyswajalne (g)
4.19
7.53
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.41
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
13.90
25.03
Tłuszcze nasycone (g)
2.57
4.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
44.83
80.69
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Potas (mg)
206.05
370.90
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.88
19.58
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.69
1.24
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chrupiącego kurczaka 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chrupiącego kurczaka

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka kukurydziana
20 g
2 łyżki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 20 g
Płatki kukurydziane bez cukru
60 g
10 łyżek
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
39.50